У Міноборони розповіли, як готують військовослужбовців до зими

Напередодні зими в українській армії тривають зміни. Військові частини активно переходять на нову систему харчування за спеціально розробленим каталогу продуктів, поступово забуваючи про остогидлої гречаної каші.

На цьому тлі тема підготовки ЗСУ до наступаючих холодів навіть трохи відійшла на задній план, - передають Патріоти України.

За даними Головного управління розвитку і супроводу матеріального забезпечення Збройних Сил України, за останній тиждень 50 військових частин перейшли на нову систему харчування по каталогу продуктів з 348 найменувань. У новому "форматі" у військових з'явиться вибір страв для прийому їжі. Вони будуть отримувати екзотичні фрукти, більшу кількість овочів, йогурти та інші продукти, які давно вже є звичною частиною раціону цивільної людини.

Колишні норми харчування регулювалися Постановою Кабміну №426, який включав в себе жорсткий перелік продуктів з 70-90 найменувань. Однак на практиці використовувалася приблизно половина, причому кави, йогуртів, фруктів і інших ласощів в цьому списку не було зроду, навіть у свята.

Серед військових частин, які будуть харчуватися по-новому, є і бойові частини, які беруть участь в ООС. Наприклад, це 24-я, 72-я і 93-я механізовані бригади. Вони будуть отримувати новий раціон не тільки в пунктах постійної дислокації, а й в зоні бойових дій.

"На сьогоднішній день ще не укладені всі договори на опалення", -розповів представник Міноборони.

За його словами, це пов'язано зі складнощами з внесенням передоплати, яку вимагають різні обленерго.

Співробітник Міноборони також зазначив, що підготовка до зими не зводиться тільки до поставок енергоносіїв або розсилці до військових частин теплих речей.

"З досвіду минулих років окрема частина брифінгів завжди присвячувалася транспортним проблемам. Скільки техніки переведено на зимовий режим експлуатації, скільки паливно-мастильних матеріалів і запчастин закуплено і так далі".

Однак інформація з місць говорить про те, що до холодів готувалися ще влітку. Наприклад, бійці оперативно-тактичного угруповання (ОТГ) "Північ" в зоні проведення ООС займалися цим питанням ще в липні - вересні. Зокрема, один з підрозділів, що стоїть на передовій в районі міста Щастя в Луганській області, отримав теплі речі ще в кінці вересня.

"В принципі, ми ще в кінці серпня були готові до зими. Тільки новачкам довелося видати деякі теплі речі. Було це два-три тижні тому ", - розповів боєць на ім'я Владислав.

У ОТГ "Північ" також зазначають, що запасів вугілля і дров військовослужбовцям вистачить на три місяці, а на складах створений запас зимової форми одягу.

"Найбільше хлопці хвалять такі нові зразки форми: шарф-труба, зелені рукавички, в яких зручно поводитися зі зброєю, а також флісові куртки", - розповідають бійці, що несуть службу в Луганській області.

Можна припустити, що, незважаючи на складності з укладанням договорів на опалення, в інших частинах ЗСУ підготовка до зими також завершується. У всякому разі, поставки зимової форми одягу, , вдалося налагодити ще в 2017 році.

Предметом останніх обговорень, за даними Головного управління розвитку і супроводу матеріального забезпечення Збройних Сил України, стали нові балістичні шоломи і вогнетривкі комбінезони для екіпажів бронетехніки.

Тестування дослідних зразків бронежилетів, балістичних шоломів, захисних рукавиць і нових зразків взуття проводять бійці 95-ї окремої механізованої бригади.

Зараз в армії затвердили два варіанти польового екіпірування військовослужбовців. Перший - це бойовий єдиний комплект, який включає 44 різних найменування одягу та аксесуарів. У нього якраз і входять балістичні окуляри і шоломи, балаклави, шарфи-труби, а також теплий флісовий одяг, який так подобається бійцям на фронті.

Другий різновид - це бойовий спеціальний комплект, наповнення якого відрізняється від того типу завдань, які виконуються військовослужбовцями. Наприклад, для десантників покладено один варіант костюма, для снайперів - інший, для десантників - третій. В українській армії зразка 2014 року таких спеціальних норм для екіпірування військовослужбовців не було.

За словами координатора робочої групи по ребрендингу ВСУ журналіста Віталія Гайдукевича, металевий шолом зразка 1943 року, шапка-вушанка, довгий плащ або пальто, п'ятикутні зірки робили українського військовослужбовця схожим на радянського солдата . І одночасно на солдатів армій всіх пострадянських держав, включаючи Росію . Поступово від радянських традицій почали відходити, оскільки, наприклад, зірка в знаках відмінності українських військовослужбовців була або чотирикінцевий, або шестикутної.
20 листопада минулого року міністр оборони Степан Полторак підписав наказ про затвердження нових правил носіння військової форми військовослужбовцями ЗСУ та ліцеїстами.
Нова форма, за словами Гайдукевича, є "комбінацією української історії".

Військовослужбовці були одягнені в неї під час останніх трьох парадів з нагоди Дня Незалежності України. Згідно з наказом міністра оборони, парадні (парадно-вихідну) і повсякденну форму старого зразка дозволяється носити до 1 січня 2019 року.

Втім, на думку співрозмовника в Міноборони, з тотальним перевдяганням у військах можуть виникнути складності. За його спостереженнями, нова форма надходить у війська з недостатньою швидкістю.

Чи не порушити наказ міністра дозволить вже звична польова форма з "піксельним" камуфляжем, комплектів якої пошито вже досить багато. Її активно використовують військовослужбовці не тільки в полях, а й для "офісної" роботи, наприклад, у військкоматах або командуваннях видів Збройних сил. За інформацією Головного управління розвитку і супроводу матеріального забезпечення Збройних Сил України, цей варіант був розроблений в 2015 році. Але в 2020 році він вже застаріє, тому українські фахівці спробують розробити новий камуфляж.

Джерело: Сегодня
Інформація, котра опублікована на цій сторінці не має стосунку до редакції порталу patrioty.org.ua, всі права та відповідальність стосуються фізичних та юридичних осіб, котрі її оприлюднили.

Інші публікації автора

Один з найважливіших для християн днів року. Благовіщення Пресвятої Богородиці: Історія і заборони свята

понеділок, 25 березень 2024, 6:15

25 березня за новим стилем (7 квітня - за старим) - Благовіщення Пресвятої Богородиці, яке належить до числа дванадесятих свят, тобто, найбільш значущих у житті Ісуса Христа і Богородиці. За Біблією, саме в цей день Архангел Гавриїл повідомив Діві Марі...

День Віри, Надії, Любові та Софії: Народні прикмети 17 вересня

неділя, 17 вересень 2023, 8:18

За новоюліанським календарем християни східного обряду України вперше святкують день ангела жінки на ім'я Віра, Любов, Надія і Софія. Ще минулого року цей день припадав на 30 вересня. Також в честь цього дня іменинницям обов'язково потрібно сходити в ц...