Вбивство Нємцова: Обвинувачені заявили про тортури і звинуватили в усьому ФСБ

Обвинувачені в убивстві російського опозиціонера Бориса Нємцова та їхні адвокати заявили про непричетність до злочину і повазі до вбитого політика й звинуватили в організації злочину ФСБ.

Як пише "Медуза", всі п'ять обвинувачених у злочині - Заур Дадаєв, брати Анзор і Шадід Губашеви, Темірлан Ескерханов і Хамзат Баха зробили свої заяви під час проголошення останнього слова в суді 21 червня, передають Патріоти України.

Перед цим адвокати обвинувачених заявляли, що докази сторони звинувачення не витримують жодної критики.

"На таких доказах можна будь-яку людину визнати винною. Якби сам Нємцов брав участь у процесі, він би не допустив, щоб засудили невинних", - заявила в кінці дебатів адвокат Ескерханова Анна Бюрчієва.

Інший захисник обвинувачених Анзора Губашева Муса Хадісов наголосив, що "чеченці обожнювали Політковську і Нємцова".

"Тільки вони приходили нам на допомогу в найважчі моменти. Це трагедія для всього чеченського народу. Запам'ятайте мої слова, що в Чечні будуть стояти пам'ятники Нємцову і Політковській, і їхнім ім'ям будуть називати школи" - заявив захисник.

У свою чергу Хамзат Бахаєв, роль якого у вбивстві під час слідства так чітко і не прояснилася, в останньому слові наголосив, що дізнався про вбивство Нємцова тільки з теленовин.

"Сталося жахливе вбивство, йому немає виправдання, і не менш жахливо, з якою легкістю можуть звинуватити людину в убивстві. Це не менш жахливо", - сказав він.

Шадід Губашев своє останнє слово почав з вибачень перед сім'єю Нємцова за свідчення, які він давав під час досудового слідства. Тоді Губашев дав свідчення і, зокрема, називав політика "американською мерзотою".

На засіданні 21 червня Губашев знову наголосив, що відмовляється від цих слів і що давав свідчення під тортурами.

"Це політичне вбивство. ФСБ-шне вбивство. Велика, така велика країна, яка повинна захищати свій народ, вбиває людину, і на своїх же громадян вішає це звіряче вбивство. Прямо перед Кремлем незрозумілі колгоспники вбивають людину, на території, що охороняється. Ви уявити собі це можете?", - заявив Губашев.

Брат Шадіда Анзор Губашев, який також давав свідчення, а потім відмовився від них, повторив, що підсудних катували.

"Моя думка - Нємцова вбили за його мужність, за те, що він говорив про чинну владу. Тоді я його не знав, але вже тут [у СІЗО] прочитав книгу "Сповідь бунтаря" і хочу сказати його матері спасибі за те, що виростила таку людину", - сказав Анзор Губашев.

"Я не скоював цей злочин, клянусь Аллахом. Я чистий, як сльоза ангела, клянусь вам", - звернувся до присяжних Темірлан Ескерханов.

Останнім виступав передбачуваний вбивця Нємцова - Заур Дадаєв. Як і брати Губашеви, він наголосив, що давав свідчення тільки під тортурами силовиків через власну "малодушність".

"Вас цікавить один [глава Чечні Рамзан] Кадиров, але ми не він. Ми не приїхали в Москву для злочину. Ми не барани, щоб один баран псував все стадо... Чеченці не стріляють у спину. Ми не той народ, щоб вбивати так" , - заявив він.

Опублікував: Олег Устименко
Інформація, котра опублікована на цій сторінці не має стосунку до редакції порталу patrioty.org.ua, всі права та відповідальність стосуються фізичних та юридичних осіб, котрі її оприлюднили.

Інші публікації автора

Один з найважливіших для християн днів року. Благовіщення Пресвятої Богородиці: Історія і заборони свята

понеділок, 25 березень 2024, 6:15

25 березня за новим стилем (7 квітня - за старим) - Благовіщення Пресвятої Богородиці, яке належить до числа дванадесятих свят, тобто, найбільш значущих у житті Ісуса Христа і Богородиці. За Біблією, саме в цей день Архангел Гавриїл повідомив Діві Марі...

День Віри, Надії, Любові та Софії: Народні прикмети 17 вересня

неділя, 17 вересень 2023, 8:18

За новоюліанським календарем християни східного обряду України вперше святкують день ангела жінки на ім'я Віра, Любов, Надія і Софія. Ще минулого року цей день припадав на 30 вересня. Також в честь цього дня іменинницям обов'язково потрібно сходити в ц...