В Україні готують нові "сюрпризи" водіям: До чого готуватися

Один з основних правових принципів «незнання закону не звільняє від відповідальності» в світлі посилення контролю на українських дорогах стає особливо актуальним.

Адже тепер патрульні не робитимуть усне попередження водіям, які вчинили незначні порушення, а відразу ж складуть протокол, передають Патріоти України.

Ось в цьому маленькому нюансі і криється каверза, яка може вилитися для деяких автолюбителів в несподіваний штраф. Багато водіїв забули або навіть не знають про існування такого пункту Правил дорожнього руху (ПДР), який говорить: «аварійна світлова сигналізація повинна бути включена в разі зупинки на вимогу поліцейського». А невиконання цього загрожує складанням адмінпротоколу на порушника і штрафом в розмірі 425 гривень. І такий штраф цілком можуть виписати, навіть якщо зупинка була незаконною.
Це «нововведення», що випливло недавно, обурило багатьох водіїв, які вважають, що таким чином патрульна поліція перетворюється в старе ДАІ. «Знайшли новий спосіб робити план на штрафи», - написав у Facebook користувач Юрій Бєлоусов.
Однак в поліції це твердження спростовують. Прес-секретар патрульної поліції Хмельницької області Роман Мартинюк першим з силовиків вирішив нагадати про існування цієї норми. За його словами, цей пункт ПДР не «свіжий», а вписаний в правила ще до появи патрульної поліції. «Якщо раніше за незначне порушення, в тому числі і таке, інспектор поліції міг зробити усне попередження водієві, то тепер їх не буде», - сказав він.
Те, що ця норма не нова і за її недотримання карали і раніше, підтвердив журналістам автоюрист Ілля Макаренко. "Законність накладення штрафів за подібні порушення підтверджує судова практика, зокрема, вже вступили в силу рішення Київського апеляційного адміністративного суду. При цьому законність зупинки поліцією водія не впливає на складання адміністративного матеріалу по даній провині, - каже автоюрист. - В одному з цих рішень, де водій намагався оскаржити рішення про стягнення штрафу за невключену аварійку, чітко сказано: «водій був зобов'язаний включити аварійну сигналізацію після зупинки незалежно від того, порушив він Правила (ПДР. - ред.) або не порушував».
Тобто після зупинки поліцією потрібно відразу ж включити аварійку, щоб уникнути штрафу. Адже тут криється ще один важливий нюанс, про який багато хто забуває. Хоча сам по собі штраф за це порушення і відносно невеликий, але в подальшому він може спричинити проблеми. Адже за кілька порушень, нехай навіть і несерйозних, але скоєних протягом року, цілком можна потрапити в категорію злісних порушників. Як результат - суд і позбавлення водійського посвідчення мінімум на півроку. Щоб цього уникнути, не варто забувати про найдрібніших нюансах. Особливо на хвилі посилення контролю на дорогах, яке очікується найближчим часом.
Існування цього пункту підтвердив і колишній співробітник Державтоінспекції Олександр Ковальов. "Ще кілька років тому він був цілком дієвий і стримував багатьох водіїв від порушень. Особливо добре "працював" з перевізниками пасажирів, для яких позбавлення водійського посвідчення за кілька скоєних порушень автоматично означало позбавлення заробітку. З приходом поліції про нього на перших порах лояльного ставлення до водіїв, мабуть, забули. Але, наскільки мені відомо, вже найближчим часом, ця норма знову запрацює в повну силу, - зазначив Олександр Ковальов.
Джерело: Факты
Інформація, котра опублікована на цій сторінці не має стосунку до редакції порталу patrioty.org.ua, всі права та відповідальність стосуються фізичних та юридичних осіб, котрі її оприлюднили.

Інші публікації автора

Один з найважливіших для християн днів року. Благовіщення Пресвятої Богородиці: Історія і заборони свята

понеділок, 25 березень 2024, 6:15

25 березня за новим стилем (7 квітня - за старим) - Благовіщення Пресвятої Богородиці, яке належить до числа дванадесятих свят, тобто, найбільш значущих у житті Ісуса Христа і Богородиці. За Біблією, саме в цей день Архангел Гавриїл повідомив Діві Марі...

День Віри, Надії, Любові та Софії: Народні прикмети 17 вересня

неділя, 17 вересень 2023, 8:18

За новоюліанським календарем християни східного обряду України вперше святкують день ангела жінки на ім'я Віра, Любов, Надія і Софія. Ще минулого року цей день припадав на 30 вересня. Також в честь цього дня іменинницям обов'язково потрібно сходити в ц...