Україна вшановує пам'ять жертв геноциду кримськотатарського народу

У четвер, 18 травня в Україні відзначають 73-ту річницю депортації кримськотатарського народу, визнаної геноцидом.

Фото: Спротив.інфо

Депортація почалася 18 травня 1944 по рішенням Державного комітету оборони СРСР. Кримські татари були вивезені в Узбекистан і сусідні райони Казахстану, Таджикистану і в деякі регіони РРФСР, з посиланням на "Обозреватель" повідомляють Патріоти України.

Згідно з офіційними даними, було виселено 238,5 тисячі кримських татар, без урахування демобілізованих військових. В результаті депортації загинуло 46% чисельності кримськотатарського населення, серед яких половина - це діти до 18 років.

О 12:00 в Україні буде оголошено загальнонаціональну хвилину мовчання в пам'ять про жертв депортації.

Також о 12:00 у всіх кафедральних храмах УПЦ Київського Патріархату протягом 5 хвилин дзвонитимуть дзвони на знак солідарності з кримськотатарським народом і скорботи. Поминальним дзвоном відзначать цей день у Володимирському кафедральному соборі і монастирях - Михайлівському Золотоверхому, Михайлівському Видубицькому і Феодосіївському. У Національній опері України ім. Тараса Шевченка в Києві о 16 годині відбудеться вечір-реквієм.

О 18:00 на Майдані Незалежності заплановано акцію, присвячена пам'яті жертв геноциду кримськотатарського народу.

Крім Києва жалобні заходи повинні пройти в багатьох містах України.

Як повідомляє "Крим.Реаліі", в окупованому Сімферополі 18 травня о 9 годині відбудеться покладання квітів до меморіальних пам'ятників, присвяченим жертвам депортації з Криму; о 12 годині на місці будівництва меморіального комплексу відродження реабілітованих народів на станції "Бузок" Бахчисарайського району пройде концерт-реквієм. О 13 годині заплановано проведення молебнів в мечетях і церквах Криму. О 20:00 в кримських містах і селищах відбудеться акція "Запали вогонь у своєму серці".

Також жителі півострова вивішують траурні прапори.

При цьому окупанти всіляко намагаються перешкоджати проведенню траурних заходів, зокрема заявляючи, що кримські татари готують провокації.

Так, в Бахчисараї підхід до меморіальної дошки пам'яті жертв депортації кримськотатарського народу був перегороджений автомобілем з георгіївською стрічкою на лобовому склі. "Поруч чергує співробітник поліції, а навколо - ще купа по громадянці. Після 10 хвилин сперечань машину нарешті відігнали, і нам вдалося покласти квіти і прочитати дуа в пам'ять про всіх загиблих в ті трагічні події", - написала в Facebook дочка заступника голови Меджлісу Ільмі Умерова, Айше.

Секретар Ради національної безпеки і оборони України Олександр Турчинов виступив із заявою з нагоди річниці депортації кримських татар, в якому вказав на схожість нинішньої ситуації на півострові з подіями 73-річної давнини.

"Путінська Росія, анексувавши півострів, намагається знищити національну свідомість, історичну пам'ять, культурні традиції і гідність кримських татар. Всі прояви непокори і неприйняття анексії жорстко придушуються, активістів арештовують і засуджують за надуманими звинуваченнями", - цитує Турчинова прес-служба РНБО.

Також глава РНБО висловив надію, що кримські татари і ті, хто був змушений покинути півострів після анексії, повернуться до українського Криму.

В сою чергу, глава МЗС Павло Клімкін заявив, що Україна на дипломатичному полі робить перші, але впевнені кроки в напрямку до деокупацію Криму, і запевнив, що метою його відомства є нарешті покласти край багаторічній трагедії кримськотатарського народу.

Опублікував: Олег Устименко
Інформація, котра опублікована на цій сторінці не має стосунку до редакції порталу patrioty.org.ua, всі права та відповідальність стосуються фізичних та юридичних осіб, котрі її оприлюднили.

Інші публікації автора

Один з найважливіших для християн днів року. Благовіщення Пресвятої Богородиці: Історія і заборони свята

понеділок, 25 березень 2024, 6:15

25 березня за новим стилем (7 квітня - за старим) - Благовіщення Пресвятої Богородиці, яке належить до числа дванадесятих свят, тобто, найбільш значущих у житті Ісуса Христа і Богородиці. За Біблією, саме в цей день Архангел Гавриїл повідомив Діві Марі...

День Віри, Надії, Любові та Софії: Народні прикмети 17 вересня

неділя, 17 вересень 2023, 8:18

За новоюліанським календарем християни східного обряду України вперше святкують день ангела жінки на ім'я Віра, Любов, Надія і Софія. Ще минулого року цей день припадав на 30 вересня. Також в честь цього дня іменинницям обов'язково потрібно сходити в ц...