Вербна неділя: Традиції святкування

Свято присвячене дню, коли Ісус в’їхав до Єрусалиму. Люди радісно зустрічали Христа піснями і квітами, а також стелили під ноги його осла гілки пальми – рослини, що символізує чистоту і непогрішність.

Католики так і називають це свято – Пальмова неділя. Але пальма в наших широтах не росте, тому в православній традиції її замінили вербою – рослиною, яка першою розквітає після приходу зими і символізує початок нового життя. А свято назвали Вербною неділею, передають Патріоти України з посиланням на Факти ICTV.

Приготувати гілочки верби до свята краще заздалегідь. Буває, що Великдень приходить рано, а весна холодна, і тоді вона не встигає розквітнути до свята. У такому разі за 4-5 днів зріжте гілочки і поставте їх у воду. Якщо погода сприятлива, гілочки зрізають напередодні.

Віруючі люди у Вербну неділю зранку йдуть до церкви на службу, обов’язково ставлять запалену свічку, що символізує смерть і воскресіння Христа. Після служби святять вербні гілочки, які потім несуть додому.

Традиції на Вербну неділю:

– віруючі символічно б’ють один одного гілками верби з побажаннями здоров’я, а також б’ють худобу;

– у воду клали вербові гілочки і купали у ній хворих дітей;

– деякі люди ковтають вербові бруньки, вірячи в те, що ця процедура захистить їх від хвороб;

– кілька гілочок можна поставити у воду, а коли вони пустять коріння, висадити біля будинку. Якщо гілки приживуться, рослина захищатиме сімейне вогнище від негараздів;

– під час стихійного лиха гілочку верби викидали на вулицю, щоб нещастя обійшло будинок стороною;

– вважається, що кімнатні рослини, висаджені у Вербну неділю, добре ростуть і приносять в будинок багатство;

– вбитий вранці цього дня в стіну кілочок з верби позбавляє людину від страхів, робить його сміливіше і рішучіше;

– якщо у Вербну неділю згадати про кохану людину, то вона в цей день обов’язково прийде;

– викидати засохлу вербу вважалося великим гріхом, тому зберігали її весь рік на покуті з іконами;

– після використання свячену вербу в жодному разі не можна топтати ногами – це великий гріх. І викидати її теж не можна, а слід обережно зібрати в одному місці та спалити.

Опублікував: Олег Устименко
Інформація, котра опублікована на цій сторінці не має стосунку до редакції порталу patrioty.org.ua, всі права та відповідальність стосуються фізичних та юридичних осіб, котрі її оприлюднили.

Інші публікації автора

Один з найважливіших для християн днів року. Благовіщення Пресвятої Богородиці: Історія і заборони свята

понеділок, 25 березень 2024, 6:15

25 березня за новим стилем (7 квітня - за старим) - Благовіщення Пресвятої Богородиці, яке належить до числа дванадесятих свят, тобто, найбільш значущих у житті Ісуса Христа і Богородиці. За Біблією, саме в цей день Архангел Гавриїл повідомив Діві Марі...

День Віри, Надії, Любові та Софії: Народні прикмети 17 вересня

неділя, 17 вересень 2023, 8:18

За новоюліанським календарем християни східного обряду України вперше святкують день ангела жінки на ім'я Віра, Любов, Надія і Софія. Ще минулого року цей день припадав на 30 вересня. Також в честь цього дня іменинницям обов'язково потрібно сходити в ц...