Україна жорстко відповіла на маніпулятивну заяву Росії щодо Азову

Міністерство закордонних справ Росії застерегло Україну від перегляду нинішнього статусу Азовського моря.

"Росія рішуче відкидає будь-які звинувачення на свою адресу щодо агресивних і незаконних дій в Азовському морі і Керченській протоці. Азовське море — внутрішні води Росії та України, де свободою судноплавства користуються тільки російські й українські судна. Керченська протока ніколи не була і не є міжнародною за змістом Конвенції ООН із морського права 1982 р., і до неї не застосовані вимоги про право транзитного або мирного проходу для іноземних суден", — йдеться в офіційній заяві, передають Патріоти України.

У МЗС РФ додали, що перевірки суден, які проводить берегова охорона ФСБ, "обґрунтовані та правомірні". А збільшення їхньої кількості з квітня 2018 року пояснили тим, що були посилені заходи безпеки в Керченській протоці через введення в експлуатацію першої черги Кримського мосту. "А не бажанням чинити політичний або економічний тиск на Україну, як це намагаються представити в Києві, Вашингтоні та Брюсселі. Дії російських прикордонників не носять дискримінаційного характеру. 48% суден (720 з 1492), оглянутих у квітні-жовтні 2018 р. проїхали в російські порти або з них. Всупереч заявам України, судна під російським прапором також інспектуються", — додали в російському відомстві.

За даними міністерства, всі перевірки нібито не перевищують за часом трьох годин і проводяться "у місцях якірних стоянок". "В Азовському морі судна зупиняються для огляду досить рідко і тільки за наявності вагомих підстав. Всупереч заявам Києва і Брюсселя, Росія не нарощує військову присутність в Азовському морі. Дислоковані там сили в основному використовуються для охорони Кримського мосту", — зазначили в МЗС.

"Російська Федерація відкрита до конструктивного діалогу щодо ситуації в Азовському морі й хотіла б застерегти Україну від спроб переглянути нинішній статус Азовського моря як внутрішніх вод двох країн, що суперечить міжнародному праву. У зв'язку з цим закликаємо Київ утриматися від будь-яких "авантюр", спрямованих на одностороннє встановлення державного кордону в Азовському морі, який Росія не визнає", — продовжили в відомстві.

Крім того, Росія за "можливе подальше загострення" заздалегідь поклала провину на Україну і держави, які її підтримують.

Українські дипломати жорстко відповіли на маніпулятивну заяву росіян про договір між країнами щодо співпраці у використанні Азовського моря і Керченської протоки від 2003 року. "Ми вкотре спостерігаємо вільне читання і трактування із боку Росії норм двосторонніх і багатосторонніх угод. Жодне положення Договору 2003 року не дає Росії права здійснювати дискримінаційні та тривалі перевірки суден, які прямують в українські порти", — сказано у повідомленні.

В українському зовнішньополітичному відомстві наголосили, що Росія перешкоджає свободі судноплавства, яка встановлена Конвенцією ООН із морського права і двосторонньої договірної бази. "Україна й надалі залишатиметься вірною Статуту ООН і нормам міжнародного права та продовжить захищати свої права в арбітражному провадженні щодо порушення Росією Конвенції ООН із морського права в Чорному й Азовському морях та у Керченській протоці", — наголосили в МЗС України.

Інформація, котра опублікована на цій сторінці не має стосунку до редакції порталу patrioty.org.ua, всі права та відповідальність стосуються фізичних та юридичних осіб, котрі її оприлюднили.

Інші публікації автора

Один з найважливіших для християн днів року. Благовіщення Пресвятої Богородиці: Історія і заборони свята

понеділок, 25 березень 2024, 6:15

25 березня за новим стилем (7 квітня - за старим) - Благовіщення Пресвятої Богородиці, яке належить до числа дванадесятих свят, тобто, найбільш значущих у житті Ісуса Христа і Богородиці. За Біблією, саме в цей день Архангел Гавриїл повідомив Діві Марі...

День Віри, Надії, Любові та Софії: Народні прикмети 17 вересня

неділя, 17 вересень 2023, 8:18

За новоюліанським календарем християни східного обряду України вперше святкують день ангела жінки на ім'я Віра, Любов, Надія і Софія. Ще минулого року цей день припадав на 30 вересня. Також в честь цього дня іменинницям обов'язково потрібно сходити в ц...