"Валютные качели": Експерти спрогнозували, що буде далі з курсом долара в Україні

В Україні 11 січня різко підскочив курс долара і євро , що викликало хвилювання у українців.

Фінансовий аналітик Борис Кушнірук поспішив заспокоїти населення. Свій прогноз щодо майбутнього курсу долара він розповів "Сегодня", передають Патріоти України.

Експерт впевнений, що зовсім скоро зростання долара стабілізується. "З досвіду попередніх літ, варто очікувати, що певне зростання курсу триватиме ще пару тижнів, приблизно до кінця січня. А потім гривня спочатку стабілізується, а потім почне зміцнюватися, і це буде тривати аж до кінця літа. Я не думаю, що долар зараз виросте на міжбанку вище 28,3-28,4 грн. В роздробі він може бути, звичайно, вище. Але я не очікую якихось суттєвих коливань курсу", - заявив він.

Фінансовий аналітик запевняє, що коливання курсу долара - вже традиція, яку багато хто використовує і навіть в деякій мірі штучно підігрівають, щоб отримати максимальну вигоду для себе. "Є кілька чинників, які обумовлюють певний дефіцит долара і зростання курсу на початку року. По-перше, українці перед новорічними святами скуповують імпортну продукцію та імпортери її завозять в Україну. Крім того, до кінця року імпортерам потрібно закрити свої закордонні контракти, і це також підсилює попит на долари в кінці року. Третій фактор - в грудні стрімко збільшуються бюджетні виплати. Все те, що не провела протягом року, вивалюється в кінці грудня на рахунки банків та у вигляді готівки. По 80-90 млрд грн відразу! В цей час виплачують пенсії, зарплати, преміальні за листопад, грудень і навіть за січень. Тому кількість гривні на ринку різко збільшується. І все це, безумовно, підштовхує попит на долари", - розповідає Борис Кушнірук.

За словами фінансового експерта, така ситуація в кінці і на початку року стала вже звичною, і нею часто користуються також українські експортери, при цьому ще й збільшуючи штучний попит на долар. "На жаль, такі скачки - наслідок сировинного статусу нашої економіки і поганої роботи Мінфіну з бюджетом. Я вважаю, що цю проблему потрібно регулювати змінами до бюджетного законодавства. Тому що надлишкові кошти не можна ефективно використовувати. І це накладає певний відбиток і на стан економіки, і на валютний курс", - резюмує Борис Кушнірук.

Опублікував: Олег Устименко
Інформація, котра опублікована на цій сторінці не має стосунку до редакції порталу patrioty.org.ua, всі права та відповідальність стосуються фізичних та юридичних осіб, котрі її оприлюднили.

Інші публікації автора

Один з найважливіших для християн днів року. Благовіщення Пресвятої Богородиці: Історія і заборони свята

понеділок, 25 березень 2024, 6:15

25 березня за новим стилем (7 квітня - за старим) - Благовіщення Пресвятої Богородиці, яке належить до числа дванадесятих свят, тобто, найбільш значущих у житті Ісуса Христа і Богородиці. За Біблією, саме в цей день Архангел Гавриїл повідомив Діві Марі...

День Віри, Надії, Любові та Софії: Народні прикмети 17 вересня

неділя, 17 вересень 2023, 8:18

За новоюліанським календарем християни східного обряду України вперше святкують день ангела жінки на ім'я Віра, Любов, Надія і Софія. Ще минулого року цей день припадав на 30 вересня. Також в честь цього дня іменинницям обов'язково потрібно сходити в ц...