"В’язні "ДНР": Як живуть у підконтрольних бойовикам тюрмах

29 тюрем і майже 16 тисяч в`язнів залишилися на території, які контролюють підтримувані Росією угруповання «ЛНР» і «ДНР» після початку війни на Донбасі.

За весь цей час всього 186 засуджених передали українській владі, хоча охочих змінити колонії бойовиків на підконтрольні Україні в’язниці значно більше, передають Патріоти України.

Як використовують ув’язнених на тимчасово окупованих територіях і в яких умовах вони живуть? Журналісти поспілкувалися з тими, кого бойовики погодилися повернути Україні.

Запорізька область. У Вільнянській установі виконання покарань №11 – максимальний рівень безпеки. Тут відбувають покарання засуджені до довічного позбавлення волі. В одній із камер живуть четверо чоловіків. На інтерв’ю конвой супроводжує Сергія Цибулька. За ґратами він перебуває вже 18 років, зокрема за подвійне вбивство. Його угруповання «ДНР» передало Україні у квітні 2017 року. Він родом з Миколаєва. І це зіграло ледь не вирішальну роль у його етапуванні.

«Донецьких, луганських, які хочуть сюди переїхати, «до України» не пускають. Мотивують, що вони місцеві і повинні перебувати в «своїх зонах», – розповів засуджений до довічного позбавлення волі Сергій Цибулько.

Ще один засуджений, який відбуває довічне ув’язнення в запорізькій колонії, розповідає, що більшість із засуджених на тимчасово окупованих територіях Донбасу прагнуть звідти виїхати.

«Ми витягли «джекпот», ми цього дуже хотіли. Якщо нас на корпусі сиділо 150 осіб, 130 досі хочуть виїхати, ось 130 людей хочуть виїхати, просто вони ніяк не можуть добитися, щоб відвезли», – розповідає в’язень Олег Нечипуренко.

Нечипоренка, Цибулька, а також Сергія Москальчука (третього чоловіка, який погодився на інтерв’ю) до Запорізької області перевели з 52-ї Єнакіївської колонії.

«У 2015 році дебальцевська сторона, саме була лінія фронту і вийшло так, що перебило світло і в кінцевому підсумку ще й снаряд «Граду», два снаряди «Граду» потрапили до центру зони – в їдальню, до варильного цеху. І вийшло, що чотири місяці взимку ми були без світла, без опалення, без нічого, без прогулянки, бо не працювали електрозамки, взагалі нічого, готували на вогнищах», – ділиться подробицями життя у Єнакіївській колонії Олег Нечипуренко.

В інтернеті є відео, яке зняли самі ув’язнені. Колонія у Єнакієві після того самого обстрілу. «Все, що залишилося від їдальні. Один чоловік – на смерть, другий вижив, вчора відкопали», – коментують наслідки обстрілу ув’язнені на відео.

Певний час в’язниця фактично перебувала в «сірій зоні», а на початку війни бойовики могли забирати в’язнів на фронт.

«У 2014 році влітку приїхали «ДНР», людей десять з гранатометами, з автоматами, поставили всю адміністрацію установи на коліна і двох «довічників» забрали воювати. Але потім все-таки привезли назад. Вони ж там грабували все, воювали і зброю продавали, розумієте, і після того, як вони стали непотрібні, на них все списали і віддали назад до установи», – продовжує розповідь засуджений до довічного ув’язенння Олег Нечипуренко.

В’язниці, які контролюють бойовики

Після стабілізації на лінії фронту в Єнакіївській колонії стало не на багато краще, запевняють ув’язнені.

«Воду пити не можна, тому що вода йде, як нам пояснили, там озеро є, вони з цього озера закачують воду. У чашку наливаєш – і видно черв’яків там або щось таке», – розповідає засуджений до довічного ув’язнення Сергій Москальчук.

«Обід, вечеря, сніданок – цукор, наприклад, там не дають, м’ясо – не знали, що це таке. Все приготовлене до такої міри пісно, що й мила не треба», – додає Олег Нечипуренко.

Усього під контролем бойовиків опинилися 29 в’язниць. 14 – в Донецькій та 15 – в Луганській областях. Скільки зараз там перебуває людей, українській владі невідомо. За даними 2014 року, в цих колоніях відбували покарання майже 16 тисяч осіб.

«Ми готові прийняти усіх, тому що в нас ситуація така, що в нас якраз переповнені СІЗО, а установи виконання покарань в нас недозаповнені, тому ми з радістю приймемо своїх же громадян – це наш обов'язок», – розповів у коментарі Радіо Свобода заступник міністра юстиції України Денис Чернишов.

Бойовики можуть передати Україні ще 50 ув'язнених – ОБСЄ

Від початку війни на підконтрольну Україні територію перевели тільки 186 осіб. Усі – з в’язниць Донецької області. І жодного – з Луганської.
Востаннє в’язнів з підконтрольної угрупованню «ДНР» території відправляли в лютому цього року. На підконтрольну Україні територію перевезли 20 осіб. Частина з них опинилася у Петрівській виправній колонії №49 Кіровоградської області.

Один з етапованих – Сергій Осипов. Йому лишилося відбувати покарання ще 4 роки. Приблизно стільки ж він просився із колонії, яка розташована на підконтрольній бойовикам території, до підконтрольних українській владі місць відбування покарання.

«Мене останнім часом почали там називати чомусь «хохлом», тільки через те, що я прагнув виїхати сюди. Почали активно переслідувати мене, садили в ізолятор – на рівному місці знаходили мені причину зробити порушення і посадити до камери, щоб мені не було ні до чого доступу», – розповідає в інтерв’ю засуджений Сергій Осипов.

Сергій – також з Єнакіївської 52-ї колонії. Розповідає: хоч адміністрація в колонії залишилася колишня, людей наче підмінили. Та й між ув'язненими почалися конфлікти на військовому ґрунті.

«За 2014 рік у нас більш ніж 10 осіб загинуло, не просто там померли власною смертю, а були такі випадки, що «забили» людину. Просто так взяли і «забили», а адміністрація якось поставилася…Раненько, о 6-й годині відкрили двері в барак, винесли акуратненько, в простирадло труп, і ніхто про це нічого не знає», – каже Сергій Осипов.

У кожного тут своя унікальна історія. Наприклад, ув'язнені, яких передали Україні на початку цього року розповідають про документи, які їх змусили підписати бойовики.

«Зайшов з Російської Федерації якийсь дядько, представився, каже: я – там ФСБшник такий-то, підсунув папірець, каже: підписуй – співпраця з нами. Якщо не підпишеш – нікуди не поїдеш «в Україну». Хочеш «в Україну»? Так. Підписуй. Підписав, все, поїхав», – розповідає засуджений Вадим Салтецький.

Ув’язнені переконують, що на підконтрольній Україні території одразу розповіли про це слідчим СБУ. А ті у свою чергу кожного з них перевірили, декого навіть на «детекторі брехні».

Ще 50 ув'язнених бойовики можуть передати українській владі найближчим часом. Про це після візиту до Луганська і Донецька заявив координатор місії ОБСЄ Тоні Фріш. Вперше це може зробити угруповання «ЛНР». Але скільки ще охочих покинути в'язниці бойовиків – невідомо.

«Напевно, загальну цифру ніхто не знає, але я чув, що таких людей багато. Принаймні я знаю про 50 таких випадків. Мені в ОРДЛО підтвердили готовність перемістити цих людей», – заявив координатор СММ ОБСЄ Тоні Фріш.

Переїзд може зірватися в останній момент – ув’язнені

Втім, ті ув’язнені, які вже пройшли через подібне етапування, розповідають: переїзд може зірватися в останній момент, а наявність твого прізвища у списках ще нічого не гарантує.

«Мені особисто прямим текстом говорили: «Хочеш поїхати – плати». Як ми розуміємо, дається лист, вказані прізвища, а вони вже вибирають 5-6 людей на етап і дивляться, з кого можна висмоктати гроші, тоді пропонують», – розповідає Сергій Москальчук.

Інший ув’язнений Олег Нечипуренко додає, що «адміністрація» Єнакіївської в’язниці всіляко перешкоджала такому обміну.

«Різні відписки роблять, просто щоб не вивозити людей, тому що на це виділяються гроші. На це Росією виділяються гроші. А якщо засуджених не буде, то і гроші не будуть виділятися, ви ж самі це прекрасно розумієте», – каже засуджений.

За чотири роки війни в'язниці на окупованих територіях поповнилися новими ув'язненими. А бойовики встигли придумати нові правила життя «за поняттями».

Інформація, котра опублікована на цій сторінці не має стосунку до редакції порталу patrioty.org.ua, всі права та відповідальність стосуються фізичних та юридичних осіб, котрі її оприлюднили.

Інші публікації автора

Один з найважливіших для християн днів року. Благовіщення Пресвятої Богородиці: Історія і заборони свята

понеділок, 25 березень 2024, 6:15

25 березня за новим стилем (7 квітня - за старим) - Благовіщення Пресвятої Богородиці, яке належить до числа дванадесятих свят, тобто, найбільш значущих у житті Ісуса Христа і Богородиці. За Біблією, саме в цей день Архангел Гавриїл повідомив Діві Марі...

День Віри, Надії, Любові та Софії: Народні прикмети 17 вересня

неділя, 17 вересень 2023, 8:18

За новоюліанським календарем християни східного обряду України вперше святкують день ангела жінки на ім'я Віра, Любов, Надія і Софія. Ще минулого року цей день припадав на 30 вересня. Також в честь цього дня іменинницям обов'язково потрібно сходити в ц...