У рази дешевше "Джавелінів", але за деякими параметрами краща: Новий український щит "Стугна" (відео)

Українська Стугна – ракетний комплекс із потужним зарядом, що може вражати ціль на відстані 5 кілометрів, а це вдвічі більше, ніж Джавелін.

Протягом двох днів, на лінії відведення тривали тактичні навчання-змагання артилерійських підрозділів українських арт-бригад, із застосуванням протитанкових комплексів, передають Патріоти України.

Стрільба по мішенях, збирання автомата на швидкість, смуга перешкод, метання гранати, й надання медичної допомоги. Все це лише попередній етап змагань протитанкістських розрахунків. Спочатку військове журі оцінює спритність бійців, які, окрім своїх безпосередніх обов’язків, мають бути універсальними солдатами, готовими до надскладних завдань.

Як такого нормативу проходження немає. Переможець визначається за часом, та вправністю проходження смуги. Якихось поблажок на вік немає. Хоча найбільше стараються молоді хлопці, які лише кілька місяців тому отримали офіцерські звання.

Втім найяскравіший момент навчань – постріли керованими протитанковими ракетами.

Відпрацьовується робота ракетних комплексів під назвами Штурм-С, Конкурс, та Фагот, що були розроблені ще за часів радянського союзу. Зброя добра, але давно застаріла, зокрема й за рахунок відсутності лазерного наведення та керування. Окрема увага новітній українській розробці Стугна, її лише нещодавно почали постачати армії.

Протитанковий ракетний комплекс Стугна, розробки київського конструкторського бюро Луч почали масово виробляти 2015-го року. Але, й зараз, це дивовижо для українських артилеристів. Її часто порівнюють із американськими Джавелинами. Але, як кажуть хлопці з наших протитанкових підрозділів, за більшістю показників Стугна навіть перевершує іноземні аналоги.

На відміну від Джавеліна – вітчизняна Стугна має більший калібр, 130 мм проти 127, долає вдвічі більшу відстань до враження цілі – 5 кілометрів, та головне – вона в кілька разів дешевша за американську зброю.

Втім, як кажуть наші артилеристи, що використовували Стугну на сьогоднішніх змаганнях – у вітчизняного протитанкового комплексу вада все ж є. Лише одна. Ще дуже не часто їх використовують на передній лінії.

Джерело: Факти.ICTV
Інформація, котра опублікована на цій сторінці не має стосунку до редакції порталу patrioty.org.ua, всі права та відповідальність стосуються фізичних та юридичних осіб, котрі її оприлюднили.

Інші публікації автора

Один з найважливіших для християн днів року. Благовіщення Пресвятої Богородиці: Історія і заборони свята

понеділок, 25 березень 2024, 6:15

25 березня за новим стилем (7 квітня - за старим) - Благовіщення Пресвятої Богородиці, яке належить до числа дванадесятих свят, тобто, найбільш значущих у житті Ісуса Христа і Богородиці. За Біблією, саме в цей день Архангел Гавриїл повідомив Діві Марі...

День Віри, Надії, Любові та Софії: Народні прикмети 17 вересня

неділя, 17 вересень 2023, 8:18

За новоюліанським календарем християни східного обряду України вперше святкують день ангела жінки на ім'я Віра, Любов, Надія і Софія. Ще минулого року цей день припадав на 30 вересня. Також в честь цього дня іменинницям обов'язково потрібно сходити в ц...