Вербна неділя: Історія і традиції святкування

1 квітня християни східного обряду в Україні святкують Вербну неділю.

Журналісти розповіли про історію цього свята, його традиції, а також про те, що рекомендується і не рекомендується робити в цей день, передають Патріоти України.

Історія свята

В церкві Вербну неділю називають інакше - Вхід Господній в Єрусалим. День пов'язаний з євангельською подією: Ісус Христос урочисто в'їжджає в місто, в якому через кілька днів буде схоплений, засуджений і розіп'ятий, а ще через три дні - воскресне.

Ще одна назва свята - Пальмова неділя. До речі, саме так його називають в Європі. Згідно з Євангелієм, люди, які вітали Ісуса, встеляли його шлях саме пальмовими гілками. Оскільки в наших широтах в пасхальний час починає розпускатися верба, саме вона стала символом цієї події.

Історія з в'їздом Ісуса в Єрусалим описана у всіх чотирьох канонічних Євангеліях. Так, в 21 розділі Євангелія від Матвія розповідається про те, що, перш ніж в'їхати в місто, Христос попросив своїх учнів привести йому "ослицю й віслюка" - "і Він сів на них".

Коли Ісус наближався до міста, "безліч народу стелили одежу свою по дорозі, інші ж різали гілки з дерев і стелили дорогою; народ же викрикував: Осанна Синові Давида! Благословенний, хто йде в ім'я Господнє! Осанна в вишніх!"

Відразу за цією подією було знамените вигнання торговців із храму, зцілення "сліпих і кульгавих" і перші гострі суперечки з книжниками та фарисеями. Ми всі знаємо, чим закінчилася ця історія.

Що не можна робити в цей день

- Як і в будь-яке велике церковне свято, у Вербну неділю рекомендується утриматися від важкої домашньої роботи, від побутових турбот, в тому числі від прання, прибирання, будівельних робіт, шиття тощо.

- Не рекомендується відзначати свято в галасливій компанії, з розвагами і з алкоголем - допускається лише невелике, суто символічне, вживання вина.

- Церква не рекомендує вживати в їжу продукти тваринного походження. Допускається риба.

- Бажано по можливості не генерувати негативні думки і емоції.

Що потрібно робити в цей день

- Побувати на службі в церкві, помолитися, освятити вербу, присвятити час роздумам над подіями останніх днів земного життя Ісуса Христа.

- Провести час з рідними і близькими.

- Освячені гілки верби слід зберігати в будинку цілий рік - до наступної Вербної неділі.

Традиції

В Україні у Вербну неділю прийнято несильно бити один одного освяченою вербою зі словами: "Не я б'ю, верба б'є!" Вважається, що ця проста дія забезпечує людині здоров'я і благополуччя.

У деяких регіонах також прийнято з'їдати 9 вербових бруньок - з тією ж метою оздоровлення.

Прикмети

За старих часів вірили, що:

- Освячена верба служить оберегом дому та навіть здатна зупинити град, зливи і інші екстремальні погодні явища. Крім того, це сильний цілющий оберіг.

- Якщо на Вербну неділю немає заморозків, це може вказувати на те, що в поточному році буде хороший врожай фруктів.

- Якщо погода видалася сонячною і безвітряної, літо буде теплим.

- Якщо у Вербну неділю подумки покликати кохану людину, зустріч відбудеться швидше.

Опублікував: Олег Устименко
Інформація, котра опублікована на цій сторінці не має стосунку до редакції порталу patrioty.org.ua, всі права та відповідальність стосуються фізичних та юридичних осіб, котрі її оприлюднили.

Інші публікації автора

Один з найважливіших для християн днів року. Благовіщення Пресвятої Богородиці: Історія і заборони свята

понеділок, 25 березень 2024, 6:15

25 березня за новим стилем (7 квітня - за старим) - Благовіщення Пресвятої Богородиці, яке належить до числа дванадесятих свят, тобто, найбільш значущих у житті Ісуса Христа і Богородиці. За Біблією, саме в цей день Архангел Гавриїл повідомив Діві Марі...

День Віри, Надії, Любові та Софії: Народні прикмети 17 вересня

неділя, 17 вересень 2023, 8:18

За новоюліанським календарем християни східного обряду України вперше святкують день ангела жінки на ім'я Віра, Любов, Надія і Софія. Ще минулого року цей день припадав на 30 вересня. Також в честь цього дня іменинницям обов'язково потрібно сходити в ц...