Українські військові отримали сучасні АСУ "Ореанда" (фото)

«Ореанда» — це автоматизована система бойового управління силами та засобами авіації, протиповітряної оборони всіх видів ЗС України.

У п’ятницю, 21 грудня, на військовому аеродромі в смт Озерне відбулася масштабна передача військової техніки підрозділам ЗСУ. Одним з найбільш цікавих зразків, що у той день отримали українські військові, стала новітня мобільна автоматизована система управління (АСУ) силами та засобами авіації, протиповітряної оборони ЗСУ «Ореанда», передають Патріоти України з посиланням на Defense Express.

Цей комплекс має непросту історію. Хоча тактико-технічне завдання нової системи управління розроблялось ще в середині 2000-х, через хронічне недофінансування війська прийняття «Ореанди» на озброєння відкладалося багато років.

Однак, після початку агресії РФ у 2014 році, розробкою комплексу зайнялись серйозно. У травні 2016 року було проведено кінцевий етап державних випробувань АСУ «Ореанда». Рішення державної комісії, до складу якої увійшло понад 100 військових фахівців, було позитивне.

Результатом цього, став наказ Міністра оборони України про прийняття на озброєння цієї сучасної високотехнологічної автоматизованої системи управління, який вийшов в серпні 2016 року. Варто зазначити, що виготовлена система в Україні та здатна витримати конкуренцію з аналогічними комплексами з провідних країн світу, а головне — сумісна з ними.

Перші зразки АСУ були стаціонарні й лише наприкінці 2016 року почались випробування найбільш потрібного війську мобільного зразка комплексу засобів автоматизації (КЗА) АСУ «Ореанда-ПС». Водночас почалось опановування практичного застосування «Ореанди» в окремих навчальних закладах.

Нагадаємо, АСУ «Ореанда-ПС» це розробка вітчизняного підприємства ТОВ «НВП «Аеротехніка МЛТ». КЗА різних типів (авіація, ЗРВ, РТВ, розвідка та РЕБ) створено у двох варіантах — для стаціонарних та рухомих пунктів управління.

«Ореанда» — це автоматизована система бойового управління силами та засобами авіації, протиповітряної оборони всіх видів ЗС України, адже свої авіаційні підрозділи та засоби протиповітряної оборони є й у Сухопутних військах, і у Військово-Морських Силах. Комплекси цієї системи призначені для оснащення пунктів управління від тактичного до стратегічного рівня.

«Ореанда-ПС» дозволяє використовувати новітні цифрові технології в побудові комплексів і при цьому застосовувати їх на практиці разом із наявною базою техніки, що стоїть на озброєнні ЗСУ.

Переозброєння на АСУ «Ореанда ЗРВ» (як складову АСУ авіацією та протиповітряною обороною «Ореанда ПС» Повітряних Сил у цілому), надасть можливість автоматизувати рівень взаємодії рішень «Повітряне командування» – зрбр (зрп), що вкрай важливо для сучасного швидкоплинного бою з протидії засобам повітряного нападу. Це, зокрема, має у 2 рази збільшити кількість повітряних цілей/об’єктів, що супроводжуються автоматизовано, та у 2 рази зменшити необхідний час для автоматизованої видачі цілевказівки (з 10 до 5 секунд).

Для вирішення завдань управління процесом автоматизації на тактичному рівні для потреб ЗРВ після завершення усіх етапів робіт раніше планувалось закупити понад двадцять комплектів «Ореанда ЗРВ» для озброєння КП зрбр, зрп та груп зрдн.

Інформація, котра опублікована на цій сторінці не має стосунку до редакції порталу patrioty.org.ua, всі права та відповідальність стосуються фізичних та юридичних осіб, котрі її оприлюднили.

Інші публікації автора

Один з найважливіших для християн днів року. Благовіщення Пресвятої Богородиці: Історія і заборони свята

понеділок, 25 березень 2024, 6:15

25 березня за новим стилем (7 квітня - за старим) - Благовіщення Пресвятої Богородиці, яке належить до числа дванадесятих свят, тобто, найбільш значущих у житті Ісуса Христа і Богородиці. За Біблією, саме в цей день Архангел Гавриїл повідомив Діві Марі...

День Віри, Надії, Любові та Софії: Народні прикмети 17 вересня

неділя, 17 вересень 2023, 8:18

За новоюліанським календарем християни східного обряду України вперше святкують день ангела жінки на ім'я Віра, Любов, Надія і Софія. Ще минулого року цей день припадав на 30 вересня. Також в честь цього дня іменинницям обов'язково потрібно сходити в ц...