Вчені виявили, що знеболююче може "стирати" погані спогади

Ліки для анестезії допомагають зробити травмуючі спогади менш яскравими і може бути корисним для лікування людей з посттравматичним стресовим розладом.

Ліки для анестезії роблять погані спогади менш яскравими і допомагають людям з посттравматичним стресовим розладом. Вчені з Технічного університету Мадрида помітили, що люди, яким кололи седативний пропофол відразу після спогаду, через добу гірше пам’ятали тривожні моменти, передають Патріоти України з посиланням на іноземні ЗМІ.

Після досліджень на тваринах стало відомо, що коли відбувається спогад, з’являється тимчасове вікно, коли можна змінити цей спогад. На думку вчених, на це може вплинути знеболююче.

Для дослідження відібрали 50 добровольців і попросили запам’ятати дві історії за тиждень, перш ніж їм введуть препарат для гастроскопії або колоноскопії.

Потім їм показали слайди з нейтральними історіями, де в середині були сумні моменти. Перша історія була про хлопчика, який потрапив у ДТП, а друга – про викрадення і напад на жінку.

Перед введенням ліків, людям показали перший слайд однієї з історій. Після процедури вчені перевірили, як вони запам’ятали історії. На думку вченого, пройшло мало часу, щоб препарат міг змінити пам’ять.

Другу групу тестували через добу. Ліки виявилися ефективними – люди на 12% гірше згадували емоційні частини історії, а нейтральні частини історій вони пам’ятали однаково добре.

Ліки можуть зменшити емоційний вплив травмуючих спогадів при ПТСР, але на думку вчених, старі спогади змінити складніше.

Інформація, котра опублікована на цій сторінці не має стосунку до редакції порталу patrioty.org.ua, всі права та відповідальність стосуються фізичних та юридичних осіб, котрі її оприлюднили.

Інші публікації автора

Один з найважливіших для християн днів року. Благовіщення Пресвятої Богородиці: Історія і заборони свята

понеділок, 25 березень 2024, 6:15

25 березня за новим стилем (7 квітня - за старим) - Благовіщення Пресвятої Богородиці, яке належить до числа дванадесятих свят, тобто, найбільш значущих у житті Ісуса Христа і Богородиці. За Біблією, саме в цей день Архангел Гавриїл повідомив Діві Марі...

День Віри, Надії, Любові та Софії: Народні прикмети 17 вересня

неділя, 17 вересень 2023, 8:18

За новоюліанським календарем християни східного обряду України вперше святкують день ангела жінки на ім'я Віра, Любов, Надія і Софія. Ще минулого року цей день припадав на 30 вересня. Також в честь цього дня іменинницям обов'язково потрібно сходити в ц...