У Росії з новою силою розпалюється істерія про утиски російської мови в Україні (фото)

Російська пропаганда штучно розігнала в ЗМІ істерику з приводу "утисків" російської мови в Україні, спираючись на одне фото з соцмереж дворічної давності.

Про це на своїй сторінці у Facebook написав нардеп, координатор "Інформаційного опору" Дмитро Тимчук, передають Патріоти України.

Так, він описав "механізм", за яким роспропаганда розігнала фейк про "появу в Києві плакатів, де російську мову називають заразною хворобою".

"На сайті РІА "Новости" (як відомо, головне інформаційне агентство РФ) повідомлення про "заразні" плакати, нібито що заполонили Київ, перебувало в топі більше 10 годин, поряд із резонансним постом Дональда Трампа та інцидентом за участю американського есмінця і флоту КНР ( зіставні новини, чи не так?). З характерною напругою в голосі розповіли цю новину росіянам диктори мого улюбленого телеканалу "Зірка" та інші трубадури кремлівського делірію", - зазначає Тимчук, розкриваючи подробиці, якою насправді є ситуація.

За його словами, в середу, 28 червня о 20.12 в коментарях до однієї з дискусій на сторінці у Facebook шоумена Антіна Мухарського вказане фото запостив користувач Іван Гранаткін. За 4,5 дня пост зібрав аж 11 лайків.

1 липня, через два з половиною дня, один із читачів, який бачив фото у Мухарського, опублікував його на своїй сторінці без вказівки джерела.

Потім збережене ще пару раз передрукували в соцмережах без помітного резонансу в прив'язці до Центру сучасного мистецтва "М17", оскільки на плакаті розміщено його логотип.

Уже в суботу, майже через три доби після первинної публікації, це фото з цілком нейтральним коментарем на своїй сторінці опублікував користувач ФБ Володимир Хенгіст.

Після чого видання "Вести" опублікувало новину, посилаючись на Хенгістова, як на джерело інформації.

"В інтерпретації видання "Вести" (а слідом - і "колег по цеху" зі "Страна") незрозуміле фото одного плаката без авторства і без локалізації перетворилося на "сіті-лайти" (у множині) і "рекламну кампанію", що проводиться "невідомим замовником із невідомою метою". Цю інформацію ввечері в суботу опублікували ще кілька українських ЗМІ, але вона не була підхоплена. Однак вранці в неділю, 2 липня, прокинулися російські пропагандисти. Прочитавши шокуючі вигадки журналіста "Вестей", з яких випливало, що в Києві нібито йде образлива рекламна кампанія, російські медіа почали її інтенсивно розганяти. У більшості саме "Вести" позначені як джерело інформації і Володимир Хенгіст як автор фото", - зазначає Тимчук.

При цьому в наступних публікаціях у російських ЗМІ "плакати" і "сіті-лайти" поступово збільшуються до "білбордів", якими нібито обвішаний весь Київ, крім того з'явилася "аналітика" і "коментарі експертів" на цю тему.

"А тепер справжня історія цього зображення. Вона дуже проста. Восени 2015 року, тобто півтора року тому, проводився "Український конкурс патріотичного плаката - 2015", кураторами якого були Антін Мухарський та Єлизавета Бєльська. Серед учасників конкурсу був і плакат про "інфекційну російську мову" (фото 6-7). Його автором є той самий Іван Гранаткін, який запостив зображення 28 червня. Наявність помилок у тексті плаката він пояснює тим, що в момент виготовлення макета був російськомовним. Виставка за підсумками конкурсу в листопаді-грудні 2015 р . проходила в ЦСМ "М17" (звідси його логотип). Ніяких "сіті-лайтів", "білбордів" і "рекламної кампанії" не існує", - наголосив Тимчук.

"Плакат (до слова, в тому ж конкурсі брали участь і більш жорсткі, але при цьому дотепні роботи), про існування якого протягом півтора року здогадувалися пара десятків людей із київської арт-тусовки, буквально за добу перетворився на інструмент зомбування громадян запоребрика. Чому сприяли російські пропагандисти, а в Україні ретранслятором стали проросійські видання "Вести" і "Страна" (з її нібито існуючими "журналістськими стандартами", про які постійно співає Гужва і його защітнічки) ", - наголосив нардеп.

Опублікував: Олег Устименко
Інформація, котра опублікована на цій сторінці не має стосунку до редакції порталу patrioty.org.ua, всі права та відповідальність стосуються фізичних та юридичних осіб, котрі її оприлюднили.

Інші публікації автора

Один з найважливіших для християн днів року. Благовіщення Пресвятої Богородиці: Історія і заборони свята

понеділок, 25 березень 2024, 6:15

25 березня за новим стилем (7 квітня - за старим) - Благовіщення Пресвятої Богородиці, яке належить до числа дванадесятих свят, тобто, найбільш значущих у житті Ісуса Христа і Богородиці. За Біблією, саме в цей день Архангел Гавриїл повідомив Діві Марі...

День Віри, Надії, Любові та Софії: Народні прикмети 17 вересня

неділя, 17 вересень 2023, 8:18

За новоюліанським календарем християни східного обряду України вперше святкують день ангела жінки на ім'я Віра, Любов, Надія і Софія. Ще минулого року цей день припадав на 30 вересня. Також в честь цього дня іменинницям обов'язково потрібно сходити в ц...