Унікальна знахідка часів Київської Русі виявлена в Чернігові

Під час дослідницьких розкопок на території давньоруського Дитинця цього тижня археологи виявили рідкісну знахідку – піч для випалювання вапна.

Піч для випалювання вапна виявлена у Чернігові уперше / Фото УНІАН

Як повідомила кореспонденту УНІАН керівник досліджень, кандидат історичних наук Олена Черненко, піч для випалювання вапна виявлена у Чернігові уперше, а загалом, знахідка є унікальною не тільки для Чернігівщини, а й території колишньої Київської Русі, передають Патріоти України.

«Для Древньої Русі в цілому відомо всього декілька таких споруд – я знаю про дві такі печі, колеги підказують, що є третя, ми виявили четверту. Засмучує тільки, що піч має погане збереження», - зазначила вона.

Черненко пояснила, що печі для випалювання вапна працювали там, де велося монументальне будівництво. У піч завантажувалася крейдяна порода, з якої випалювали вапно, що потім використовувалося у будівництві.

«Якщо з давньоруського періоду відомо кілька сотень архітектурних пам'яток, то печей за три століття - кілька, у цьому і є їхня унікальність», - уточнила археолог.

Вона зазначила, що піч мала вигляд шахти висотою кілька метрів до 3 метрів у діаметрі. Від печі на висоту до трьох рядів кладки збереглися окремі ділянки двох стін, складених з цегли-плінфи на глині і частина внутрішнього об’єму, заповненого крейдяною породою. Плінфа не має слідів повторного використання. Археологи припускають, що вона узята безпосередньо з партії, заготовленої для будівництва однієї із споруд на території Дитинця. «Для якої саме споруди – ще потрібно уточнити. Нагадує ту плінфу, з якої була побудована південна галерея Спасо-Преображенського собору, що не зберіглася (галерею досліджували в 2012-2013 роках)», – додала керівник археологічної експедиції.

За попередніми даними, виявлена піч датується кінцем XII століття. Розкопки на території Валу у Чернігові, що розпочалися наприкінці червня, проходять на виконання обласної цільової програми археологічних досліджень у Чернігівській області на 2013-2020 роки за сприяння Національного архітектурно-історичного заповідника «Чернігів стародавній».

Замовник досліджень - Чернігівський обласний історичний музей імені В.В. Тарновського. У роботах беруть участь наукові співробітники заповідника і студенти Навчально-наукового інституту історії, етнології та правознавства імені О. М. Лазаревського Чернігівського національного педагогічного університету ім. Т. Г. Шевченка.

Опублікував: Олег Устименко
Інформація, котра опублікована на цій сторінці не має стосунку до редакції порталу patrioty.org.ua, всі права та відповідальність стосуються фізичних та юридичних осіб, котрі її оприлюднили.

Інші публікації автора

Один з найважливіших для християн днів року. Благовіщення Пресвятої Богородиці: Історія і заборони свята

понеділок, 25 березень 2024, 6:15

25 березня за новим стилем (7 квітня - за старим) - Благовіщення Пресвятої Богородиці, яке належить до числа дванадесятих свят, тобто, найбільш значущих у житті Ісуса Христа і Богородиці. За Біблією, саме в цей день Архангел Гавриїл повідомив Діві Марі...

День Віри, Надії, Любові та Софії: Народні прикмети 17 вересня

неділя, 17 вересень 2023, 8:18

За новоюліанським календарем християни східного обряду України вперше святкують день ангела жінки на ім'я Віра, Любов, Надія і Софія. Ще минулого року цей день припадав на 30 вересня. Також в честь цього дня іменинницям обов'язково потрібно сходити в ц...