"Війна, кажете?": Україна не висилає працівників російської зовнішньої розвідки уже три роки! - журналіст

Дипломатія завжди була, окрім своїх прямих функцій, також де-факто засобом легітимації розвідувальної діяльності.

Про це пише у своєму блозі журналіст Всеволод Шаманич, повідомляють Патріоти України.

Буквально за останніх три дні сталися три великих дипломатичних скандали, пов'язаних з РФ. Спершу Молдова вислала п'ятьох російських дипломатів, у відповідь на що РФ оголосила персонами нон-грата п'ятьох молдавських диппредставників.

Проросійського президента І.Додона це привело майже у лють: він різко висловлювався проти прем'єр-міністра та керівників МЗС і спецслужб Молдови, висловлюючись, мовляв, вони зовсім втратили страх. Насправді ж дії молдавської сторони є вірними і абсолютно доцільними: висилка дипломатів іншої країни є іноді єдино можливою мірою у випадку виявлення їх шпигунської або підривної діяльності. Щось подібне сталося учора і в Естонії, яка, очевидно зі схожих причин вислала з країни двох російських дипломатів. У відповідь на це РФ заявила про вислання двох естонських диппредставників (у тому числі і генерального консула в Нарві).

Чорногорія ж тим часом, схоже, оговталась від спроби держперевороту, вчиненого проросійськими силами (у попереджені цієї акції велику допомогу Чорногорії надали спецслужби Великобританії та України), і склала санкційний список, у якому заборонила вищим керівникам РФ відвідувати Чорногорію. Отож, як бачимо, за невеликий робочий тиждень відбулося цілих три події за участю РФ, які можна однозначно трактувати як дипломатичний скандал. У той же час дипломатичні представництва РФ спокійно працюють в Україні, і, можна бути впевненим, продовжують вести і розвідувальну діяльність.

Дипломатія завжди була окрім своїх прямих функцій також де-факто засобом легітимації розвідувальної діяльності, адже особа, що має статус дипломата знаходиться у принципово іншому правовому полі, аніж звичайні громадяни іноземної країни. При цьому, Україна не висилає ворожих дипломатів (читай "працівників російської зовнішньої розвідки") уже три роки! Попри те, що у воюючій країні вони дійсно становлять загрозу однією своєю присутністю (це наприклад, дає можливість їм постійно контактувати з громадянами України, збирати інформацію у рамках моніторингу, через підставні контори або російські підприємства закачуючи в країну гроші для фінансування у тому числі незаконної підривної діяльності, всіляких Бесарабських республік і організацій радянських (читай: "російських") ветеранів, що вчинятимуть чергові антиукраїнські погроми на 9 травня, чи нищитимуть меморіальні таблички діячам українського національного руху тощо).

Існування в Україні потужних структур російського бізнесу, при цьому значно полегшують координацію і перекидання ресурсів для антидержавної діяльності застосовуючи рахунки підконтрольних РФ підприємств через підставні фірми. Таким чином, боротьба з структурами впливу РФ в Україні є безпосередньою необхідністю, її треба вести поки російські сили достатньо дезорганізовані для проведення контрзаходів. Чекати від держави чогось подібного - марно.

Долучайтесь до громадянських акцій бойкоту РФ - зараз це має стратегічне значення.

Опублікував: Олег Устименко
Інформація, котра опублікована на цій сторінці не має стосунку до редакції порталу patrioty.org.ua, всі права та відповідальність стосуються фізичних та юридичних осіб, котрі її оприлюднили.

Інші публікації автора

Один з найважливіших для християн днів року. Благовіщення Пресвятої Богородиці: Історія і заборони свята

понеділок, 25 березень 2024, 6:15

25 березня за новим стилем (7 квітня - за старим) - Благовіщення Пресвятої Богородиці, яке належить до числа дванадесятих свят, тобто, найбільш значущих у житті Ісуса Христа і Богородиці. За Біблією, саме в цей день Архангел Гавриїл повідомив Діві Марі...

День Віри, Надії, Любові та Софії: Народні прикмети 17 вересня

неділя, 17 вересень 2023, 8:18

За новоюліанським календарем християни східного обряду України вперше святкують день ангела жінки на ім'я Віра, Любов, Надія і Софія. Ще минулого року цей день припадав на 30 вересня. Також в честь цього дня іменинницям обов'язково потрібно сходити в ц...