"В Україні може бути краще, ніж у США​": Американський мандрівник розповів про свої спостереження під час життя в Києві

Україна на папері – це катастрофа. Здається, ніби це місце, де хтось приріже вас за пару нових черевиків, якщо ви просто вийдете прогулятися по вулиці... Нічого подібного!

Пітер Сантенелло

Про це у своєму блозі пише американський підприємець-мандрівник Пітер Сантенелло, передають Патріоти України.

"Тут все не так погано, як має бути

Україна на папері – це катастрофа. 70 років правління Радянського Союзу, Друга світова війна, голод, токсична корупція, дві революції в недавньому минулому, масштабні банківські кризи, нищівна девальвація валюти, атомна катастрофа, війна, прогнилі політики, разюча нерівність в доходах і так далі. Здається, ніби це місце, де хтось приріже вас за пару нових черевиків, якщо ви просто вийдете прогулятися по вулиці. Нічого подібного.

Я вражений тим, наскільки тут все чинно. Звичайно, Київ – не вся Україна, але я провів небагато часу в Бердянську та Маріуполі. У цих місцях відчувається певна напруга, але вони на диво добре функціонують, беручи до уваги все пережите.

Київ і близько не схожий на багато значно більш небезпечних міст Латинської Америки. А українські міста набагато безпечніші більшості американських, якщо подивитися на рівень вбивств і злочинності. Цивілізованість – величезне досягнення українців.

Свобода/Вибір

У відсутності вибору немає ніякої свободи. Але свобода слабшає, коли варіантів для вибору занадто багато. Вибір вимагає часу і уявних зусиль. Якщо ви втрачаєте пильність, то вибір опановує вами.

Всі ми хочемо більше грошей, адже вони приносять безпеку і свободу, але з цією самою свободою слід бути акуратним.

Я знаю деяких дуже багатих людей, які стали рабами надлишку варіантів. Дружина мого друга перепробувала 15 різних комплектів постільної білизни, тому що постійно намагалася знайти кращий. Прийнявши рішення через місяць сумнівів, вона засумнівалася в ньому і розчарувалася, а тому через три місяці знову змінила вибір.

Якщо збирати подібні вибори без розумової дисципліни, життя перетвориться на пінбол, де ви будете м'ячем, а фліпери будуть постійно штовхати ваші думки з одного кінця столу в інший, поки ви безцільно і стривоженно будете відштовхуватися від бамперів.

Україна – не споживча культура. Частково – в силу економіки, але також через те, що консьюмерізм не вплетений так сильно в тканину суспільства, як це сталося в Америці. Тут менше вибору, менше надмірностей, менше відходів.

Тут я веду більш просте життя з меншою кількістю матеріальних виборів. Це дає можливість краще зосереджуватися і робить мене щасливішим.

У США життя може бути трохи краще (чи ні)

Я часто чую, як люди в Україні говорять про Америку, немов вона схожа на голлівудські фільми. Для одних українців життя у США буде набагато краще, для інших – гірше. Все залежить від того, як ви налаштовані, що цінуєте і які ваші обставини.

Я бачив домогосподарок, які живуть в неймовірно бездушних американських передмістях. Убиті нудьгою, вони шукали хоч якусь нитку сенсу, причому шукали її в 22-річному засмаглому чистильнику басейну.

Також я бачив українських жінок-підприємниць, що процвітали у США разом зі своїми бізнесами. Я зустрічав українців, які повернулися на батьківщину, адже тут їх життя було краще. Зустрічав українців, які говорили, що ніколи не хочуть повертатися в Україну. Зустрічав в Америці українців, які думають, ніби відвідувати Україну занадто небезпечно. Я бачив людей похилого українців у Сан-Франциско– вони одягалися так, ніби при владі досі перебував Хрущов.

Немає нічого чорно-білого. Кожному цікавому молодій людині я раджу на час виїхати з України, щоб пізнати світ. У процесі ви також краще пізнаєте свою країну і себе самого. Але ніхто не зможе сказати, що для вас краще. Це ви повинні з'ясувати самостійно.

У разі великої катастрофи, в Україні може бути краще, ніж у США

Мені подобається той факт, що США – це суміш всіх тварин зоопарку, які опинилися в одній клітці і змушених жити разом. Для мене це, мабуть, найкращий атрибут Америки. Але струсоніть цей зоопарк досить сильно, як, наприклад, це сталося під час урагану Катріна, і суспільство стає менш згуртованим. Це відбувається через те, що воно менш пов'язане на племінному рівні.

США – цікавий новий експеримент, культурний колаж людства, якому всього лише три покоління від народження.

Україна – це плем'я, що складається переважно зі слов'ян. У минулому це плем'я неодноразово проходило через труднощі. Тому українці від природи знають, як встановлювати глибокі зв'язки, коли ситуація стає складною.

Пластикові сумки

Я не розумію цієї одержимості. Хочу переконати українців, що навіть якщо в країні виникне дефіцит пластикових пакетів, у всіх у нас все одно знайдуться проблеми серйозніше. Мені зрозуміла винахідливість. Але немає потреби зберігати більше сотні пакетів у ящику, який ви більше не відкриєте. 50 кульків буде досить. Завтра буде новий пакет J..."

Опублікував: Олег Устименко
Інформація, котра опублікована на цій сторінці не має стосунку до редакції порталу patrioty.org.ua, всі права та відповідальність стосуються фізичних та юридичних осіб, котрі її оприлюднили.

Інші публікації автора

Один з найважливіших для християн днів року. Благовіщення Пресвятої Богородиці: Історія і заборони свята

понеділок, 25 березень 2024, 6:15

25 березня за новим стилем (7 квітня - за старим) - Благовіщення Пресвятої Богородиці, яке належить до числа дванадесятих свят, тобто, найбільш значущих у житті Ісуса Христа і Богородиці. За Біблією, саме в цей день Архангел Гавриїл повідомив Діві Марі...

День Віри, Надії, Любові та Софії: Народні прикмети 17 вересня

неділя, 17 вересень 2023, 8:18

За новоюліанським календарем християни східного обряду України вперше святкують день ангела жінки на ім'я Віра, Любов, Надія і Софія. Ще минулого року цей день припадав на 30 вересня. Також в честь цього дня іменинницям обов'язково потрібно сходити в ц...