В Україні після підвищення прожиткового мінімуму змінили і формулу розрахунку субсидій: Скільки платитимуть українці

Сім'я з комунальною знижкою платить певний відсоток від свого доходу. Чим вищий дохід, тим більшу його частину можна віддавати за комуналку.

Така формула дозволяє не платити субсидії українцям із середнім достатком. Журналісти склали формулу розрахунку розміру субсидії у 2018-му з урахуванням оновлених правил, передають Патріоти України.

Як рахують субсидії

В середньому розмір субсидій в опалювальний сезон досягає близько 1500 грн. Після можливого подорожчання газу ця сума може значно зрости. Формула розрахунку складена таким чином, що розмір обов'язкового платежу (сума, яку не покриває знижка) прив'язаний до доходу сім'ї.

Наприклад, сім'я з трьох осіб з двома мінімальними зарплатами може платити за комуналку 780 грн, решту покриє субсидія. Така сама сім'я з двома середніми зарплатами може віддавати за комунальні послуги до 4284 грн. З огляду на те, що цієї суми вистачить на оплату комуналки в межах соціальних нормативів, субсидія в такому випадку не призначається.

Уряд щорічно знижує нормативи споживання газу для субсидіантів. Так, у травні "норма" на опалення одного квадратного метра житла скоротилася з 5 до 4,5 куб. Для прикладу, якщо раніше в будинку площею 50 квадратних метрів субсидія покривала 250 кубів газу на опалення, у цьому році - всього 225 кубометрів. Якщо витрачати більше, за решту доведеться платити за повною ціною.

Кому не призначається субсидія

На субсидію за новими правилами не можуть претендувати українці, які живуть у великих будинках (від 120 кв.м) і квартирах (від 90 кв.м), безробітні, які не платять соцвнесок і не перебувають на обліку в центрі зайнятості, ті, хто набрехав у декларації. Крім цього, більше не можуть претендувати на знижку ті, хто їздять на відносно новому автомобілі (5 років і новіше).

Як і раніше, без субсидії можуть залишитися українці, які зробили покупку на суму від 50 тис. грн або щонайменше два місяці не платили за комуналку.

Нагадаємо, українські субсидіантів перевіряють органи соцзахисту, Міністерство соціальної політики і Мінфін. Покупки Міністерство фінансів може відстежити за допомогою банківських даних, інформації з реєстрів (нерухомості, транспорту тощо). Варто також враховувати, що покупка в цьому сезоні може позбавити права на субсидію на наступний сезон. Також із часом на субсидію знову можна претендувати. До речі, всього через нові правил комунальні знижки за різними оцінками можуть втратити від декількох сотень тисяч до двох мільйонів сімей.

Джерело: Обозреватель
Інформація, котра опублікована на цій сторінці не має стосунку до редакції порталу patrioty.org.ua, всі права та відповідальність стосуються фізичних та юридичних осіб, котрі її оприлюднили.

Інші публікації автора

Один з найважливіших для християн днів року. Благовіщення Пресвятої Богородиці: Історія і заборони свята

понеділок, 25 березень 2024, 6:15

25 березня за новим стилем (7 квітня - за старим) - Благовіщення Пресвятої Богородиці, яке належить до числа дванадесятих свят, тобто, найбільш значущих у житті Ісуса Христа і Богородиці. За Біблією, саме в цей день Архангел Гавриїл повідомив Діві Марі...

День Віри, Надії, Любові та Софії: Народні прикмети 17 вересня

неділя, 17 вересень 2023, 8:18

За новоюліанським календарем християни східного обряду України вперше святкують день ангела жінки на ім'я Віра, Любов, Надія і Софія. Ще минулого року цей день припадав на 30 вересня. Також в честь цього дня іменинницям обов'язково потрібно сходити в ц...