Верховний комісар ООН у справах біженців став на захист затриманого в Одесі татарина (відео)

В Одеському аеропорту на запит російського Інтерполу затримали татарина Ільдара Валієва, члена партії Хізбут-Тахрір. Він є громадянином Росії, казанським татарином.

Ільдар Валієв

Про це йдеться в сюжеті ТСН, повідомляють Патріоти України.

Чоловікові загрожує поверння до Росії, де його заочно засудили за тероризм. У суді Валієву обрали запобіжний захід – 40 днів у СІЗО, доки готуватимуть документи на екстрадицію.

Ільдар Валієв – громадянин Росії, казанський татарин. Тепер йому загрожує екстрадиція до Росії, де його заочно засудили за тероризм. За аналогічною статтею в Криму судять кількох мусульман за ймовірне членство у цій же партії. Адже в Росії "Хізб ут-Тахрір" оголошена терористичною організацією.

Валієв залишив Росію після початку переслідувань і переїхав до Туреччини, звідки перебрався до Одеси. За словами друзів, татарин був певен, що в Україні безпечно, адже тут, як і в більшості країн світу, Хізбут-Тахрір діє легально. "Чекаємо, що розберуться українські спецслужби. Росія – країна-агресор, і наша партія в Україні не заборонена. Ми думали, тут для нас усе безпечно", - зізнався друг родини, журналіст і правозахисник Тагір Мінібаєв.

Коментувати затримання у поліції України відмовилися. Управління верховного комісара ООН у справах біженців уже подало апеляційну скаргу, її розглянуть 8 червня в Одесі.

У місті зараз залишаються дружина Валієва та четверо дітей. "Ми сподіваємося на позитивний підсумок, тому що мій чоловік – не злочинець. Розраховуємо на те, що Україна надасть нам політичний притулок, бо мій чоловік переслідується саме за політичні та релігійні переконання свої в Росії", - пояснила дружина затриманого Аделя Валієва.

Опублікував: Олег Устименко
Інформація, котра опублікована на цій сторінці не має стосунку до редакції порталу patrioty.org.ua, всі права та відповідальність стосуються фізичних та юридичних осіб, котрі її оприлюднили.

Інші публікації автора

Один з найважливіших для християн днів року. Благовіщення Пресвятої Богородиці: Історія і заборони свята

понеділок, 25 березень 2024, 6:15

25 березня за новим стилем (7 квітня - за старим) - Благовіщення Пресвятої Богородиці, яке належить до числа дванадесятих свят, тобто, найбільш значущих у житті Ісуса Христа і Богородиці. За Біблією, саме в цей день Архангел Гавриїл повідомив Діві Марі...

День Віри, Надії, Любові та Софії: Народні прикмети 17 вересня

неділя, 17 вересень 2023, 8:18

За новоюліанським календарем християни східного обряду України вперше святкують день ангела жінки на ім'я Віра, Любов, Надія і Софія. Ще минулого року цей день припадав на 30 вересня. Також в честь цього дня іменинницям обов'язково потрібно сходити в ц...