"Великий розкол", - Гудименко

Остаточний (але поки не безповоротний) розкол єдиної християнської церкви на Західну (католицьку) і Східну (православну) відбувся у Середньовіччі у 1054 році.

Про це у своєму блозі пише Юрій Гудименко, передають Патріоти України.

"І якщо залишити за дужками таку складну конструкцію, як жагу до влади, виглядає це з плином століть не менш нерозумно, ніж війна між гостро- і тупокінечниками у Свіфта. Отже, до ІХ століття на осколках Римської імперії вже фактично оформились дві різні церкви – Римська з Папою і Візантійська (Константинопольська) з Патріархом. Церкви між собою не те щоб дружили, але підтримували контакт і посилено вдавали гарні стосунки. Враховуючи, що часи були, м`яко висловлюючись, неспокійними, а за кожною церквою стояла своя армія, яка могла і допомогти іншій церкві, і навпаки, – це було для обох учасників дуже і дуже доречно.

У тому самому дев`ятому столітті продзвенів перший, достатньо короткий, дзвіночок, який назвали Фотієвою схизмою. На кілька років константинопольський Патріарх і римський Папа прокляли один одного з політичних причин. Кажучи сучасною мовою, не поділили сфери впливу. До того ж, потім усе повернулося на круги своя – поганий мир кращий за добру війну.

Другий дзвіночок продзвенів через кілька століть і з тих пір дзвенить без упину. Реальні претензії – розділення сфер впливу в Італії, вимоги воєнного союзу, переділ фінансових потоків і боротьба за першість у церкві – були замасковані під причини релігійні, а отже популістські. Народ – він не дуже тямить, чому о-о-он ті християни, які щойно були братами, різко стали ворогами і підлягають усяким нехорошим і шкідливим для здоров`я речам, на зразок хрестових походів. Пояснювати простим людям тягар переділу фінансових зон так само важко – бидло не зрозуміє. Тому претензії висувалися (читай пред`яви викочувались) зовсім іншого характеру. Наприклад, претензія про філіокве – сходження Святого Духа від Отця і Сина (католики) або лише Отця (православні). Або ще веселіше – суперечка про опрісноки, тобто про те, який хліб слід використовувати для євхаристії – квасний (православні) чи прісний (католики). Про гоління борід католиками (проте в Писанні сказано: "і не голите борід ваших"). Про співи "Алілуя" під час Великого посту тощо… Ну, загальну суть і масштаб претензій ви вловили. Священики, які забігали в чужі храми і топтали неправильний хліб, прикладаються.

Зрештою, незабутнього 1054 року легати римського Папи демонстративно виклали на вівтар святого для православних собору св. Софії в Константинополі відлучну грамоту з анафемою на константинопольського Патріарха і кількох його друзів. У відповідь Патріарх наклав анафему на самих легатів. Це не було точкою неповернення, як здавалося тоді, але фактично стала нею. Далі були тільки хрестові походи, у яких католики захоплювали, зокрема, візантійські міста і виганяли звідти православних священиків, створення паралельних структур, погроми, погроми у відповідь, погроми у відповідь на погроми у відповідь і так далі.

За майже тисячу років, що минули, було вжито кілька спроб примирення, тимчасових союзів і так далі. Найсимволічнішим з них стало взаємне зняття тих самих анафем у 1964 році римським Папою і Вселенським Патріархом. Далі цього і спільної декларації справа поки не зрушила. Чекайте ще тисячу років."

Інформація, котра опублікована на цій сторінці не має стосунку до редакції порталу patrioty.org.ua, всі права та відповідальність стосуються фізичних та юридичних осіб, котрі її оприлюднили.

Інші публікації автора

Один з найважливіших для християн днів року. Благовіщення Пресвятої Богородиці: Історія і заборони свята

понеділок, 25 березень 2024, 6:15

25 березня за новим стилем (7 квітня - за старим) - Благовіщення Пресвятої Богородиці, яке належить до числа дванадесятих свят, тобто, найбільш значущих у житті Ісуса Христа і Богородиці. За Біблією, саме в цей день Архангел Гавриїл повідомив Діві Марі...

День Віри, Надії, Любові та Софії: Народні прикмети 17 вересня

неділя, 17 вересень 2023, 8:18

За новоюліанським календарем християни східного обряду України вперше святкують день ангела жінки на ім'я Віра, Любов, Надія і Софія. Ще минулого року цей день припадав на 30 вересня. Також в честь цього дня іменинницям обов'язково потрібно сходити в ц...