Українські санкції в дії: Російський хімічний гігант зазнає мільйонних збитків

ЄвроХім - один з найбільших в світі виробників міндобрив. До складу групи входять російські заводи Невинномиський Азот, Новомосковський Азот, Фосфорит, Білоріченськміндобрива і Ковдорський ГЗК, литовський завод фосфорних добрив Lifosa.

Один з найбільших в світі виробників агрохімічної продукції, російська компанія ЄвроХім, ще в травні цього року продала дві належні їй дистриб'юторські компанії в Україні за 53 млн доларів. Про це йдеться у фінансовій звітності компанії за перше півріччя 2018 року, передають Патріоти України.

"У травні 2018 року рада директорів групи прийняла рішення продати 2 компанії в Україні. До кінця травня група продала 100% акцій обох компаній непов'язаним сторонам по 53064000 доларів. Сума підлягає сплаті через 5 років, теперішня вартість становила 29,397 мільйонів доларів. Група визнала збиток від вибуття в розмірі 25,26 мільйонів доларів", - говориться в документі.
Дані про покупця українських активів ЄвроХіму не вказуються. Відзначається, що ним могла стати компанія, пов'язана з колишнім менеджментом дочірніх підприємств групи.
Нагадаємо, в 2017 році Мінекономрозвитку ввело санкції проти підприємств російської групи ЄвроХім і інших постачальників міндобрив на вимогу Військової прокуратури ГПУ. За даними відомства, кошти, сплачені так званими «ДНР» і «ЛНР» за «розмитнення» російських міндобрив, в подальшому використовувалися для фінансування незаконних збройних формувань.
В кінці січня Мінфін США опублікував список росіян, по відношенню до яких уряд може ввести санкції. Серед них - Андрій Мельниченко, який контролює найбільшого російського виробника міндобрив компанії ЄвроХім.
В Україні реалізацією її продукції займається ДП Агроцентр ЄвроХім-Україна. Компанії належать три невеликих підприємства з виробництва змішаних добрив в Донецькій, Вінницькій і Тернопільській областях.
Серед українських виробників мінеральних добрив, на користь яких було прийнято відповідне рішення, група Ostchem Дмитра Фірташа. Групі належать Рівнеазот, черкаський Азот, Стирол (знаходиться на окупованій території Донецької області) і Сєвєродонецький Азот.

У березні поточного року Україна підвищила мита на 29,25% на імпорт добрив. В цілому розмір тарифів для російської агрохімічної продукції склав 42,96%.

Опублікував: Олег Устименко
Інформація, котра опублікована на цій сторінці не має стосунку до редакції порталу patrioty.org.ua, всі права та відповідальність стосуються фізичних та юридичних осіб, котрі її оприлюднили.

Інші публікації автора

Один з найважливіших для християн днів року. Благовіщення Пресвятої Богородиці: Історія і заборони свята

понеділок, 25 березень 2024, 6:15

25 березня за новим стилем (7 квітня - за старим) - Благовіщення Пресвятої Богородиці, яке належить до числа дванадесятих свят, тобто, найбільш значущих у житті Ісуса Христа і Богородиці. За Біблією, саме в цей день Архангел Гавриїл повідомив Діві Марі...

День Віри, Надії, Любові та Софії: Народні прикмети 17 вересня

неділя, 17 вересень 2023, 8:18

За новоюліанським календарем християни східного обряду України вперше святкують день ангела жінки на ім'я Віра, Любов, Надія і Софія. Ще минулого року цей день припадав на 30 вересня. Також в честь цього дня іменинницям обов'язково потрібно сходити в ц...