В Україні планують запустити нову систему перевірки субсидіантів: Чого очікувати українцям

Субсідіантов умовно розділять на "чорний" і "білий" списки.

В Україні планують запустити нову систему перевірки тих, хто отримує державну допомогу на оплату "комуналки". Журналісти розбиралися, що це означає, - передають Патріоти України з посиланням на Сегодня.

Пенсіонерка Людмила Борисенко живе одна в старій двокімнатній квартирі. Пенсія жінки - 1600 гривень, половину з яких доводиться віддавати за ліки. Щоб мати змогу оплатити "комуналку", Людмила Сергіївна оформила субсидію. Тепер пенсіонерка боїться, що "пільгу" заберуть - якщо це трапиться, грошей не вистачить ні на що.
Уже з 2019 року Міністерство соціальної політики планує запустити новий процес перевірки отримувачів субсидій. Людей умовно поділять на дві групи. Таких, як Людмила Сергіївна, внесуть до "білого списку". Його "фігурантів" органи контролю не перевірятимуть зовсім або будуть робити це зрідка.
А ось витрати тих, хто потрапить в "чорний список", контролюватимуть ретельніше. "Кожного одержувача субсидії або іншої соціальної допомоги потрібно буде прирівняти до певного профілю і зрозуміти, наскільки він теоретично може шахраювати або отримувати допомогу незаконно або неформальним способом. На сьогоднішній день такі профілі тільки починають розроблятися", - пояснив гендиректор директорату сім'ї та соціальної підтримки населення Мінсоцполітики Віталій Музиченко.
Зараз на субсидії може претендувати кожен, чиї витрати на комуналку вище, ніж 15% від офіційного доходу. Але допомога не отримають ті, чия квартира більше 120 квадратних метрів, а будинок - більше 200 "квадратів". Також не мають права на субсидію ті, хто купив автомобіль, якому менше п'яти років, або якусь річ дорожче 50 тисяч гривень.
Тому з новими перевірками для звичайних пенсіонерів нічого не зміниться, запевняють у Мінсоцполітики. Поглиблені перевірки чекають лише тих, хто потрапить в групу ризику. Заглядати в холодильник і шафи нікому не будуть - звертати увагу обіцяють в цілому на матеріально-побутові умови.
Інформація, котра опублікована на цій сторінці не має стосунку до редакції порталу patrioty.org.ua, всі права та відповідальність стосуються фізичних та юридичних осіб, котрі її оприлюднили.

Інші публікації автора

Один з найважливіших для християн днів року. Благовіщення Пресвятої Богородиці: Історія і заборони свята

понеділок, 25 березень 2024, 6:15

25 березня за новим стилем (7 квітня - за старим) - Благовіщення Пресвятої Богородиці, яке належить до числа дванадесятих свят, тобто, найбільш значущих у житті Ісуса Христа і Богородиці. За Біблією, саме в цей день Архангел Гавриїл повідомив Діві Марі...

День Віри, Надії, Любові та Софії: Народні прикмети 17 вересня

неділя, 17 вересень 2023, 8:18

За новоюліанським календарем християни східного обряду України вперше святкують день ангела жінки на ім'я Віра, Любов, Надія і Софія. Ще минулого року цей день припадав на 30 вересня. Також в честь цього дня іменинницям обов'язково потрібно сходити в ц...