Україна в тому числі: У США назвали ТОП-5 місць, де може початися Третя світова війна

Світ остерігався війни між великими державами ще з 1945 року. Професор Військового коледжу армії США Роберт Ферлі виділив п'ять точок, які в 2019 році мають ризик початку Третьої світової війни.

Нині, коли міць Китаю все ще зростає, Росія геть відмовилася дотримуватися міжнародного порядку, конфлікт великих держав повертається на порядок денний, вважають журналісти з The National Interest, передають Патріоти України.

Україна

Світ згадав про Україну, коли інцидент під час переходу в Азовське море привів до стрілянини, тарану і затримання 24 членів екіпажів українських катерів. "Спровоковане Росією або Україною (і обидва уряди, мабуть, зіграли певну роль) перехоплення знову викликало напруженість в кризі, що тліє останні пару років. Оголошення воєнного стану українським урядом передбачало можливість хвилювань в Україні", – написав автор.

За його словами, з огляду на те, що зберігається напруженість у відносинах між Росією і Сполученими Штатами, навіть невеликий зсув може поставити під загрозу нелегкий баланс, який тримався протягом останніх кількох років, що може привести до хаосу в Східній Європі.

Південно-Китайське море

З точки зору автора статті, Південно-Китайське море стало причиною зростаючого торгового зіткнення між США і Китаєм. Поки що цей конфлікт відбивається в основному в обмінах гарячою риторикою, тарифами і різними іншими торговими санкціями.

Сполучені Штати і Канада недавно загострили конфлікт, заарештувавши керівника китайської технологічної фірми Huawei, що призвело до контр-кроків з боку Китаю щодо громадян Канади і американських фірм.

Якщо Китай і Сполучені Штати прийдуть до висновку, що їх торгові відносини (які послужили основою для глобального економічного зростання протягом останніх двох десятиліть) знаходяться під суттєвим ризиком, і аналогічним чином зроблять висновок, що подальший конфлікт неминучий, вважає автор, то будь-який з них може вирішити перейти до більш рішучих дій в Південно-Китайському морі.

Перська затока

За словами автора, економічний тиск на Іран продовжує зростати, в той час як Сполучені Штати роблять все більш агресивні кроки по скороченню торгівлі. Війна Саудівської Аравії з Єменом не має ніяких ознак ослаблення, і, хоча громадянська війна в Сирії втрачає оберти, США і Росія залишаються вірними своїм партнерам і довіреним особам.

Політичні заворушення в Ірані можуть дестабілізувати регіон, або підштовхнути Іран до агресивної поведінки, або зробити Ісламську Республіку привабливою метою для її ворогів. Напруженість між курдами, турками, сирійцями та іракцями може в будь-який момент перерости у відкритий конфлікт.

Корейський півострів

"Безсумнівно, вірно, що напруженість на Корейському півострові значно знизилася за останній рік, оскільки Кім Чен Ин продемонстрував деяку терпимість щодо випробувань ядерних і балістичних ракет, а президент Дональд Трамп пом'якшив свою риторику про протистояння з КНДР", – зауважив професор.

За його словами, передумов до міцного миру зараз, безумовно, куди більше, ніж будь-коли з середини 1990-х років. "І все ж серйозні підводні камені залишаються. Зокрема, Північна Корея не зупинила виробництво ядерної зброї і балістичних ракет. Якщо Трамп розсердиться на Кіма, якщо члени адміністрації спробують підірвати будь-які домовленості, або якщо Кім розсердиться на Трампа, відносини між Вашингтоном і Пхеньяном можуть зіпсуватися дуже швидко", – додав автор.

В цілому ситуація в Кореї залишається набагато більш небезпечною, ніж можна було б припустити, за найоптимістичнішими оцінками, пише автор.

Непередбачувана точка

Сполучені Штати невірно передбачали кожен конфлікт з часів Корейської війни. Чому ми повинні очікувати, що Третя світова війна буде іншою? Великі держави, як правило, направляють дипломатичні, військові і політичні ресурси на те, що вони вважають найбільш серйозними конфліктами.

"Руйнівний конфлікт може виникнути в Прибалтиці, в Азербайджані, в Кашмірі або навіть в Венесуелі, але тільки США, Китаю і Росії приділяється так багато уваги. Якщо почнеться Третя світова війна, вона цілком може прийти з абсолютно несподіваного напрямку", – підсумував експерт.

Інформація, котра опублікована на цій сторінці не має стосунку до редакції порталу patrioty.org.ua, всі права та відповідальність стосуються фізичних та юридичних осіб, котрі її оприлюднили.

Інші публікації автора

Один з найважливіших для християн днів року. Благовіщення Пресвятої Богородиці: Історія і заборони свята

понеділок, 25 березень 2024, 6:15

25 березня за новим стилем (7 квітня - за старим) - Благовіщення Пресвятої Богородиці, яке належить до числа дванадесятих свят, тобто, найбільш значущих у житті Ісуса Христа і Богородиці. За Біблією, саме в цей день Архангел Гавриїл повідомив Діві Марі...

День Віри, Надії, Любові та Софії: Народні прикмети 17 вересня

неділя, 17 вересень 2023, 8:18

За новоюліанським календарем християни східного обряду України вперше святкують день ангела жінки на ім'я Віра, Любов, Надія і Софія. Ще минулого року цей день припадав на 30 вересня. Також в честь цього дня іменинницям обов'язково потрібно сходити в ц...