Увага, сезонні овочі та фрукти! - Як вибрати безпечний продукт

Нарешті, сезон свіжих овочів, фруктів і ягід відкрито. Ціни на них потихеньку сповзають вниз, бо збільшується пропозиція.

В Україні надзвичайне різноманіття точок, де можна придбати овочі-фрукти: супермаркети, магазини, агропродовольчі ринки, овочеві кіоски, фруктові палатки. Навіть – жіночки з ящичками у переході метро, - йдеться в матеріалі сайту "24", передають Патріоти України.

Чи всі плоди однаково корисні і про що варто пам'ятати при купівлі запашної полуниці чи свіжої молодої картоплі та редиски – ми проаналізували інформацію в мережі та запитали експертів.

В чому небезпека плодів

Найперше – ранні плоди, за результатами досліджень науковців, мають підвищений вміст нітратів, порівняно з пізнім урожаєм. Причому в овочах їх більше, ніж у фруктах і ягодах. Нітрати – це сіль чи ефір азотної кислоти, ці речовини застосовують у якості добрив при вирощуванні рослин. Вони сприяють гарному росту плодів, але якщо їх накопичується у рослині забагато – це шкідливо для людського організму.

Відтак, головна небезпека неякісних овочів і фруктів – невидима. Ви, крім невидимих нітратів, візуально не визначите також, чи на безпечних ґрунтах зростали плоди, і чи не оброблялися ґрунти і рослина надмірно хімікатами, та наскільки безпечні ці хімікати.

Безпечність плодів і закон

В Україні законодавчо питання безпечності овочів, фруктів та ягід регулюється двома законами: "Про державний контроль за дотриманням законодавства про харчові продукти, корми, побічні продукти тваринного походження, здоров'я та благополуччя тварин" та "Про побічні продукти тваринного походження, не призначені для споживання людиною", – пояснив у коментарі сайту "24" експерт з питань НАССР та простежуваності Проекту "Вдосконалення системи контролю безпечності харчових продуктів в Україні" Юрій Оглашенний. Ці два закони гармонізовані і відповідають європейському харчовому законодавству.

"Якщо говорити про обов'язки виробників, зокрема – ягід, фруктів та овочів, то ці виробники відповідають за те, щоб їхня продукція була безпечною. Раніше ця відповідальність була розмитою між ними і контролюючими органами", – пояснив експерт.

Закон визначає, що кожна фізична чи юридична особа, яка виготовляє харчові продукти не для власного споживання, є оператором ринку харчових продуктів. Значить – відповідає за їх безпечність. Це означає, що будь-хто, хто продає овочі, фрукти, ягоди – і супермаркети, і магазини, і ринки, і кіоски, і бабусі та тітоньки з мішечками і ящиками – є оператором ринку, і до них застосовуються всі вимоги законодавства. При цьому законодавство має гнучкий підхід: до більших виробників і тих, хто працюють з чутливішими продуктами, які виконують складніші процеси – вимоги законодавства строгіші і перевірки їх будуть частішими. А до невеликих виробників, так званих малих потужностей, які здійснюють просте виробництво – буде інший підхід, рідші перевірки і в меншому об'ємі, зазначив Оглашенний.

Для операторів фруктово-овочевого ринку передбачений контроль. Але він різний в залежності від "крупності" виробника і форми його роботи. Наприклад, у великих мережах стежать за тим, щоб викласти на свої полиці свіжі і безпечні плоди. Навіть щоб потрапити на полиці агропродовольчого ринку, вони мають пройти контроль у лабораторії ветсанекспертизи. Але лабораторія – це контроль на певні показники. А виробники також повинні забезпечити правильне вирощування, транспортування, зберігання, щоб продукти дійшли до споживача безпечними.

"Звичайно, що на бабусю, яка продає пучок редиски, ніхто всю суворість контролю не буде обрушувати. Але у майбутньому передбачається, що хоча б мінімально, раз на два-три роки, до неї можуть бути питання з точки зору як вона організовує процеси вирощування. Малі виробники повинні розуміти свою відповідальність за правильне застосування засобів захисту рослин і яку загрозу несе споживачеві неправильне їх застосування. Так само – вони повинні правильно зберігати урожай, щоб уникнути забруднення хімічними, біологічними та іншими речовинами", – пояснив Оглашенний.

Звичайно, Держпродспоживслужба враховуватиме сезонність виробника, і перевірки плануватимуться таким чином, щоб вони відбувалися в сезон, коли підприємство працює, бо тільки тоді можна правильно оцінити, як впроваджені всі необхідні технологічні процеси.

Сам купив – сам відповідай

У споживачів, наголосив експерт, у свою чергу, має бути культура споживання. Якщо купувати продукцію на стихійному ринку, у переході, на вулиці, невідомо в кого – це відповідальність споживача.

Законодавство визначає, що продукт, представлений на ринку, має бути безпечним, і про нього споживач має отримати всю належну інформацію – склад, показники, певне маркування. І таким чином він розуміє, що продукт безпечний. І споживач має право вибору в залежності від того, про що його інформує етикетка.

"Але відповідальність споживачів у тому, чи він купує продукцію у незареєстрованого оператора ринку. Навіть якщо це агропродовольчий ринок – там є експлуатаційний дозвіл і певний контроль. Магазин – це зареєстрована потужність, він має виконувати закон, його перевіряють. У підземному переході незнайомий продавець – ми купуємо на свій власний розсуд. Це неправильно, але ніякими репресивними методами на це не вплинути, доки люди самі не усвідомлять", – констатував фахівець.

У Європі, за словами Оглашенного, немає такої практики як стихійні ринки і купівля невідомо де овочів і фруктів. Але і у нас, відзначив експерт, культура споживання за останні 4 роки зросла. Не в останню чергу – завдяки засобам масової інформації, тому що постійне інформування і роз'яснення про ситуацію з харчовими продуктами для споживача дає свої результати. "Люди починають більше читати етикетки, задумуватися, звідки продукція і де її краще купувати. Є тенденція – купити фермерський натуральний продукт, вирощений без хімії. Але є фактори нечесних виробників, де головне бажання – отримати прибуток. Держава не може гарантувати, що людина, яка продає плоди у підземному переході, не використовує якість небезпечні речовини", – підсумував Юрій Оглашенний.

Сезонні проти несезонних

Крім законодавчих аспектів, в кого краще купувати, є й біологічні аспекти вибору плодів. Зокрема, кожна фруктово-овочева культура достигає у свій час і за певних умов. Тому нині, коли вибір свіжих фруктів-овочів вже великий, варто пам'ятати, що, наприклад, для помідорів в Україні ще не сезон. А спеціалісти акцентують, що для вирощування томатів поза сезоном використовують стимулятори росту. Так само це працює і для гороху, кабачків, солодкого перцю.

Щодо фруктів – багато "зайвих" пестицидів можуть містити перші абрикоси. (Ми ж пам'ятаємо, що в наших широтах цей фрукт спіє під кінець червня, і то – лише на півдні країни). Красива велика малина (яка достигає в середині літа) та кавуни в травні особисто у автора не викликають великого купівельного ентузіазму.

Поради з вибору, обробки і готування плодів

Обирати треба чисті плоди, без плям, почорнінь та інших негараздів. Будь-які непритаманні плоду "додатки" мають насторожити покупця, особливо якщо купуєте у невідомого продавця "з рук". Пам'ятаєте, що згідно законодавства ви самі відповідальні за наслідки у такій ситуації?

Щодо ягід, які часто продають без плодоніжки, що начебто збільшує їхню привабливість, бо не треба чистити, існує зворотній бік – такі плоди швидше псуються. Крім того, плодоніжка часто якраз і свідчить про "здоровість" ягоди.

Ви напевне це знаєте, але нагадаємо: не варто купувати плоди у місцях явно антисанітарного вигляду. Ніхто не знає, які збудники там можуть продатися вам додатком до полунички чи редиски. А відповідальність так само – покупця.

Щоб зменшити спожиту дозу нітратів – очищуйте овочі і фрукти від шкірки, коренів (овочі), стебел (петрушка, кріп, селера, капуста). Гарно "вимиває" нітрати з коренеплодів та листя замочування на годину чи дві у воді.

Найефективніший спосіб готування плодів з точки зору зниження кількості нітратів – варіння.

Опублікував: Олег Устименко
Інформація, котра опублікована на цій сторінці не має стосунку до редакції порталу patrioty.org.ua, всі права та відповідальність стосуються фізичних та юридичних осіб, котрі її оприлюднили.

Інші публікації автора

Один з найважливіших для християн днів року. Благовіщення Пресвятої Богородиці: Історія і заборони свята

понеділок, 25 березень 2024, 6:15

25 березня за новим стилем (7 квітня - за старим) - Благовіщення Пресвятої Богородиці, яке належить до числа дванадесятих свят, тобто, найбільш значущих у житті Ісуса Христа і Богородиці. За Біблією, саме в цей день Архангел Гавриїл повідомив Діві Марі...

День Віри, Надії, Любові та Софії: Народні прикмети 17 вересня

неділя, 17 вересень 2023, 8:18

За новоюліанським календарем християни східного обряду України вперше святкують день ангела жінки на ім'я Віра, Любов, Надія і Софія. Ще минулого року цей день припадав на 30 вересня. Також в честь цього дня іменинницям обов'язково потрібно сходити в ц...