У Держдумі РФ звинуватили сусідню країну в "повстанні проти Росії"

У Держдумі РФ висловили невдоволення введенням в Киргизії Дня історії і пам'яті предків, приуроченого до середньоазіатського повстання 1916 року, під час якого мусульманське населення регіону виступило проти російської влади.

Ігор Лебедєв

Так, депутат від ЛДПР, син Володимира Жириновського Ігор Лебедєв назвав дану ситуацію "плювком в обличчя". При цьому роз'яснення адміністрації президента Киргизії Лебедєв визнав незадовільними, - передають Патріоти України з посиланням на Взгляд.

Адміністрація президента Киргизії вступила в полеміку з віце-спікером Держдуми РФ Ігорем Лебедєвим з приводу заснованого нещодавно в цій країні святкування 7 і 8 листопада Днів історії та пам'яті предків. На офіційному сайті президента Киргизії порадили Лебедєву "уважніше читати документи, які він береться коментувати".

"Твердження депутата Держдуми про те, що "киргизи зробили національним святом день повстання Киргизії проти Росії", свідчить про повне нерозуміння ним контексту подій", - заявили в Бішкеку.

За словами киргизької влади, прийняте рішення вносить нового змісту в святкування 7 листопада, яке відзначають в республіці до цього дня. Як зазначається в указі, таке рішення прийнято "з метою об'єктивної історичної оцінки національно-визвольного повстання і трагічних подій 1916 року, Лютневої і Жовтневої революцій 1917 року, уроків і спадщини радянського періоду розвитку, наслідків політичних репресій XX століття, а також віддаючи данину пам'яті предкам".

У свою чергу Лебедєв назвав установу Дня історії - "святом", яке відзначають в зв'язку з повстанням проти Росії, "а значить, проти нас".

"Ми вважаємо, що Киргизька Республіка зробила святом день повстання проти Росії. Це чітко обумовлено в указі, який підписав президент Атамбаєв. Ми ділимо історію Росії на дорадянську, царську, пострадянську, радянську - це все історія нашої великої країни. І якщо будь-яка держава робить святом день повстання проти нашої країни, то ми розцінюємо це як недружній крок по відношенню до наших громадян, до нашої історії, до нашої країни. Тому ми не задоволені подібним відповіддю", - заявив він.

В помсту за рішення Бішкека, депутат ініціював внесення поправки в законодавство, що скасовує дозвіл громадянам Киргизії здійснювати трудову діяльність на території РФ, пов'язану з керуванням транспортом, не маючи при цьому російських водійських прав.

Середньоазіатське повстання почалося в липні 1916 і було придушене каральними імперськими військами. За різними оцінками жертвами російських загонів стали від декількох десятків до декількох сотень тисяч місцевих жителів.
Опублікував: Олег Устименко
Інформація, котра опублікована на цій сторінці не має стосунку до редакції порталу patrioty.org.ua, всі права та відповідальність стосуються фізичних та юридичних осіб, котрі її оприлюднили.

Інші публікації автора

Один з найважливіших для християн днів року. Благовіщення Пресвятої Богородиці: Історія і заборони свята

понеділок, 25 березень 2024, 6:15

25 березня за новим стилем (7 квітня - за старим) - Благовіщення Пресвятої Богородиці, яке належить до числа дванадесятих свят, тобто, найбільш значущих у житті Ісуса Христа і Богородиці. За Біблією, саме в цей день Архангел Гавриїл повідомив Діві Марі...

День Віри, Надії, Любові та Софії: Народні прикмети 17 вересня

неділя, 17 вересень 2023, 8:18

За новоюліанським календарем християни східного обряду України вперше святкують день ангела жінки на ім'я Віра, Любов, Надія і Софія. Ще минулого року цей день припадав на 30 вересня. Також в честь цього дня іменинницям обов'язково потрібно сходити в ц...