"Військові дії переросли по тривалості формат АТО": "Кривавий пастор" хоче завершити антитерористичну операцію на Донбасі

Секретар РНБО України Олександр Турчинов вважає, що в Україні потрібно завершити антитерористичну операцію і перейти до нового формату захисту країни від гібридної війни з Росією.

Олександр Турчинов

Про це він сказав в інтерв'ю "Інтерфакс-Україна", повідомляють Патріоти України.

"Військові дії тривають на сході нашої країни вже три роки і переросли як по тривалості, так і за масштабами формат АТО. У той же час потрібно відзначити, що антитерористична операція виконала дуже багато важливих завдань. Саме в межах АТО ми зупинили агресора, змогли провести президентські, парламентські та місцеві вибори, а також звільнили значну частину окупованій території України... В той же час, прийшов час перейти до нового формату захисту країни", - сказав секретар РНБО.

За його словами, чинне українське законодавство передбачає два основних випадки, за яких дозволено бойове застосування Збройних Сил - це оголошення війни і антитерористичної операції.

"Незважаючи на поширену думку, згідно нашого законодавства, введення військового положення передбачає лише наявність особливого правового режиму в країні, або в окремих регіонах, і не надає автоматичного права на використання ЗСУ та інших військових формувань", - пояснив він.

Турчинов також додав, що "законодавство формувалося на основі уявлень ХХ століття про класичну війну і не враховує необхідності протистояти гібридній агресії, яку веде проти України РФ".

За його словами, настав час визначити новий формат, який дозволить ефективно захистити Україну від гібридних методів війни.

"Прийшов час не просто визнати окупованими деякі регіони Донецької і Луганської областей, але чітко, на законодавчому рівні визначити засади державної політики щодо їхнього звільнення. Необхідна ефективна технологія захисту країни, а для цього потрібно законодавчо надати президенту право застосовувати ЗСУ та інші військові формування проти гібридної агресії з боку РФ", - підкреслив секретар РНБО.

Турчинов також зазначив, що потрібно створити постійно діючий в зоні протистояння Оперативний штаб з широкими повноваженнями, для комплексного управління ЗСУ, усіма силовими структурами, а також військово-цивільними адміністраціями.

При цьому секретар РНБО підкреслив, що такий підхід "тільки посилить фундамент Мінських угод, оскільки їхня реалізація неможлива без вирішення питань безпеки і без звільнення окупованій українській території".

"Це дуже серйозне питання, яке потребує обговорення в професійному експертному середовищі. Уточнений законопроект "Про відновлення державного суверенітету України над тимчасово окупованими територіями Донецької і Луганської областей" буде представлений президенту, після чого, сподіваюся, він оперативно буде внесений у Верховну Раду", - сказав Турчинов.

Опублікував: Олег Устименко
Інформація, котра опублікована на цій сторінці не має стосунку до редакції порталу patrioty.org.ua, всі права та відповідальність стосуються фізичних та юридичних осіб, котрі її оприлюднили.

Інші публікації автора

Один з найважливіших для християн днів року. Благовіщення Пресвятої Богородиці: Історія і заборони свята

понеділок, 25 березень 2024, 6:15

25 березня за новим стилем (7 квітня - за старим) - Благовіщення Пресвятої Богородиці, яке належить до числа дванадесятих свят, тобто, найбільш значущих у житті Ісуса Христа і Богородиці. За Біблією, саме в цей день Архангел Гавриїл повідомив Діві Марі...

День Віри, Надії, Любові та Софії: Народні прикмети 17 вересня

неділя, 17 вересень 2023, 8:18

За новоюліанським календарем християни східного обряду України вперше святкують день ангела жінки на ім'я Віра, Любов, Надія і Софія. Ще минулого року цей день припадав на 30 вересня. Також в честь цього дня іменинницям обов'язково потрібно сходити в ц...