У мережі розповіли історію "кіборга", похованого в столиці (фото)

Це трагедія долі одного молодого хлопця і патріота, який на початку війни проходив строкову службу в рідному місті, і залишився вірним своїй країні.

У мережі розповіли про загиблого молодого захисника Донецького аеропорту, який віддав своє життя за Україну. Про це розповів волонтер Ян Осока на своїй сторінці в соцмережі Facebook, передають Патріоти України.

"Це історія про кіборга. Трагедія долі одного молодого хлопця і патріота, який на початку війни проходив строкову службу в рідному місті, і залишився вірним своїй країні. Хлопець з Донецької роти строковиків, роти, яка брала участь в боях за Донецький аеропорт влітку 2014-го року. Війна спочатку забрала його здоров'я, а згодом - і життя, але вона не змогла забрати у нього честь і мужність, з якими він пройшов свій короткий і важкий шлях воїна, не втративши зброї з рук, не залишивши порожнім бойовий пост. І хоча зараз кіборгами звуть тих, хто захищав термінали, цей хлопець був одним із тих, хто боровся за нашу з вами землю і небо біля ДАП", - написав він.

"Роман Петрович Кріс народився 30.04.1994 року в Донецьку. З 2015 року жив у Харкові. Хлопець закінчив дев'ять класів школи №8, після чого вступив до металургійного технікуму, але навчання не закінчив через те, що це не було його мрією", - розповів Осока.

"Він бачив себе лише в сфері правоохоронних органів або військовим, тому в квітні 2013 року він пішов на строкову службу в армію, адже це могло бути своєрідним трампліном для здійснення його мрії", - зазначив волонтер.

У 2013 році в Романа під час служби стався міокордит. Він потрапив до Харківського госпіталю, де йому запропонували комісуватися за станом здоров'я, але хлопець категорично відмовився і просив лікарів цього не робити.

У Романа були мама, вітчим і сестра. "І ось, після госпіталю він знову повертається у свою частину, і сталося це в 2014 році. До початку війни залишалося зовсім небагато", - написав Осока.

"Солдат, стрілець зенітно-ракетного комплексу 755-ї окремої радіолокаційної роти 164-ї окремої радіотехнічної бригади військ протиповітряної оборони. Наближався час звільнятися в запас, але в Донецьку почалися масові заворушення, які дуже швидко вийшли за межі звичайних протестів, перетворившись на страшне і жорстоке. У зв'язку з цими подіями Донецьку роту молодих хлопців - строковиків спеціальним наказом залишають на території військового містечка 156-го зенітно-ракетного полку (опорний пункт "Зеніт", неподалік Спартака)", - розповів він.

Поруч знаходився Донецький аеропорт, це був червень 2014 року. "І вони, солдати строкової служби Донецької роти, поруч з бійцями зенітно-ракетного полку і військової служби правопорядку, маючи обмаль озброєння (дві зенітки ЗУ-23-2 і гранатомети РПГ-22) стали на захист "Зеніту" і не здалися ворогові, незважаючи на масовані мінометні і кулеметні обстріли", - зазначив волонтер.

"Бої проходили переважно вночі. Під ранок було відносно тихо, і Рома дзвонив мамі, щоб заспокоїти її. "Мамо, все добре, я живий", - сказав хлопець, і мати кожну ніч не могла спати від страшного хвилювання, без сил падала в ліжко, засинала на пару годин, і йшла на роботу, де весь час лунали розмови про "фашистів" і "карателів". Бідна жінка ледве стримувала себе, щоб не вчепитися комусь із колег в обличчя", - додав він.

За його словами, сестра Романа принципово ходила у вишиванці, хоча в Донецьку це вже було смертельно небезпечно. На адресу сім'ї почалися погрози. "Хлопець дуже переживав за свою сім'ю, тому, коли в березні 2015 року сестра переїхала у Харків і оселилася в містечку для переселенців, це було великим полегшенням для нього", - зазначив волонтер.

В кінці липня 2014 року під час чергового бою Роман отримав осколкове поранення і важку контузію. "Спочатку його доставили в Дніпро, а потім перевели в Харківський військовий госпіталь, де небайдужі громадяни та волонтери огорнули Романа турботою і увагою, допомагаючи подолати наслідки поранень. Але до кінця одужати він так і не зміг, у нього була часткова втрата слуху і досить часто Рому турбував важкий головний біль", - розповів волонетер.

Хлопець не здавався і хотів жити повним життям. Він намагався влаштуватися на роботу в поліцію, однак йому відмовили. Роман не міг отримати посвідчення УБД, оскільки офіційно строковики не брали участі в боях за ДАП. Пізніше Роман переїхав до Києва, де став вожатим в дитячому таборі. "Лікарі заборонили йому перебувати на свіжому повітрі в лісі, навантаження та надмірну втому, але він був молодим хлопцем, який намагався знайти себе в житті, зовсім відкидаючи свою інвалідність. Рома влаштувався в дитячий табір під Києвом працювати вожатим, і врешті-решт його організм не витримав", - розповів волонтер.

"Він помер в ніч на 11 липня від крововиливу в мозок. Йому було 24 роки", - повідомив Осока.

Романа кремували і його прах поховали в Києві на Байковому кладовищі.

Опублікував: Олег Устименко
Інформація, котра опублікована на цій сторінці не має стосунку до редакції порталу patrioty.org.ua, всі права та відповідальність стосуються фізичних та юридичних осіб, котрі її оприлюднили.

Інші публікації автора

Один з найважливіших для християн днів року. Благовіщення Пресвятої Богородиці: Історія і заборони свята

понеділок, 25 березень 2024, 6:15

25 березня за новим стилем (7 квітня - за старим) - Благовіщення Пресвятої Богородиці, яке належить до числа дванадесятих свят, тобто, найбільш значущих у житті Ісуса Христа і Богородиці. За Біблією, саме в цей день Архангел Гавриїл повідомив Діві Марі...

День Віри, Надії, Любові та Софії: Народні прикмети 17 вересня

неділя, 17 вересень 2023, 8:18

За новоюліанським календарем християни східного обряду України вперше святкують день ангела жінки на ім'я Віра, Любов, Надія і Софія. Ще минулого року цей день припадав на 30 вересня. Також в честь цього дня іменинницям обов'язково потрібно сходити в ц...