В УГКЦ заговорили про примирення з Росією

Лідер УГКЦ Святослав Шевчук зазначив, що церква вже починає говорити про потребу українсько-російського примирення. Однак процес протікатиме дуже важко, бо Росія й досі не визнає Україну як рівноцінну сторону діалогу.

Предстоятель УГКЦ Патріарх Святослав (Шевчук)

Про це Святослав Шевчук заявив під час зустрічі у Лондоні у Королівському інституті з міжнародних справ Chatham House, передають Патріоти України з посиланням на «Голос Америки».

За його словами, українське суспільство теж не готове говорити про примирення. Адже держава «зазнала багато ран і біль ще зростає».

Верховний архієпископ наголосив, що українці ще не «бачать виходу і моменту, коли цей біль – війна припиниться». На його думку, перешкодою для діалогу є фактичне невизнання Росією української нації, мови, культурної спадщини.

Він розповів, як кілька років тому розмовляв з чільним представником РПЦ, який переконував, що за «історіософією» їхньої церкви, українських греко-католиків не існує. «З політикою, яка заперечує право на існування української нації, української церкви та держави просувати діалог неможливо», – сказав Святослав Шевчук, але наполіг, що говорити про примирення і прощати потрібно вже зараз.

Він зазначив, що сучасний проект української держави є мирним. І бере за зразок європейську ідею миру. «Війна на сході України в результаті російської агресії не є етнічним конфліктом. Немає ненависті між росіянами та українцями. Це не релігійний конфлікт. Україна – багатоетнічна і багаторелігійна країна. Йдеться про конфлікт двох проектів, двох бачень нашого майбутнього: просування вперед до європейських принципів, або в минуле», – в якому, на думку Святослава Шевчука, українцям обіцяли лише підпорядкованість особистості московській наддержаві та повну асиміляцію в «російському світі».

Пан Шевчук додав, що українські військові на Донбасі переконані, що захищають європейську цивілізацію та право України на участь у «європейському проекті миру».

Він також нагадав, як відбувалось історичне примирення Польщі та Німеччини, де був відкритий спільний лист польських та німецьких релігійних лідерів під гаслом «Прощаємо і просимо прощення».

Діалог для загоєння історичних ран між Україною та Польщею, на думку верховного архієпископа ще не завершений процес, але він пройшов набагато продуктивніший шлях, бо на відміну від Росії польська сторона визнала українську.

УГКЦ підтримує європейські прагнення, сказав предстоятель, бо проект сучасної Європи – це проект миру, а більшість цінностей і принципів ЄС – це загальнолюдські цінності, які пропагує і церква.

Опублікував: Олег Устименко
Інформація, котра опублікована на цій сторінці не має стосунку до редакції порталу patrioty.org.ua, всі права та відповідальність стосуються фізичних та юридичних осіб, котрі її оприлюднили.

Інші публікації автора

Один з найважливіших для християн днів року. Благовіщення Пресвятої Богородиці: Історія і заборони свята

понеділок, 25 березень 2024, 6:15

25 березня за новим стилем (7 квітня - за старим) - Благовіщення Пресвятої Богородиці, яке належить до числа дванадесятих свят, тобто, найбільш значущих у житті Ісуса Христа і Богородиці. За Біблією, саме в цей день Архангел Гавриїл повідомив Діві Марі...

День Віри, Надії, Любові та Софії: Народні прикмети 17 вересня

неділя, 17 вересень 2023, 8:18

За новоюліанським календарем християни східного обряду України вперше святкують день ангела жінки на ім'я Віра, Любов, Надія і Софія. Ще минулого року цей день припадав на 30 вересня. Також в честь цього дня іменинницям обов'язково потрібно сходити в ц...