Вчений розвінчав ТОП-5 міфів про українську мову

Викладач української мови у Колумбійському університеті Юрій Шевчук сформулював 5 міфів про українську мову.

Лекцію про хибні уявлення про мовну ситуацію він прочитав у Харкові, передають Патріоти України.

Мова не має значення. Вибір мови — акт аполітичний та позбавлений будь-яких моральних наслідків.

Шевчук вважає, що це фікція, створена, щоб українці перестали боротись за свої мовні права. "Якщо мова не має значення, тоді чому мова є основним засобом визначення для Путіна так званих "соотечественников" поза межами території Росії, яких він має захищати?" - заявив Шевчук.

Мова не є європейською цінністю.

"Цю думку озвучив один львівський історик. Якщо мова не є цінністю для членів ЄС, тоді чому всі 24 мови кожного члену Союзу є офіційними мовами Європейського Союзу замість того, щоби для зручності оголосити офіційною англійську?" - каже мовознавець.

Мова не визначає українців як культуру та ідентичність.

Цю думку розгорнув у середині 1990-х академік Петро Толочко у своєму есе. У ньому він заявив, що українська мова і культура буде бідною без російської.

"Погляд на те, що культурі чогось бракує, є расистським за своєю суттю. Будь-який антрополог, соціолог, лінгвіст скаже вам, що не буває неповноцінних мов. Кожна мова може передати найтонші нюанси смислів — за умови, якщо їй дадуть це зробити. У 1920-х роках українська наукова термінологія просто вибухнула різними виданнями словників, тому що українцям надали можливість Якщо в українській мові слова "лікарня" асоціюється із позбавленням від хвороби, а в російській "больница" – зі словом "болеть", то я не стану на цьому будувати цілу теорію про те, що російська мова є неповноцінною. В кожній мові можна знайти проблематичні речі, але завжди треба зупинитися, бо це колонізаторський спосіб мислення, який передбачає здійснення цивілізаційної місії по відношенню до менш вартісного об'єкта", - вважає вчений.

Можна бути українцем та не розмовляти українською мовою.

"Чи можна бути французом і не говорити французькою? Чи можу сказати, що я - китайський патріот, якщо говорю, приміром, українською? Чи ви повірите в це? З одного боку, я не заперечую, що люди, які не володіють українською, борються за незалежність. Водночас їхнє існування є основною причиною зазіхання Путіна на Україну", - вважає Юрій Шевчук.

Він вважає російськомовних патріотів України переходовою фазою та колоніальним спадком.

Російська мовна гегемонія в усіх сферах суспільного життя представляється як нейтральний факт.

У світовій практиці колишні імперії створюють сприятливі умови для життя народів, поневолених у минулому.

"У нас навпаки: кожен крок щодо вирівнювання ситуації нерівності української мови одразу кваліфікується як русофобія. Українське суспільство не вміє протистояти ідеологічній війні. Воно не створює власні посилання, а тільки реагує на брехню. Соціальна психологія має теорію іронічного процесу, за якою що агресивніше ви певну ідею заперечуєте, то насправді ви її більше підтримуєте. Що більше кажете "ми не бендерівці/русофоби", то більше цю ідею підтверджуєте", - вважає мовознавець.

Опублікував: Олег Устименко
Інформація, котра опублікована на цій сторінці не має стосунку до редакції порталу patrioty.org.ua, всі права та відповідальність стосуються фізичних та юридичних осіб, котрі її оприлюднили.

Інші публікації автора

Один з найважливіших для християн днів року. Благовіщення Пресвятої Богородиці: Історія і заборони свята

понеділок, 25 березень 2024, 6:15

25 березня за новим стилем (7 квітня - за старим) - Благовіщення Пресвятої Богородиці, яке належить до числа дванадесятих свят, тобто, найбільш значущих у житті Ісуса Христа і Богородиці. За Біблією, саме в цей день Архангел Гавриїл повідомив Діві Марі...

День Віри, Надії, Любові та Софії: Народні прикмети 17 вересня

неділя, 17 вересень 2023, 8:18

За новоюліанським календарем християни східного обряду України вперше святкують день ангела жінки на ім'я Віра, Любов, Надія і Софія. Ще минулого року цей день припадав на 30 вересня. Також в честь цього дня іменинницям обов'язково потрібно сходити в ц...