Українського журналіста звинуватили в державній зраді

У Житомирській області співробітники СБУ припинили діяльність місцевого блогера-журналіста, який "за вказівкою російських кураторів готував і поширював антиукраїнські матеріали".

Як повідомляє прес-служба СБУ, правоохоронці встановили, що житомирський журналіст із 2014 року на замовлення керівництва пропагандистських державних російських інформагентств створював тенденційні публікації, передають Патріоти України.

Тематику і бажаний зміст матеріалів він отримував поштою або на месенджер, іноді "інформаційному наймиту" дозволялося самому вибирати тему. Гонорари за публікації зловмисник отримував через міжнародні системи онлайн-розрахунків.

"Підготовлені журналістом авторські статті з потрібними кремлівським кураторам акцентами публікувалися на шести інтернет-сайтах, які адмініструвати з РФ і тимчасово окупованих територій України. Показово, що на початку "кар'єри" автор підписувався справжнім прізвищем, але згодом перейшов виключно на псевдоніми", - йдеться у повідомленні.

"Під час досудового розслідування були проведені лінгвістичні та судово-психологічні експертизи текстів житомирського журналіста. Вони показали їхній маніпулятивний вплив на свідомість читачів і підбурювання аудиторії на здійснення конкретних дій на шкоду суверенітетові і незалежності української держави. За висновком експертів, матеріали по семантико-лінгвістичному наповненню також містять заклики до розпалювання національної ворожнечі всередині країни і між Україною та сусідніми дружніми державами", - зазначили в СБУ.

У рамках відкритого кримінального провадження співробітники спецслужб провели обшуки за місцем проживання блогера і виявили комп'ютерну техніку з доказами листування з російськими кураторами та підготовку антиукраїнських матеріалів.

У зловмисника також вилучені копії укладених з державними інформаційними агентствами РФ угод на підготовку замовних статей, акти прийому-передачі робіт за обумовлений гонорар і банківські картки, на які перераховувалися гроші.

Блогеру-журналісту повідомлено про підозру у вчиненні злочинів, передбачених ч. 1 ст. 111, ч. 2 ст. 110, ч. 2 ст. 161 і ч. 1 ст. 258-3 Кримінального кодексу України (державна зрада, посягання на територіальну цілісність України, розпалювання національної ворожнечі, сприяння терористичній організації. - Ред.).

Вирішується питання про обрання щодо нього запобіжного заходу. Триває досудове слідство.

У свою чергу, речник Генпрокуратури України Лариса Сарган уточнила в Facebook, що 32-річний житель Житомира протягом 2014-2016 років надавав представникам іноземної держави допомогу в проведенні підривної діяльності проти України шляхом створення і поширення через інтернет публікацій, що містять елементи психологічного маніпулювання суспільною свідомістю, а також спрямованих на розпалювання національної ворожнечі. Крім того, зловмисник поширював у мережі інформацію по збір коштів для "ДНР" і "ЛНР".

Сарган також зазначила, що за скоєння особливо тяжких злочинів блогеру загрожує покарання до 15 років позбавлення волі з конфіскацією майна або без такого.

Опублікував: Олег Устименко
Інформація, котра опублікована на цій сторінці не має стосунку до редакції порталу patrioty.org.ua, всі права та відповідальність стосуються фізичних та юридичних осіб, котрі її оприлюднили.

Інші публікації автора

Один з найважливіших для християн днів року. Благовіщення Пресвятої Богородиці: Історія і заборони свята

понеділок, 25 березень 2024, 6:15

25 березня за новим стилем (7 квітня - за старим) - Благовіщення Пресвятої Богородиці, яке належить до числа дванадесятих свят, тобто, найбільш значущих у житті Ісуса Христа і Богородиці. За Біблією, саме в цей день Архангел Гавриїл повідомив Діві Марі...

День Віри, Надії, Любові та Софії: Народні прикмети 17 вересня

неділя, 17 вересень 2023, 8:18

За новоюліанським календарем християни східного обряду України вперше святкують день ангела жінки на ім'я Віра, Любов, Надія і Софія. Ще минулого року цей день припадав на 30 вересня. Також в честь цього дня іменинницям обов'язково потрібно сходити в ц...