"Усім іноземцям, що мріють розширити горизонти, раджу трохи пожити в українському селі", - блогер зі США

Досвід переїзду з Америки в українське село сповнений цінних уроків...

Пітер Сантенелло

Про це у своєму блозі пише відомий американський підприємець-мандрівник Пітер Сантенелло, передають Патріоти України.

"Переїзд став однією з найскладніших і, водночас, найкращих подій у моєму житті. Минулого разу я розповів, чого ми досягли, забезпечивши водою будинок сім'ї, з якою я жив. Тепер хочу поділитися головними висновками, зробленими через шість тижнів, проведених в українському селі.

1. Гроші не роблять сім'ю кращою. Так, усі хочуть більше грошей. Гроші — це безпека і свобода (хоча можуть стати і в'язницею). Вони дозволяють робити вибір, отримувати найкраще медичне обслуговування та освіту. Цей список можна продовжувати нескінченно. Але гроші не впливають на щастя сім'ї. Навіть навпаки — можуть зробити сім'ю слабкішою і не такою вже й щасливою.

Сім'я, з якою я провів час, була влаштована найкраще за всіх із тих, за якими я коли-небудь спостерігав. Через скрутне фінансове становище вони покладалися один на одного, більше потребували один одного і робили більше справ разом. Вони жили один з одним безкорисливо. У цій сімейній структурі була проста і багата краса, для якої гроші не були обов'язковою складовою. А ось час і потреба один в одному — були. Брак коштів зробив цю сім'ю сильною.

2. Для деяких людей релігія — відмінний мотиватор. Я ніколи не був релігійною людиною і вважав дивним, що люди керуються в житті історією, написаною дві тисячі років тому. Особливо враховуючи, що в Каліфорнії є секвої старші за Ісуса Христа, а сучасні люди з'явилися на планеті 2,5 млн років тому. Валерій, батько сімейства, в минулому — наркозалежний, алкоголік і вуличний боєць. Він позбувся шкідливих звичок і знайшов релігію. Разом із родиною знайшов у ній сенс життя, що стало силою, здатною згуртувати їх і провести через складні часи війни та економічних труднощів. Релігія дала їм віру та напрям. Без неї сім'я перетворилася б на руїну. Тепер я бачу силу, яку люди знаходять в організованих релігіях, і поважаю її.

3. Мова неважлива. Мені хотілося б говорити всіма мовами світу. Що більшою кількістю людина володіє, то більше перед нею відкриттів. Але є і зворотна сторона. Чи не 90% комунікацій — невербальні. Слова часто маскують реальність (послухайте, як це роблять політики).

Багато що ми відчуваємо завдяки інтуїції, а мова може їй перешкодити. Наш розум витягує сенс зі слів, але правда приходить через дії та наміри. Мої базові навички з російської мови залишили простір для сприйняття. Я можу відмінно провести час із людиною, з якою заледве виходить порозумітися, і жахливо провести час із тим, із ким говорю однією мовою.

4. Проблеми є у всіх. Прийнято вважати, що гроші вирішують проблеми і спрощують життя. Це так. Але щойно людина стає заможною, утворений вакуум заповнюють нові проблеми. Якщо дивитися збоку, то труднощі можна ранжувати залежно від їхньої суворості. Однак особисто для кожного його проблеми не просто дуже важливі, а найважливіші.

Минулого тижня я був у Лондоні і розмовляв із людиною, яка мала складнощі з тим, як припаркувати біля будинку два його власних Lamborghini й один Range Rover. І хоча більшості ця проблема здалася б дріб'язковою, для нього все було серйозно. Це поглинало всі його думки.

Проблеми української сім'ї оберталися навколо скорочення державою субсидії на електрику і придбання достатньої кількості гусей до початку зими. І хоча проблеми мого знайомого і сім'ї з українського села кардинально відрізнялися, не впевнений, що зміг би сказати, хто з них був сильніше стурбований власною ситуацією.

5. Комфорт вбиває зростання. Всі ми хочемо жити в комфорті. Дуже часто машина маркетингу представляє комфорт вершиною нашого існування. Нікому не хочеться жити інакше, в постійному дискомфорті. Однак, залишаючи зону комфорту, ми зустрічаємося з фізичними та моральними викликами. Нам доводиться розширювати свої межі, щоб впоратися з опором. Подолання такого опору веде до зростання. А зростання додає життю сенсу.

Українське село — складне та особливе місце одночасно. Воно не для всіх (і не для мене). Але вшиті в її матерію уроки можуть відкрити душу і розум людини для досягнення нових висот.

Усім іноземцям (або українцям, які не мають такого досвіду), що мріють розширити горизонти і понести свої власні уроки, раджу трохи пожити в українському селі. Жоден оплачуваний досвід не замінить тих цінностей, які я знайшов на цій дикій землі."

Тепер Пітер живе в Києві і продюсує відео про Україну. Один з найвідоміших роликів Fish out ofwater — про його життя в українській родині в селі Осипенко.

Опублікував: Олег Устименко
Інформація, котра опублікована на цій сторінці не має стосунку до редакції порталу patrioty.org.ua, всі права та відповідальність стосуються фізичних та юридичних осіб, котрі її оприлюднили.

Інші публікації автора

Один з найважливіших для християн днів року. Благовіщення Пресвятої Богородиці: Історія і заборони свята

понеділок, 25 березень 2024, 6:15

25 березня за новим стилем (7 квітня - за старим) - Благовіщення Пресвятої Богородиці, яке належить до числа дванадесятих свят, тобто, найбільш значущих у житті Ісуса Христа і Богородиці. За Біблією, саме в цей день Архангел Гавриїл повідомив Діві Марі...

День Віри, Надії, Любові та Софії: Народні прикмети 17 вересня

неділя, 17 вересень 2023, 8:18

За новоюліанським календарем християни східного обряду України вперше святкують день ангела жінки на ім'я Віра, Любов, Надія і Софія. Ще минулого року цей день припадав на 30 вересня. Також в честь цього дня іменинницям обов'язково потрібно сходити в ц...