Валютний ринок "у вогні": Що буде з гривнею, - експерти

Валютний міжбанк в п'ятницю, 31 серпня, закрився котируваннями 28,2 / 28,24 грн / $. Це означає, що за місяць долар виріс в ціні на 1,4 грн, євро - на 1,5 грн. Тільки за останній тиждень гривня девальвувала до долара на 40 копійок.

Українська валюта стала черговою «жертвою» відтоку капіталу з ринків, що розвиваються, говорять опитані аналітики. Цим же девальвацію пояснюють і в НБУ, передають Патріоти України.
Утримувати курс від падіння регулятор не збирається, заявив заступник голови Нацбанку Олег Чурій. При цьому тільки в серпні НБУ продав з резервів $ 0,5 млрд, що збивало зростання котирувань, хоча і не вплинуло на загальний тренд девальвації гривні.
Додаткові фактори тиску на курс, що спровокували девальвацію саме зараз, - великі суми відшкодування ПДВ в кінці серпня і початок періоду закупівель енергоносіїв, відзначають фінансисти. Вперше в якості винуватця девальвації НБУ вказав і на тіньовий агросектор.
Валютна виручка аграріїв від продажу врожаю може дозволити гривні вже в середині вересня частково відіграти позиції, але девальвація все ж неминуча. Консенсус-прогноз курсу на кінець вересня - 28,3 грн/$.
Падіння гривні означає, що хвиля девальвацій "слабких" валют докотилася і до України: до цього постраждали грошові одиниці Росії, Туреччини, Казахстану, Мексики, Аргентини, Бразилії, Індії та ПАР, розповідає старший аналітик Альпарі Вадим Іосуб.

Гривня не могла довго чинити опір глобальному тренду, додає начальник управління дилінгових операцій банку Південний Олег Ропяк.

Джерело: LIGA.net
Інформація, котра опублікована на цій сторінці не має стосунку до редакції порталу patrioty.org.ua, всі права та відповідальність стосуються фізичних та юридичних осіб, котрі її оприлюднили.

Інші публікації автора

Один з найважливіших для християн днів року. Благовіщення Пресвятої Богородиці: Історія і заборони свята

понеділок, 25 березень 2024, 6:15

25 березня за новим стилем (7 квітня - за старим) - Благовіщення Пресвятої Богородиці, яке належить до числа дванадесятих свят, тобто, найбільш значущих у житті Ісуса Христа і Богородиці. За Біблією, саме в цей день Архангел Гавриїл повідомив Діві Марі...

День Віри, Надії, Любові та Софії: Народні прикмети 17 вересня

неділя, 17 вересень 2023, 8:18

За новоюліанським календарем християни східного обряду України вперше святкують день ангела жінки на ім'я Віра, Любов, Надія і Софія. Ще минулого року цей день припадав на 30 вересня. Також в честь цього дня іменинницям обов'язково потрібно сходити в ц...