"Варфоломію можуть погрожувати через Україну", - релігієзнавець

На вселенського патріарха Варфоломія чинять серйозний тиск у зв'язку з можливим наданням автокефалії православній церкві в Україні.
Патріарх Варфоломій

Через ситуацію, що склалася навколо можливого надання автокефалії православній церкві в Україні, на адресу вселенського патріарха Варфоломія можуть надходити погрози. Таку думку висловила завідувачка відділу історії релігії та практичного релігієзнавства київського Інституту філософії, доктор філософських наук, професор Людмила Филипович, коментуючи оприлюднену 1 липня заяву Варфоломія про бажання Константинополя відновити в Україні єдність "розділеного церковного тіла", передають Патріоти України.

"У 1686 році Київська митрополія була захоплена Московським патріархатом. Константинопольський патріарх дав на це добро. Але схвалення москалі з нього вибили. Так, документ є, але про канонічність тут складно говорити. Як зараз пояснює вселенський патріарх, користування Київською митрополією було надано Московському патріархату лише на тимчасовій основі. І мова не йшла про передачу території, парафії і так далі. Константинопольський патріарх може відновити свої права на Київську метрополію. Але він думав дуже довго. Із нашої сторони перші спроби здобути автокефалію були ще 100 років тому. Однак так вийшло, що Константинопольський патріарх тоді якраз помер, і нашій делегації, по суті, не було до кого звертатися. Повернутися до цього питання так і не вдалося", – зазначила професор.

Вона підкреслила, що за усіма церквами у світі стоять держави та політичні сили. "На вселенського патріарха чинять шалений тиск. І все ж ми розраховуємо на автокефалію. Українське питання використовують в геополітичній боротьбі, причому не тільки церковній. Варфоломію можуть надходити погрози. Ми ж не знаємо всіх подробиць. За кожним патріархатом стоїть держава і великий загін політичних сил. Того ж вселенського патріарха, зокрема, підтримує Америка. Але за різними церквами стоять сили, які починають на нього тиснути. Однак Варфоломій розбирається в політичних іграх і, напевно, має гарантії від сил, які його підтримують. А РПЦ – це не європейська церква, вона середньовічна, імперська", – сказала співрозмовниця.

За її словами, формування єдиної православної церкви в Україні може тривати два-три покоління. "Отримання томосу – це буде легітимізація Українських православних церков, які Москва вважає неканонічними. Але навіть після надання автокефалії нашим православним церквам знадобиться час, щоби "притертися". І на це може піти досить багато часу. Напевно, два-три покоління. Думаю, для створення єдиної православної церкви потрібно прописати спеціальну програму. Але поки до цього не готові ні церква, ні держава, ні суспільство", – резюмувала вона.

Джерело: Гордон
Інформація, котра опублікована на цій сторінці не має стосунку до редакції порталу patrioty.org.ua, всі права та відповідальність стосуються фізичних та юридичних осіб, котрі її оприлюднили.

Інші публікації автора

Один з найважливіших для християн днів року. Благовіщення Пресвятої Богородиці: Історія і заборони свята

понеділок, 25 березень 2024, 6:15

25 березня за новим стилем (7 квітня - за старим) - Благовіщення Пресвятої Богородиці, яке належить до числа дванадесятих свят, тобто, найбільш значущих у житті Ісуса Христа і Богородиці. За Біблією, саме в цей день Архангел Гавриїл повідомив Діві Марі...

День Віри, Надії, Любові та Софії: Народні прикмети 17 вересня

неділя, 17 вересень 2023, 8:18

За новоюліанським календарем християни східного обряду України вперше святкують день ангела жінки на ім'я Віра, Любов, Надія і Софія. Ще минулого року цей день припадав на 30 вересня. Також в честь цього дня іменинницям обов'язково потрібно сходити в ц...