У п'яте - щезли динозаври: Вчені заявили про початок глобальної катастрофи - шостого вимирання Землі

Наша планета пережила 5 масових вимирань. Під час найбільшого з них, 65 мільйонів років тому, вимерли динозаври. Шосте вже почалося, впевнені біологи.

Зникнення видів йде повним ходом, і воно масштабніше, ніж припускали раніше, передають Патріоти України з посиланням на The Guardian.

Гинуть і звичайні, й рідкісні тварини. Вчені звинувачують в цьому людей – нас занадто багато: ми без міри споживаємо їжу, воду і природні ресурси.

Нове дослідження, на яке посилається газета, опубліковано в офіційному журналі Національної академії наук США. Вимирання в роботі називається біологічною анігіляцією. Тварини гинуть через руйнування їх місця існування, браконьєрів, забруднення і глобального потепління. Але ключові – це перенаселеність планети, приріст населення і надмірне споживання, особливо серед багатіїв.

Ареали проживання однієї третини з 27 500 різновидів наземних хребетних, досліджених вченими, істотно скоротилися за останні десятиліття. Африка, Південна Європа і Близький Схід – історичне середовище проживання левів. Зараз велика частина їх популяції зникла.

Інші вчені менш песимістичні. Наприклад, професор Стюарт Пімм з американського Університету Дьюка не згоден з мексиканським колегою. На його думку, планета стоїть на порозі нового масового вимирання, але його ще можна запобігти. Що стосується левів, учений наводить в приклад ПАР, де тварин взяли під охорону національні парки.

За даними Всесвітнього фонду дикої природи (WWF), чисельність видів з 1970 років скоротилася на 58%. Перше масове вимирання на Землі відбулося 443 мільйонів років тому, коли льодовиковий період знищив 60-70% життя, яке була зосереджене в океанах.

Опублікував: Олег Устименко
Інформація, котра опублікована на цій сторінці не має стосунку до редакції порталу patrioty.org.ua, всі права та відповідальність стосуються фізичних та юридичних осіб, котрі її оприлюднили.

Інші публікації автора

Один з найважливіших для християн днів року. Благовіщення Пресвятої Богородиці: Історія і заборони свята

понеділок, 25 березень 2024, 6:15

25 березня за новим стилем (7 квітня - за старим) - Благовіщення Пресвятої Богородиці, яке належить до числа дванадесятих свят, тобто, найбільш значущих у житті Ісуса Христа і Богородиці. За Біблією, саме в цей день Архангел Гавриїл повідомив Діві Марі...

День Віри, Надії, Любові та Софії: Народні прикмети 17 вересня

неділя, 17 вересень 2023, 8:18

За новоюліанським календарем християни східного обряду України вперше святкують день ангела жінки на ім'я Віра, Любов, Надія і Софія. Ще минулого року цей день припадав на 30 вересня. Також в честь цього дня іменинницям обов'язково потрібно сходити в ц...