У СБУ розкрили імена тих, хто розпалював "русскую весну" на Донбасі (фото)

Контррозвідка Служби безпеки України надала журналістам матеріали про діяльність учасників злочинної організації "Союз добровольців Донбасу".

Інформація стосується тих діячів, які спеціалізувалися на операціях інформаційного впливу проти України і поширення ідеології "русского міра". Дані ідеологів "російської весни" опублікувала ТСН, передають Патріоти України.

Кавтарадзе Сергій Дмитрович, радник голови "Союзу" з інформаційної політики, громадянин Російської Федерації, 40 років. Три вищі освіти, знання іноземних мов, фахівець в області PR-консалтингу. Кандидат історичних наук, автор наукових праць, режисер і сценарист.

У 2014 році Кавтарадзе незаконно перетнув український кордон і з'явився в Донецьку як радник "прем'єр-міністра ДНР" Олександра Бородая з питань міжнародного співробітництва та зв'язків із засобами масової інформації та заступника так званої "ради безпеки "ДНР".

В "ДНР" Кавтарадзе відповідав за організацію інтерв'ю іноземних журналістів з "ополченцями", діячами "ДНР", а також забезпечував інформаційну картинку для російських ЗМІ. Завдання при цьому отримував з адміністрації президента Росії. Він був автором репортажів і звітів про "кривавої хунті", "обстріл мирних міст", "загрозу нацизму", які з'являлися на російських державних телеканалах і в періодичних виданнях. Свою діяльність він називав "антикризовим консалтингом".

Кавтарадзе ретельно готував інтерв'ю ватажків бойовиків "ДНР", створюючи образ "людяних і справедливих" Бородая, Захарченко, "спікера народного ради ДНР" Пургіна та інших. У російських ЗМІ він коментував збиті літаки малайзійських авіаліній в небі над Донбасом, поширюючи фейк, що "Боїнг збила Україна".

Кавтарадзе залишив окуповану територію в серпні 2014 року разом з Бородаєм після масового заходу регулярної російської армії. "Як і раніше, він залишається радником свого шефа, і суть його роботи та ж", - відзначили в контррозвідці.

Ширков Сергій Олександрович, заступник керівника апарату, керівник відділення інформаційного забезпечення "Союзу добровольців Донбасу", заступник головного редактора інформаційного агентства "Новоросія". 36 років. Проживає в Москві.

Ширков - відставний майор ФСБ, працював в цій системі з 2004 до 2013 року. Він є одним з організаторів дезінформації в російських ЗМІ щодо подій в Україні. Багатьом людям він представлявся кореспондентом російського телевізійного каналу "НТВ". Основною функцією Ширкова була координація роботи журналістів- "фрілансерів", які приїжджали в штаби бандформувань "ДНР" і "ЛНР", створювали "героїчний ореол" навколо терористів і фабрикували помилкові повідомлення про "звірства українського режиму" для сайту "Новоросія".

Наприклад, про мироточення ікон під час молебнів бойовиків, "божі знаки" для випробувань "народу Донбасу" перед "ворогом із заходу", "отруєння" українською владою водопроводів Донецька тощо.

Активісти так званого "народно-визвольного руху Донбасу" почали співпрацювати з Ширковим практично відразу після Революції гідності - в березні 2014 року. В цей же час він налагодив роботу з апологетами "русского мира" в Харкові та Одесі, а також з деякими священиками Української православної церкви Московського патріархату, які поставляли йому сюжети для використання в інформаційній агресії проти України. У Ширкова з'явився спеціальний дозвіл від ФСБ на безперешкодний проїзд на вже окуповану територію України.

"Все це не залишає ніяких сумнівів в заздалегідь спланованому характері російської агресії проти України в 2014 році. Про це чітко свідчить цілий комплекс заходів, які проводилися спецслужбами РФ напередодні - ретельна підготовка грунту для сепаратистських виступів в Донецьку, Харкові, Одесі з залученням своїх агентів, активізація їх допомогою прихильників "русского мира" і стимулювання до активних дій проросійського населення, розпалювання ненависті в інформаційному просторі і багато іншого", - резюмували в контррозвідці.

Опублікував: Олег Устименко
Інформація, котра опублікована на цій сторінці не має стосунку до редакції порталу patrioty.org.ua, всі права та відповідальність стосуються фізичних та юридичних осіб, котрі її оприлюднили.

Інші публікації автора

Один з найважливіших для християн днів року. Благовіщення Пресвятої Богородиці: Історія і заборони свята

понеділок, 25 березень 2024, 6:15

25 березня за новим стилем (7 квітня - за старим) - Благовіщення Пресвятої Богородиці, яке належить до числа дванадесятих свят, тобто, найбільш значущих у житті Ісуса Христа і Богородиці. За Біблією, саме в цей день Архангел Гавриїл повідомив Діві Марі...

День Віри, Надії, Любові та Софії: Народні прикмети 17 вересня

неділя, 17 вересень 2023, 8:18

За новоюліанським календарем християни східного обряду України вперше святкують день ангела жінки на ім'я Віра, Любов, Надія і Софія. Ще минулого року цей день припадав на 30 вересня. Також в честь цього дня іменинницям обов'язково потрібно сходити в ц...