"Важливий фактор стримування російської агресії", - експерт про кораблі НАТО в Одесі

Говорити про те, що присутність таких кораблів може, навпаки, спровокувати РФ, не можна: вони й так поводяться максимально агресивно.

"Зараз у порт Одеси зайшло шість кораблів НАТО", пише у своєму блозі експерт із питань Криму Андрій Клименко, передають Патріоти України.

"І сталося це поза американсько-українськимми навчаннями Sea Breeze. Зараз мова про навчання Breeze, які паралельно проходять у Болгарії. Зазвичай якийсь один корабель із угруповання, що проводило Breeze заходить в Одесу. Але щоб ось так, великою групою з шести кораблів – безпрецедентний випадок. Також у цій ситуації впадає в очі фраза командувача Постійної військово-морської групи НАТО №2, офіцера королівських військово-морських сил Нідерландів Боудевіна Бутса, про те, що: "Нам потрібно навчитися маневрувати в умовах ситуації воєнного конфлікту...". Такого формулювання раніше я не зустрічав. Зазвичай вживають обтічніші фрази на кшталт "покращувати сумісність військових кораблів різних країн". Так, навчання багато в чому можуть скидатися на ті, що проводилися й у попередні роки, але така фраза сказана вперше.

Трохи передісторії для розуміння, чому це важливо. 2016 рік для НАТО за кількістю заходів у Чорне море був провальним. Пов'язано це з тим, що РФ здійснила серйозну операцію відволікання в Балтійському морі – через Калінінград демонструвала загрозу колишнім радянським балтійським республікам і Польщі. Мені, як і багатьом іншим експертам, було зрозуміло, що це – маневр відволікання: насправді ніхто не вірив, що РФ серйозно збирається атакувати країни НАТО. Але картина склалася така: у 2014 році військові кораблі країн НАТО зайшли в Чорне море 31 раз, 2015-гл – 21, а у 2016-му – 14. 14 кораблів – це рівень 2010 року: ні в Шостого флоту США, ні у військово-морських груп НАТО не вистачило сил підтримати військову присутність у Чорному морі на рівні 2014-2015 років через цю операцію відволікння РФ у Балтиці.

У зону відповідальності Шостого флоту США й морського командування НАТО входять моря від Норвегії до Південної Африки. Розліт – величезний, брак сил – природний. Але, звичайно, їх почали за це критикувати: найпершим був Ердоган – якраз у той період, коли він був у конфлікті з Путіним після збитого штурмовика. Тоді саме він сказав: "Чорне море перетворилося на російське озеро". І після цього в НАТО визнали, що їм дійсно потрібно посилювати військово-морську присутність у Чорному морі. Що було не так просто зробити: заради збільшення кількості кораблів НАТО в постійних військово-морських групах потрібно збільшити військові бюджети. Утримання військового корабля, чи то фрегат, чи то ракетний крейсер або ракетний есмінець, – це великі гроші.

У НАТО багаторазово обговорювали цю ситуацію: вже 2017 року заходів кораблів нечорноморських країн НАТО (значить, без Румунії, Болгарії та Туреччини) було 20 – рівень 2015 року. Тобто кількість заходів все ж збільшили. Така ситуація і критика – одна з причин. Але, звичайно, нам хочеться вірити, що не єдина: що НАТО прекрасно розуміють всю гостроту ситуації (а вона не спадає). І ось цей візит саме шести кораблів з угруповання навчань Breeze по суті безпрецедентний, дає надію.

У кожному разі їхня присутність важлива. У 2014 році після того, як відбулася спецоперація РФ із анексії Криму, кораблі НАТО були присутні в Чорному морі практично щодня. Вдаючись у деталі, нагадаю, що в 2014 році був 31 візит військових кораблів країн НАТО в Чорне море. І за документами, починаючи з 20.02.2014 (день початку операції РФ із окупації Криму), кораблі ВМС країн НАТО були відсутні в Чорному морі тільки 68 днів із 315. Тобто майже 80% календарного часу військові кораблі країн НАТО були присутні в Чорному морі. При цьому підкреслю: це без урахування сил Румунії, Болгарії та Туреччини. І 50% цього календарного часу в 2014 році (156 днів) – це були кораблі саме Шостого флоту США. У 2015 році – кораблі країн НАТО були присутні 51% календарного часу. І знову основна присутність (40%) – Шостого флоту США. Я стверджував і продовжую стверджувати, що щоденна присутність кораблів НАТО в Чорному морі після окупації Криму виконала функцію стримування: саме завдяки їм Путін не пішов далі. Ми всі пам'ятаємо ситуацію з так званим проектом "Новоросія". Так от, 02.05, під час сумнозвісних подій в Одесі, два кораблі НАТО перебували в Чорному морі. І я, знову-таки, стверджую, що в 2014 році, коли наша армія тільки починала формуватися, саме військова присутність НАТО в Чорному морі виконала функцію стримування агресора.

Річ у тому, що за ці 4,5 року РФ на 99% домінує в Чорному морі – своїми новими підводними човнами, ракетними фрегатами й ракетними корветами. І її домінування буде тільки наростати – більше 10 ракетних кораблів надійдуть до них у найближчі два роки: більшість цих кораблів будуються на наших, захоплених у Криму будівельних заводах (це будуть ракетні корвети). Тому зараз, коли вже й президент прямо та відкрито говорить, що не виключає військової операції захоплення Маріуполя, нам потрібно не соромлячись говорити, зокрема, нашим союзникам з НАТО, що поки ВМС України в комплексі не встане на ноги (як берегова оборона, так і авіація ВМС, ракетні війська, корабельний склад), ми просимо, щоб чергування військових кораблів НАТО не припинялося.

У нас поки що немає іншого виходу: так, маємо посилену берегову оборону й артилерію. Але військове-морські операції, особливо десантні, не можна відбити тільки силами берегової оборони. Для цього потрібні ВМС, військово-повітряні сили, а в нас з останніми двома – проблеми. А ось коли заходить ракетний есмінець (американський, голландський, іспанський – не має значення), то ми відразу, автоматично, розуміємо: поки в наших водах перебуває такий корабель, держава-агресор РФ навряд чи почне морську операцію проти України.

Говорити про те, що присутність таких кораблів може, навпаки, спровокувати РФ, не можна: вони й так поводяться максимально агресивно. Ситуація в Азовському морі не покращилася: кораблі продовжують затримувати на три-чотири доби. РФ не зупиниться: вона продовжує діяти за відомим принципом – йти доти, доки її пускають і не починають чинити жорсткий опір. Тому потрібно давати здачі, показувати, що ми, нехай і меншими силами, але діємо; нехай не тільки збройними силами, а й через санкції, інші асиметричні відповіді. Потрібно посилювати свій морський напрям. Але присутність військових кораблів НАТО – архіважлива для стримування агресора. Це – те, що ми поки що не можемо самі собі забезпечити."

Опублікував: Олег Устименко
Інформація, котра опублікована на цій сторінці не має стосунку до редакції порталу patrioty.org.ua, всі права та відповідальність стосуються фізичних та юридичних осіб, котрі її оприлюднили.

Інші публікації автора

Один з найважливіших для християн днів року. Благовіщення Пресвятої Богородиці: Історія і заборони свята

понеділок, 25 березень 2024, 6:15

25 березня за новим стилем (7 квітня - за старим) - Благовіщення Пресвятої Богородиці, яке належить до числа дванадесятих свят, тобто, найбільш значущих у житті Ісуса Христа і Богородиці. За Біблією, саме в цей день Архангел Гавриїл повідомив Діві Марі...

День Віри, Надії, Любові та Софії: Народні прикмети 17 вересня

неділя, 17 вересень 2023, 8:18

За новоюліанським календарем християни східного обряду України вперше святкують день ангела жінки на ім'я Віра, Любов, Надія і Софія. Ще минулого року цей день припадав на 30 вересня. Також в честь цього дня іменинницям обов'язково потрібно сходити в ц...