"Відбивали колінні чашки арматурою, ламали руки": У мережі пригадали страшні знущання "беркутівців" з протестувальників на Майдані (фото, відео)

Напередодні четвертої річниці протистоянь на Майдані безпосередні учасники тих подій згадали дату 18 лютого 2014-го року.
Двох потерпілих "майданівців" 12 лютого допитали у Подільському суді Києва. Йдеться про справу екс-керівника харківського "Беркута" Віктора Шаповалова, передають Патріоти України з посиланням на 5 канал.

Слідство довело: того дня на вулиці Інститутській та Кріпосному провулку активістів били, стріляли в них із травматичної зброї та закидували світлошумовими гранатами львівські та харківські беркутівці.

"Відібрав у когось із людей, які бігли, почав гуртувати навколо себе людей зі щитами, щоби прикрити тих, хто відступав. Бо представники "Беркута" стріляли. Зброя була, мабуть, із гумовими кулями", – каже потерпілий Віталій Василенко.

Про ранок 18 лютого 2014 року, коли починалися криваві протистояння між майданівцями та силовиками, він і розповідає в залі суду. Вранці беркутівці відтісняли мітингувальників по вулиці Інститутській, стріляючи в спину з травматичної зброї та рясно посипаючи світлошумовими гранатами. Одна з них розірвалася біля Василенка. Уламки розпанахали ногу, медичну допомогу пораненому надавали в Будинку офіцерів.

"Представники "Беркута" заблокували Будинок офіцерів, намагалися туди потрапити, але військові, які там перебували по службі, не дали їм цього зробити", – пригадує Віталій.

Двічі віддухопелили беркутівці на Кріпосному провулку іншого потерпілого – галичанина Олега Крупу. Спершу спецпризначенці дубасили майданівця гумовими кийками, а згодом – набагато жорстікіше його побила група з чотирьох осіб, озброєна такими самими знаряддями, як "тітушки", – обрізками труб та зв'язаною арматурою.

"Працювали грамотно. Роздягли спочатку до пояса. Двоє тримали, двоє витягували спочатку руку, ламали у двох місцях – одну руку, другу руку. Піджимали коліно – відбивали колінні чашечки, плюс удари по спині тими арматурами, плюс – провалені голови, плюс – лице потовчене", каже потерпілий Олег Крупа.

Майданівець упевнений, що йому перепало від різних підрозділів. Відрізнявся колір камуфляжу та забрала на шоломах. Це добре видно на одній із фотографій, яку показує інший потерпілий. Адвокат усе заперечує.

"Прошу зауважити, що на цих бронежилетах написано "Міліція", і тому стверджувати, що це саме "Беркут", неможливо, оскільки ніяких розпізнавальних знаків, які би вказували саме на "Беркут", окрім плямистої форми, немає", – каже адвокат Віктора Шаповалова.

Та й сам підсудний Віктор Шаповалов – один із колишніх керівників харківського "Беркута" – своїх не впізнає.

Хоча раніше на допиті підсудний зізнався, що 18 лютого із активістами на Кріпосному провулку спільно розправлялися львівські та харківські беркутівці.

"Ми встановили в ході досудового розслідування, що саме два підрозділи – харківський і львівський – пересувалися у перших рядах. Тобто потерпілі дістали ушкодження саме від цих підрозділів", – наголошує прокурор ГПУ Олександр Ковальчук.

"Друга форма за описом саме така, як описував наш обвинувачуваний, – характерна саме для харківських беркутівців. Також затемнені забрала – це теж характерно для харківських беркутівців, – каже адвокат потерпілих Євгенія Закревська.

Віктор Шаповалов – один з небагатьох екс-беркутівців, який сидить у СІЗО. Вже третій рік. Йому інкримінують перевищення службових повноважень, унаслідок чого дістали ушкодження 86 майданівців. Шаповалову загрожує до десяти років позбавлення волі.

Опублікував: Олег Устименко
Інформація, котра опублікована на цій сторінці не має стосунку до редакції порталу patrioty.org.ua, всі права та відповідальність стосуються фізичних та юридичних осіб, котрі її оприлюднили.

Інші публікації автора

Один з найважливіших для християн днів року. Благовіщення Пресвятої Богородиці: Історія і заборони свята

понеділок, 25 березень 2024, 6:15

25 березня за новим стилем (7 квітня - за старим) - Благовіщення Пресвятої Богородиці, яке належить до числа дванадесятих свят, тобто, найбільш значущих у житті Ісуса Христа і Богородиці. За Біблією, саме в цей день Архангел Гавриїл повідомив Діві Марі...

День Віри, Надії, Любові та Софії: Народні прикмети 17 вересня

неділя, 17 вересень 2023, 8:18

За новоюліанським календарем християни східного обряду України вперше святкують день ангела жінки на ім'я Віра, Любов, Надія і Софія. Ще минулого року цей день припадав на 30 вересня. Також в честь цього дня іменинницям обов'язково потрібно сходити в ц...