В Росії триває "православна істерія" довкола фільму Олексія Учителя "Матильда"

Протодиякон Російської православної церкви Андрій Кураєв заявив, що не бачить нічого негативного в історії стосунків російського царя Миколи II і балерини Матильди Кшесінської.

Протодиякон Андрій Кураєв

Для сучасного глядача нічого негативного в цій любовній інтрижці немає, заявив протодиякон Російської православної церкви Андрій Кураєв в ефірі "Эха Москвы", коментуючи фільм російського режисера Олексія Учителя "Матильда", у якому йдеться про стосунки останнього російського імператора Миколи II з балериною Матильдою Кшесінською, передають Патріоти України.

"У різних груп населення різний образ Миколи II. І для деяких людей, звісно, ось цей фільм сприятиме тому, що, по-перше, цей образ набуде хоч якихось людських рис обличчя. Тому що людина, про яку там два параграфи у книжці, у підручнику, раптом от вона якихось рис обличчя набуває, якоїсь людяності вже, з'являється певний бекграунд, на який уже потім, за бажання цього глядача, може нашаровуватися інша інформація. Але знову й знову кажу, от, тим паче для сучасного глядача, от, абсолютно нічого негативного в цій любовній інтрижці немає", – підкреслив Кураєв.

За його словами, для сучасного суспільства стосунки, схожі на ті, що були між російським царем і балериною, є нормальними.

"Це я розумію, якщо якомусь там схимникові показати: "Як так можна?! Ай-ай-ай! Та невже у нього могла бути коханка?!" Для сучасної молоді це настільки природні стосунки, для них це просто абсолютно не проблема. Тобто для них імовірніше дивно, що цей чувак, розумієте, ще мучиться. Це ж так очевидно: будь ласка, офіційно з дружиною, неофіційно... Ну, подивіться ті ж серіали про французьких королів, усіх цих "Сонць" тощо: офіційна коханка короля. Водночас королева – це окрема тема, вона є, вона жива, вона має народжувати час від часу дітей. Ну, а крім того, є офіційна фаворитка короля, так? І це от свідомість, яка зараз стає практично масовою", – переконаний протодиякон.

Кураєв розповів, що зустрічався з людьми, які ставилися до канонізації останнього російського імператора вкрай негативно.

"Коли ще в 90-ті роки мені доводилося іноді розмовляти з людьми з першої хвилі російської еміграції, з аристократами, які опинилися на Заході, у них ідея канонізації Миколи Другого спричинила скоріше відторгнення і тихий жах. Тобто люди, які, ніби, жили у світі придворних пліток, це не ті, хто особисто подавав чашку ранкової кави, а ніби ті, хто міг розпитувати людей, які брали участь у цих процедурах", – додав він.

Опублікував: Олег Устименко
Інформація, котра опублікована на цій сторінці не має стосунку до редакції порталу patrioty.org.ua, всі права та відповідальність стосуються фізичних та юридичних осіб, котрі її оприлюднили.

Інші публікації автора

Один з найважливіших для християн днів року. Благовіщення Пресвятої Богородиці: Історія і заборони свята

понеділок, 25 березень 2024, 6:15

25 березня за новим стилем (7 квітня - за старим) - Благовіщення Пресвятої Богородиці, яке належить до числа дванадесятих свят, тобто, найбільш значущих у житті Ісуса Христа і Богородиці. За Біблією, саме в цей день Архангел Гавриїл повідомив Діві Марі...

День Віри, Надії, Любові та Софії: Народні прикмети 17 вересня

неділя, 17 вересень 2023, 8:18

За новоюліанським календарем християни східного обряду України вперше святкують день ангела жінки на ім'я Віра, Любов, Надія і Софія. Ще минулого року цей день припадав на 30 вересня. Також в честь цього дня іменинницям обов'язково потрібно сходити в ц...