В Україні заборонять пральні порошки і шампуні: Що треба знати

З 1 січня 2019 року в Україні можуть заборонити виробляти і продавати миючі засоби з високим вмістом фосфатів і аніонних ПАР (поверхнево активних речовин).

Відповідні зміни містить законопроект "Про державне регулювання в сфері миючих засобів" №8138, який зареєстрований у Верховній Раді 15 березня 2018 року, передають Патріоти України з посиланням на UBR.
Документ передбачає, що вже з наступного року ввозити в Україну, виробляти і продавати на її території буде заборонено миючі засоби з часткою фосфатів понад 5%, а також тих, що містять хлор або хлорорганічні сполуки.
А з 2021 року фосфатів у пральних порошках має залишитися менше 0,2%, а аніонних ПАР - максимум 3% від маси миючого засобу. Останні рясніють в шампунях і гелях для душу, якими завалені полиці супермаркетів.
Експерти-екологи стверджують - особливих проблем з регулюванням вмісту фосфатів в Україні немає. Більш того, щоб вирішити це важливе для природи питання, зовсім не обов'язково писати окремий закон. І пояснили, що наявність фосфатів в порошку ніяк не відбивається на його миючих якостях і навіть ціні. Оскільки виконує функції пом'якшення води. Тому побоюватися подорожчання пральних порошків через перехід на безфосфатні засоби не потрібно. Зате природа скаже українцям спасибі. Адже наші очисні споруди не здатні вловлювати фосфати в стічних водах, а саме вони є основною причиною цвітіння річок.
А ось із забороною аніонних ПАР все може пройти не так гладко. Адже нині вони є одними з основних "діючих речовин" сучасних шампунів, гелів для душу та багатьох інших миючих засобів. Яскравим представником цих хімз'єднань є натрію луарілсульфат, який на упаковці виробники позначають як sodium lauryl sulfate.

За оцінками експертів, зміст таких речовин в побутових миючих засобах може досягати 10-15%. Причому заниження концентрації різко позначається на ефективності шампунів. Автори законопроекту пропонують обмежити їх застосування на рівні не більше 3% від маси миючого засобу.

Опублікував: Олег Устименко
Інформація, котра опублікована на цій сторінці не має стосунку до редакції порталу patrioty.org.ua, всі права та відповідальність стосуються фізичних та юридичних осіб, котрі її оприлюднили.

Інші публікації автора

Один з найважливіших для християн днів року. Благовіщення Пресвятої Богородиці: Історія і заборони свята

понеділок, 25 березень 2024, 6:15

25 березня за новим стилем (7 квітня - за старим) - Благовіщення Пресвятої Богородиці, яке належить до числа дванадесятих свят, тобто, найбільш значущих у житті Ісуса Христа і Богородиці. За Біблією, саме в цей день Архангел Гавриїл повідомив Діві Марі...

День Віри, Надії, Любові та Софії: Народні прикмети 17 вересня

неділя, 17 вересень 2023, 8:18

За новоюліанським календарем християни східного обряду України вперше святкують день ангела жінки на ім'я Віра, Любов, Надія і Софія. Ще минулого року цей день припадав на 30 вересня. Також в честь цього дня іменинницям обов'язково потрібно сходити в ц...