В Україні різко дорожчає комуналка: Експерти розповіли, як зекономити

Якщо в Україні газ подорожчає на 72%, як цього хоче "Нафтогаз", то платіжка за тепло і гарячу воду повинна збільшитися мінімум на 43%.

Про це пише КП в Україні з посиланням на експертів, передають Патріоти України.

За інформацією видання, якщо зараз ви платите за опалення 1000 грн у місяць, то після підвищення за таких же умов ваш рахунок складе вже 1430 грн. Якщо ж тариф підвищиться лише на 8-16%, то вода та тепло подорожчають на 5-10%.

Однак є кілька способів мінімізувати рахунки. Так, потрібно встановити лічильники. Це дозволяє платити виключно за себе, виставляючи комфортну температуру в квартирі.

Один із способів економії - підтримувати невисоку температуру в приміщеннях, гріючись від сусідів. Якщо у вас у квартирі буде 19-20 градусів, а в сусіда за стінкою 22-24 градуси, то за законами термодинаміки тепло з його квартири буде переходити до вас. Якщо ви зовсім перекриєте батареї у квартирі в новому будинку, то вона навряд чи охолоне нижче 16-17 градусів. Хороша теплоізоляція й обігрів від сусідів зроблять свою справу.

Також варіант - грітися кондиціонером замість батареї. Сьогодні обленерго подають тепло споживачам за вартістю близько 1500 грн за 1 гігакалорію. Якщо перевести величину в кіловати, вона складе - 1,163 МВт, або +1163 кВт. 1 кВт такого тепла коштує близько 1,29 грн.

Кондиціонер, споживши 1 кВт*год електроенергії, виробляє мінімум 3 кВт тепла. Електрика обійдеться вам по 1,68 грн (а нічний тариф і того менше), відповідно 1 кВт тепла буде коштувати близько 56 копійок. Це вдвічі дешевше, ніж брати тепло від батареї.

Однак повністю замінити опалювальну систему і працювати весь рік кондиціонер не здатний. Обігрів кондиціонером можливий тільки в міжсезоння, тобто навесні та восени або в умовах дуже м'якої зими.

Якщо на будинку немає можливості поставити індивідуальні лічильники тепла, експерти радять створювати ОСББ і займатися утепленням свого будинку. Крім комплексного утеплення всієї будівлі потрібно буде встановити на вході труби в будинок індивідуальний тепловий пункт. Це пристрій, який регулює подачу теплоносія в опалювальну систему будинку залежно від температури повітря на вулиці.

Як показують приклади такої комплексної модернізації будинків, усі ці заходи дозволяють заощадити від 50 до 75% від сум за тепло в аналогічних сусідніх будинках.

На гарячій воді допоможе заощадити електробойлер. Як кажуть експерти, щоб нагріти 1 кубометр води на 1 градус, потрібно затратити 1 кВт*год енергії. Отже, щоб нагріти 1000 літрів із 20 градусів влітку до 45 градусів, потрібно 25 кВт*год електроенергії, а взимку з 5 до 45 градусів - 40 кВт*год. З нинішніми тарифами це буде коштувати від 42 до 67 грн за підігрів води. Додайте до цього вартість холодної води, і вийде, що кубометр гарячої з бойлера вам обійдеться у 55-80 грн. Водночас гаряча вода в більшості міст коштує більше 80 грн за кубометр у будь-який час року.

Опублікував: Олег Устименко
Інформація, котра опублікована на цій сторінці не має стосунку до редакції порталу patrioty.org.ua, всі права та відповідальність стосуються фізичних та юридичних осіб, котрі її оприлюднили.

Інші публікації автора

День Віри, Надії, Любові та Софії: Народні прикмети 17 вересня

неділя, 17 вересень 2023, 8:18

За новоюліанським календарем християни східного обряду України вперше святкують день ангела жінки на ім'я Віра, Любов, Надія і Софія. Ще минулого року цей день припадав на 30 вересня. Також в честь цього дня іменинницям обов'язково потрібно сходити в ц...

Хіти тижня. День Віри, Надії, Любові та Софії: Народні прикмети

субота, 16 вересень 2023, 6:41

17 вересня за новоюліанським календарем (до 1923 року - 30 вересня) українці святкують день ангела Віри, Любові, Надії і Софії. Також в честь цього дня іменинницям обов'язково потрібно сходити в церкву, і попросити у ікони трьох великомучениць здоров'я...