"В городе Бердичеве": У Швеції помер дисидент, відомий кінорежисер єдиного у своєму житті фільму

Олександр Аскольдов викладав в кіношколах і університетах Німеччини, Швеції, Великобританії, Італії.

Олександр Аскольдов

У понеділок, 21 травня, в Швеції у віці 85 років помер радянський кінорежисер Олександр Аскольдов. Він відомий як автор одного фільму. Це картина «Комісар», знята ним в 1967 році в якості дипломної роботи, передають Патріоти України.
Фільм був заборонений і пролежав на полиці 20 років. Всі копії картини повинні були знищити. Вціліла єдина - та, яку Аскольдов потайки виніс з монтажної.

«Комісар» є екранізацією оповідання Василя Гроссмана «У місті Бердичеві». У ній розповідається про Громадянську війну. Головні ролі у фільмі виконали Нонна Мордюкова, Ролан Биков і Раїса Недашківська.

Нонна Мордюкова і Ролан Биков у фільмі «Комісар»
Через «Комісара» Аскольдова виключили з лав КПРС. Він піддавався гонінням, був позбавлений можливості працювати за фахом.
Про картину встигли забути. У 1987 році в рамках Московського міжнародного кінофестивалю відбулася спеціальна прес-конференція, присвячена цензурі в радянському кінематографі. У ній взяли участь багато відомих західних акторів, зокрема, Роберт де Ніро і Ванесса Редгрейв. Несподівано на трибуну вийшов Олександр Аскольдов і розповів про долю свого єдиного фільму.
У 1988 році його разом з «Комісаром» запросили на Міжнародний кінофестиваль в Сан-Франциско. Фільм Аскольдова справив фурор. Тепер він входить в усі довідники і підручники з кіномистецтва.
Сам Аскольдов після показу «Комісара» виїхав за кордон. Він викладав в кіношколах і університетах Німеччини, Швеції, Великобританії, Італії.
Опублікував: Олег Устименко
Інформація, котра опублікована на цій сторінці не має стосунку до редакції порталу patrioty.org.ua, всі права та відповідальність стосуються фізичних та юридичних осіб, котрі її оприлюднили.

Інші публікації автора

Один з найважливіших для християн днів року. Благовіщення Пресвятої Богородиці: Історія і заборони свята

понеділок, 25 березень 2024, 6:15

25 березня за новим стилем (7 квітня - за старим) - Благовіщення Пресвятої Богородиці, яке належить до числа дванадесятих свят, тобто, найбільш значущих у житті Ісуса Христа і Богородиці. За Біблією, саме в цей день Архангел Гавриїл повідомив Діві Марі...

День Віри, Надії, Любові та Софії: Народні прикмети 17 вересня

неділя, 17 вересень 2023, 8:18

За новоюліанським календарем християни східного обряду України вперше святкують день ангела жінки на ім'я Віра, Любов, Надія і Софія. Ще минулого року цей день припадав на 30 вересня. Також в честь цього дня іменинницям обов'язково потрібно сходити в ц...