"Український Бжезинський" не радить вітчизняним політикам ворушити Будапештський меморандум

Горбулін каже, що Будапештський меморандум - це його «біль».

Володимир Горбулін

Український політик, віце-президент Національної академії наук України, колишній секретар РНБО Володимир Горбулін вважає, що на сьогодні «не треба чіпати Будапештський меморандум». Про це Горбулін сказав на презентації своєї нової книги «Мій шлях у задзеркаллі», передають Патріоти України з посиланням на Главком.

«Ми винні в тому, що не реалізували його (Будапештський меморандум. – ред.) в тому обсязі, в якому могли. Провина за це лежить не тільки на Кучмі, але і його команді», - зауважив політик.

«Якщо сьогодні повертатися до цієї ситуації (з Будапештським меморандумом), то на це не підуть на це ані США, ані Велика Британія. Ми тільки втратимо союзників у тих справах, які нам потрібно буде вирішувати кожен день», - підкреслив він.

Горбулін каже, що Будапештський меморандум - це його «біль». «Ми зробили все правильно, коли підписували його. Ми були винні Росії за газ $2,5 млрд, ТВЕЛ винні були ще $500 млн. Ситуація була така: всі наші ракети, які стояли, всі дніпропетровського виготовлення, були націлені на США, на східне узбережжя. Кожна ракета РС-24 несла по 10 блоків. Ядерний еквівалент ядерного одного блоку - 0,44 мегатонни. Для порівняння: на Хіросіму впало 0,02 мегатонни. Уявляєте, який розклад? Покійний Геннадій Удовенко казав: «на нас шалено тиснуть». У нас ніколи не виробляли ядерні блоки, ми не могли проводити регламентні роботи кожні два роки, у нас не було ні обладнання, ні спеціалістів. Я особисто знав людей, які створювали СРСР ядерну зброю і знав їх думку. Про те, що ми зараз повинні створити ядерну зброю, можуть лише провокатори і неуки говорити», - зазначив політик.

«Гадаю, що тоді ми зробили все правильно. Ми разом із Леонідом Даниловичем потрапили до Франсуа Міттерана. Він сказав: ви тоді зробили неймовірну річ, але якби вас не обманули», - підкреслив Горбулін.

Він додав, що на сьогодні в України «немає ніякого майданчика для інших переговорів, окрім Мінська». «Хоча ті переговори, які є, – порожні. Але це все ж таки майданчик», - зауважив Горбулін.

Інформація, котра опублікована на цій сторінці не має стосунку до редакції порталу patrioty.org.ua, всі права та відповідальність стосуються фізичних та юридичних осіб, котрі її оприлюднили.

Інші публікації автора

Один з найважливіших для християн днів року. Благовіщення Пресвятої Богородиці: Історія і заборони свята

понеділок, 25 березень 2024, 6:15

25 березня за новим стилем (7 квітня - за старим) - Благовіщення Пресвятої Богородиці, яке належить до числа дванадесятих свят, тобто, найбільш значущих у житті Ісуса Христа і Богородиці. За Біблією, саме в цей день Архангел Гавриїл повідомив Діві Марі...

День Віри, Надії, Любові та Софії: Народні прикмети 17 вересня

неділя, 17 вересень 2023, 8:18

За новоюліанським календарем християни східного обряду України вперше святкують день ангела жінки на ім'я Віра, Любов, Надія і Софія. Ще минулого року цей день припадав на 30 вересня. Також в честь цього дня іменинницям обов'язково потрібно сходити в ц...