Вчені прорахували найімовірніші сценарії кінця світу

На думку вчених, існує дев'ять реальних глобальних ризиків, які здатні погубити людство і життя на Землі в цілому.

Організацією The Global Challenges Foundation представлені дослідження в щорічній доповіді під назвою "Ризики глобальних катастроф". Витяги з доповіді опублікував журнал Newsweek, передають Патріоти України.

Загрози:

1. Ядерна війна (за оцінками експертів, її ймовірність зараз вище, ніж 10 років тому). Вона не тільки може призвести до людських жертв, загибелі міст і променевої хвороби, а й спровокувати "міні-льодовиковий період".

2. Біологічна та хімічна зброя. Автор вказує, що її виробництво відносно дешеве, а модифікація мікробів сьогодні простіше, ніж коли-небудь.

3. Катастрофічні зміни клімату. Автори доповіді застерігають: ймовірність підвищення температури на планеті на 3 градуси Цельсія або більше становить один до трьох. В такому випадку Нью-Йорк і інші прибережні міста підуть під воду, а мільярду з гаком жителів узбереж доведеться шукати собі нові будинки.

4. Колапс екологічної системи. "Забруднення навколишнього середовища, міграції чужоземних біологічних видів по світу і руйнування природних місць мешкання - все це ризик для екосистем", - пише видання. Незворотний дисбаланс загрожує дефіцитом прісної води, зниженням якості грунтів і зниженням біорізноманіття.

5. Пандемії. У цьому контексті експерти побоюються появи нових хвороб, захищатися від яких наш організм не готовий, а також зараження мікробами густонаселених міст і існування збудників хвороб, які володіють резистентністю до антибіотиків.

6. Зіткнення Землі з астероїдом. "Судячи з наукових даних, потенційно катастрофічні зіткнення трапляються в середньому раз в 120 тис. років. Експерти побоюються, що пил і уламки, викинуті в атмосферу, можуть на кілька місяців заступити Сонце, що призведе до неврожаю і загибелі екосистем. Ймовірно, сотні мільйонів загинуть від наслідків", - йдеться в статті.

7. Виверження супервулкана (викид не менше 400 куб. км лави та інших речовин в атмосферу). За оцінками вулканологів, одне таке виверження трапляється в середньому раз в 17 тис. років. Воно загрожує загибеллю людей і тварин і руйнуванням сільськогосподарської інфраструктури, а також глобальним похолоданням.

8. Сонячна геоінженерія. Розпорошуючи в повітрі речовини - наприклад, аерозолі, які відіб'ють у космос сонячне світло і тепло, вчені можуть повернути назад шкідливе глобальне потепління. Але якщо щось піде не так, постраждає все живе на планеті. "Це може дестабілізувати клімат локально і глобально, а також ряд елементів глобальної екосистеми, - пишуть автори доповіді. - До того ж раптове припинення геоінженерії спричинить за собою швидке і суворе глобальне потепління, а у природних і соціальних систем не буде часу на адаптацію".

9. Штучний інтелект. Авторів доповіді особливо турбує перспектива того, що роботи перевершать людей за рівнем інтелекту, а також той факт, що компанії-розробники зосереджені на функціональності, а не на етичності своїх пристроїв.

Інформація, котра опублікована на цій сторінці не має стосунку до редакції порталу patrioty.org.ua, всі права та відповідальність стосуються фізичних та юридичних осіб, котрі її оприлюднили.

Інші публікації автора

Один з найважливіших для християн днів року. Благовіщення Пресвятої Богородиці: Історія і заборони свята

понеділок, 25 березень 2024, 6:15

25 березня за новим стилем (7 квітня - за старим) - Благовіщення Пресвятої Богородиці, яке належить до числа дванадесятих свят, тобто, найбільш значущих у житті Ісуса Христа і Богородиці. За Біблією, саме в цей день Архангел Гавриїл повідомив Діві Марі...

День Віри, Надії, Любові та Софії: Народні прикмети 17 вересня

неділя, 17 вересень 2023, 8:18

За новоюліанським календарем християни східного обряду України вперше святкують день ангела жінки на ім'я Віра, Любов, Надія і Софія. Ще минулого року цей день припадав на 30 вересня. Також в честь цього дня іменинницям обов'язково потрібно сходити в ц...