Війна розгориться на Балканах? - Експерти озвучили несподіваний прогноз по війні Заходу і РФ

Росія використовує в якості полігону боротьби з країнами Заходу Балканський півострів.

"Колиска Першої світової війни, Балкани були гарячою точкою, місцем, де стикаються і змагаються імперії, етноси і релігії. Тепер, попереджають аналітики, регіон стає полем битви, як здається, нової холодної війни", - пише журналіст Стівен Ерлангер для The New York Times, передають Патріоти України.

"За словами аналітиків, Росія розширює свій вплив і загострює етнічну напруженість в країнах, які сподіваються вступити в Євросоюз", - пояснив він.

У той же час, на думку старшого наукового співробітника Інституту міжнародних відносин в Празі Марк Галеотті, після синхронної реакції Заходу на отруєння екс-шпигуна ГРУ Сергея Скрипаля "Балкани набули ще більшого значення". "Росія шукає способи помститися, які були б асиметричними і відкривали для Москви сприятливі можливості", - вважає він.

Колишній директор Ради національної безпеки з європейських справ президента США Чарльз Купчан під час президентства Барака Обами заявив, що "росіяни використовують в своїх інтересах останню частину Західної Європи, яка залишається політично неблагополучною".

На думку автора статті, ситуація на Балканах віддалено нагадує Україну. Так, Росія спочатку не заперечувала проти вступу України в Євросоюз, але після передумала. Це спровокувало революцію, анексію Криму і війну на Донбасі. "На Балканах суперництво з Росією може знову посіяти нестабільність в регіоні, який все ще приходить до тями після жорстокої війни 1992-1995 років, що розколола колишню Югославію", - підкреслює видання, додаючи, що Боснія і Герцеговина є слабкою ланкою. Країна загрузла в корупції і страждає від слабкого керівництва та етнічної напруженості.

На думку Купчана, також Росія намагається скористатися напруженістю між албанцями і слов'янами в Македонії, а також ситуацією у Косово та Сербії. Побоюючись втручання РФ, Євросоюз запропонував перспективу членства Боснії, Сербії, Чорногорії, Македонії, Албанії та Косово в обмін на фундаментальні структурні реформи. Однак в цих країнах переважають євроскептичні настрої. "Але оскільки Британія виходить з блоку, а Росія грає на розколи в регіоні, Євросоюз тепер представив щодо детальний план для Балкан", - зазначає видання.

Співробітник Міжнародного центру імені Вудро Вільсона А. Росс Джонсон зазначив, що в США виявляють інтерес до ситуації на Балканах через "побоювання щодо розширення російського впливу". Крім того, Конгрес вимагає, щоб міністерство оборони представило "оцінку співпраці в галузі безпеки між кожною країною Західних Балкан і Російською Федерацією".

Галеотті вважає, що Росія намагається закріпитися в регіоні, щоб, коли ці країни вступили в Євросоюз, "вони принесли з собою російський вплив".

При цьому Купчан висловив упевненість, що країни колишньої Югославії обов'язково вступлять в ЄС.

Опублікував: Олег Устименко
Інформація, котра опублікована на цій сторінці не має стосунку до редакції порталу patrioty.org.ua, всі права та відповідальність стосуються фізичних та юридичних осіб, котрі її оприлюднили.

Інші публікації автора

Один з найважливіших для християн днів року. Благовіщення Пресвятої Богородиці: Історія і заборони свята

понеділок, 25 березень 2024, 6:15

25 березня за новим стилем (7 квітня - за старим) - Благовіщення Пресвятої Богородиці, яке належить до числа дванадесятих свят, тобто, найбільш значущих у житті Ісуса Христа і Богородиці. За Біблією, саме в цей день Архангел Гавриїл повідомив Діві Марі...

День Віри, Надії, Любові та Софії: Народні прикмети 17 вересня

неділя, 17 вересень 2023, 8:18

За новоюліанським календарем християни східного обряду України вперше святкують день ангела жінки на ім'я Віра, Любов, Надія і Софія. Ще минулого року цей день припадав на 30 вересня. Також в честь цього дня іменинницям обов'язково потрібно сходити в ц...