Українець із механічним серцем розповів про самопочуття після унікальної операції (відео)

Єдиний українець із механічним серцем, якому минулої п'ятниці, 12 жовтня, зробили унікальну операцію, почувається добре.

Сім'ю 46-річного Василя Павлюка в Інституті серця вчать користуватися приладом, який тепер відповідає за життя чоловіка, передають Патріоти України.

На четверту добу після операції поряд із Василем у реанімації перебувають його дружина і мама. За станом пацієнта цілодобово стежать монітори. "Настрій хороший. Болить — нічого не болить. Задишки немає", — каже пацієнт.

Йому встановили механічне серце, яке допомагає справжньому серцю качати кров. Операцію робила команда лікарів, серед яких і Борис Тодуров. "Заїжджали в операційну вже з тиском 50. Думаю, якби ми не імплементували йому механічне серце, завтра цього пацієнта могли б втратити. На жаль, ми втрачаємо до тисячі таких пацієнтів за рік", — пояснив кардіохірург.

Василь згадує свої перші думки після наркозу: спочатку навіть не повірив, що вже усе позаду. "Знав, що будуть різати грудну клітку. Ну, очікував на біль. Тут прокинувся, думаю: щось не те. Нічого не болить", — сміється пацієнт.

За його словами, нічого стороннього в тілі не відчуває, а найбільше хоче побачити 14-річну доньку і з'їсти шматок торту. "Я дуже люблю солодке. Торти. Компот. Варення різні. Ось я б хотів", — зізнався пацієнт.

Лікарі розповідають, що все пройшло вдало. "Стан пацієнта цілком стабільний. Німецькі фахівці, які повинні нас консультувати, кажуть, що все настільки в порядку, що їм тут робити нічого. І поїхали навіть раніше", — розповів завідувач відділенням інтенсивної терапії для дорослих Інституту серця МОЗ Ігор Кузьмич.

Ще місяць Василь проведе у лікарні. Зараз апарат, який допомагає механічному серцю працювати, підключений до загальної системи. Вдома потрібно буде постійно стежити за зарядом акумуляторів і носити із собою спеціальну сумку. "Потихеньку вчать. Показували, як треба з'єднувати, як роз'єднувати. Помалу показують, щоб запам'ятати. Ну, я так чула — не можна в річці купатися. І в морі", — розповіла дружина пацієнта Надія Кіянчук.

Василь став третім таким пацієнтом в Україні й уже єдиним: перша людина, якій поставили штучне серце, померла від інсульту через півтора року після операції. Другою була жінка — через дев'ять місяців їй замінили механічне серце на справжнє. Василь Павлюк теж сподівається через деякий час отримати донорське серце у Білорусі.

Джерело: ТСН.ua
Інформація, котра опублікована на цій сторінці не має стосунку до редакції порталу patrioty.org.ua, всі права та відповідальність стосуються фізичних та юридичних осіб, котрі її оприлюднили.

Інші публікації автора

Один з найважливіших для християн днів року. Благовіщення Пресвятої Богородиці: Історія і заборони свята

понеділок, 25 березень 2024, 6:15

25 березня за новим стилем (7 квітня - за старим) - Благовіщення Пресвятої Богородиці, яке належить до числа дванадесятих свят, тобто, найбільш значущих у житті Ісуса Христа і Богородиці. За Біблією, саме в цей день Архангел Гавриїл повідомив Діві Марі...

День Віри, Надії, Любові та Софії: Народні прикмети 17 вересня

неділя, 17 вересень 2023, 8:18

За новоюліанським календарем християни східного обряду України вперше святкують день ангела жінки на ім'я Віра, Любов, Надія і Софія. Ще минулого року цей день припадав на 30 вересня. Також в честь цього дня іменинницям обов'язково потрібно сходити в ц...