"Весна прийде і наведе порядок": Чому гривня знову падає, - економіст

Грудень. Скоро Новий рік. Курс гривні знижується. Все, як завжди.

Гривня знову падає. Чи є це ознакою глобальної тенденції? На це питання у своєму блозі шукав відповіді відомий економіст Сергій Фурса, передають Патріоти України.

"Люди звикають, що в грудні йде сніг, у березні природа пробуджується, а в липні приходить спека. Але люди ніяк не можуть засвоїти, що така ж, або майже така ж, сезонність є в української гривні. І варто лише курсу зробити рух, не має значення, вгору або вниз, одразу ж чуємо крики «все пропало» і по всіх новинах показують рубрики "що робити і хто винен у тотальній девальвації".

Люди вже використовують термін "падіння гривні" або "девальвація" як данину, не дуже заглиблюючись, чи існує вона насправді. Ось і зараз, коли гривня відступила перед доларом, курс досяг позначки в 28,0 гривень за долар, знову почалося.

Зараз всі говорять про падіння гривні. І знову апокаліпсис. Але згадаймо, що було на початку року. Ми зайшли в 2017 рік з курсом 27,2 гривні за долар. У лютому він досягав навіть 28. І зараз ми знову на цьому рівні. Про яку тотальну девальвацію можна говорити?

Та й усієї української економіки, тому як курс валюти - це всього лише температура організму. І нічого страшного зараз не відбувається.

Чому зараз гривня знову падає? Тому що українці дуже люблять традиції. І однією з основних традицій для нас є витрачати гроші в кінці року. Йдеться про бюджет. І в цьому році переважно про місцеві бюджети, які весь рік сиділи на грошах, нагадуючи Плюшкіна, і зараз вирушили їх витрачати.

Як результат, у системі з'явилося багато гривні, що відразу ж призвело до падіння курсу. Абсолютно природна реакція. Чи є вона ознакою глобальної тенденції? Чи свідчить про слабкість української економіки? Ні, мова про абсолютно ситуативний чинник, який з'являється щороку.

Чи є привід панікувати? Теж немає. Ви ж не панікуєте, як стародавні люди, коли сонце ввечері сідає за горизонт. Тому що ви знаєте, що на ранок воно з'явиться знову на сході. Ось так і з курсом гривні.

Національний Банк привчає людей до того, що курс мінливий. І це добре. Ніщо так сильно не шкодило економіці України, за винятком, можливо, депутатів, прокурорів і СБУшників, як фіксований валютний курс. Усі проблеми валютних позичальників від того, що вони повірили у стабільність курсу там, де віри бути не може.

Українська економіка так погано себе почувала в 2014 році зокрема й тому, що Янукович і Ко кинули всі сили на вівтар стабільності гривні, штучно утримуючи курс національної валюти на сакральному рівні «8 гривень», що виснажило резерви і призвело до різкого зростання державного боргу. А кінець все одно був фатальним.

Тому що фіксований курс - штучний. Тепер ми від нього відмовилися. Чи є щось страшне в тому, що курс валюти змінюється? Ні. Чи є це геноцидом простих українців? Теж ні. З однієї простої причини. Уявіть собі, що раптом курс гривні досягне навіть позначки в 29 гривень за долар. А починали ми рік з 27,2.

У підсумку, курс змінився навіть менше, ніж на 10% (а в реальності - поки зміни навіть менше 5%). Водночас гривневі депозити дають ставку 13% і вище і дають змогу не лише зберегти, а і заробити.

Чи буде гривня знижуватися далі? Так, це доля всіх країн, що розвиваються. Поступове зниження. Чи є це трагедією? Ні, тому що якщо ви маєте випереджальну девальвацію зростання доходів, то нічого страшного в цьому немає.

Що буде далі? Ключове - якщо хтось вам скаже, що він знає, який курс буде 1 лютого - то ця людина брехун. Ніхто не знає. Але тенденції передбачити можна. У найближчі тижні тиск на гривню триватиме. Але прийде весна і наведе порядок. Аграрії знову дістануть свої мішки з доларами і почнуть готуватися до посівної. І ми знову побачимо зміцнення гривні. Щоб знову злякатися від її зниження восени. І найменше треба намагатися бігати слідом за циклічними рухами курсу."

Опублікував: Олег Устименко
Інформація, котра опублікована на цій сторінці не має стосунку до редакції порталу patrioty.org.ua, всі права та відповідальність стосуються фізичних та юридичних осіб, котрі її оприлюднили.

Інші публікації автора

Один з найважливіших для християн днів року. Благовіщення Пресвятої Богородиці: Історія і заборони свята

понеділок, 25 березень 2024, 6:15

25 березня за новим стилем (7 квітня - за старим) - Благовіщення Пресвятої Богородиці, яке належить до числа дванадесятих свят, тобто, найбільш значущих у житті Ісуса Христа і Богородиці. За Біблією, саме в цей день Архангел Гавриїл повідомив Діві Марі...

День Віри, Надії, Любові та Софії: Народні прикмети 17 вересня

неділя, 17 вересень 2023, 8:18

За новоюліанським календарем християни східного обряду України вперше святкують день ангела жінки на ім'я Віра, Любов, Надія і Софія. Ще минулого року цей день припадав на 30 вересня. Також в честь цього дня іменинницям обов'язково потрібно сходити в ц...