Українців без прописки чекають шалені штрафи: Названо суми

Правила реєстрації місця проживання фізичних осіб закріплені в статті 6 Закону України №1382-15 «Про свободу пересування та вільний вибір місця проживання в Україні» в редакції від 16.04.2017.

Громадяни України, іноземці та особи без громадянства, які постійно проживають в країні, зобов'язані реєструвати місце свого проживання протягом 30 днів. Це допустимий термін безкарного перебування без реєстрації, якщо людина змінила місце проживання. У цій ситуації необхідно за місяць скасувати реєстрацію на старому місці проживання і відкрити на новому, - передають Патріоти України.

Уповноважені органи місцевої влади реєструють в день подачі заяви. Законодавці дозволяють одночасно «закрити» стару реєстрацію і відкрити нову. Для цього громадяни подають одну заяву і платять адміністративний збір за одну операцію. У Законі України №1382-15 також встановлені правила і терміни первинної реєстрації місця проживання - за фактом народження. Батьки або інші законні представники зобов'язані зареєструвати місце проживання дитини, що народилася протягом трьох місяців з моменту державної реєстрації дня народження. Виконавчі органи місцевої влади фіксують відомості про реєстрацію місця проживання в територіальному демографічнийому реєстрі. Далі ці дані надходять до Єдиного державного демографічного реєстру України.

На основі адресних даних з реєстраційного запису влада веде офіційну переписку з громадянами з приводу оподаткування, сповіщає про необхідність виконати передбачені законами державні обов'язки і судові рішення. Дані про місце проживання необхідні при нотаріальному засвідченні договорів, що підлягають обов'язковій державній реєстрації. У сфері цивільно-правових актів, які здійснюють фізичні особи, це операції відчуження рухомого і нерухомого майна, спадкові та договори дарування, опіки, довічного утримання та ін.

Відповідальність за проживання без реєстрації місця проживання передбачена в статті 197 Кодексу України про адміністративні правопорушення. За це порушення, а також за проживання без паспорта або з недійсним паспортом, слідує адміністративне попередження.

Якщо ці правопорушення скоєні повторно протягом року, то це тягне за собою штраф у розмірі від одного до трьох неоподатковуваних мінімумів доходів громадян.

Законодавці визнали прострочення реєстрації новонароджених дітей без поважних причин проступком, за який треба карати штрафом в таких же розмірах, однак відразу, без попередження. Це правило зазначене в статті 212-1 Кодексу України про адміністративні правопорушення.

Розмір неоподатковуваного мінімуму при виконанні норм адміністративного та кримінального законодавства дорівнює 50% щомісячного прожиткового мінімуму для працездатних осіб. Це положення закріплене в пункті 169.1.1 Податкового кодексу України (ПКУ) і в пункті 5 підрозділу 1 розділу XX Перехідних положень ПКУ.

У законі №2246-19 «Про державний бюджет України на 2018 рік» законодавці визначили відповідні розміри щомісячного прожиткового мінімуму для працездатних осіб (ПМПО) на три бюджетні періоди, які складають:

- 1 січня - 1 липня ПМПО - 1762 грн;
- 1 липня - 1 грудня ПМПО - 1841 грн;
- 1 грудня 2018 посилання - 1 січня 2019 року ПМПО - 1921 грн.

На ці ж періоди штрафи на основі розміру ПМПО з урахуванням ставки 50% для адміністративного і кримінального стягнення, складуть такі суми:

- 1 січня - 1 липня: 50% ПМПО - 881 грн; штраф в діапазоні 881 грн;
- 1 липня - 1 грудня: 50% ПМПО - 920,5 грн; штраф в діапазоні 920,5-2761,5 грн;

- 1 грудня 2018 - 1 січня 2019 року: 50% ПМПО - 960,5 грн; штраф в діапазоні 960,5-2881,5 грн.

Опублікував: Олег Устименко
Інформація, котра опублікована на цій сторінці не має стосунку до редакції порталу patrioty.org.ua, всі права та відповідальність стосуються фізичних та юридичних осіб, котрі її оприлюднили.

Інші публікації автора

Один з найважливіших для християн днів року. Благовіщення Пресвятої Богородиці: Історія і заборони свята

понеділок, 25 березень 2024, 6:15

25 березня за новим стилем (7 квітня - за старим) - Благовіщення Пресвятої Богородиці, яке належить до числа дванадесятих свят, тобто, найбільш значущих у житті Ісуса Христа і Богородиці. За Біблією, саме в цей день Архангел Гавриїл повідомив Діві Марі...

День Віри, Надії, Любові та Софії: Народні прикмети 17 вересня

неділя, 17 вересень 2023, 8:18

За новоюліанським календарем християни східного обряду України вперше святкують день ангела жінки на ім'я Віра, Любов, Надія і Софія. Ще минулого року цей день припадав на 30 вересня. Також в честь цього дня іменинницям обов'язково потрібно сходити в ц...