Військові кораблі та сир для баласту: Завод Порошенка оптимізував податки в дивний спосіб (відео)

Завод Кузня на Рибальському (раніше Ленінська кузня) придбав близько 3 тисяч тонн сиру, щоб оптимізувати не менше 1,3 мільйона гривень податків.

Про це йдеться в сюжеті програми Наші гроші з Денисом Бігусом, передають Патріоти України.

У 2013-2015 роках на рівні із закупівлею виробничих матеріалів для свого промислового виробництва, Кузня в таких же промислових масштабах купувала сир і сухе молоко. За цей час завод перерахував фірмам групи компаній Milkiland понад 220 млн грн за 2,721 тисячі тонн сиру і 215 тонн сухого молока.

У групі компаній Milkiland підтвердили продаж сиру Кузні. За їх даними, після продажу сир Кузні фізично не поставлявся, а експортувався компаніями Milkiland від імені Завод Кузня на Рибальському за договором комісії.

"Ми через завод "Ленінська Кузня" експортували товар. Віддавали їм товар, потім забирали його на комісію, Мілкіленд-Україна відправляла його на експорт", - зазначив виконавчий директор Анатолій Юркевич.

Метою операції для Milkiland було відшкодування ПДВ, яке заборгувала групі держава, за рахунок Ленінської кузні. Загальна схема виглядає наступним чином: коли експортери продають товар за кордон, то держава повинна компенсувати їм податок на додану вартість. Ця компенсація нараховується, однак її виплата затримується на невизначений час. Тоді експортер, з яким держава повинна компенсацію, "на папері" продає свій товар компанії, яка навпаки, має податкову заборгованість перед бюджетом. І потім від імені цієї компанії проводить експорт.

Компенсацію ПДВ, яку держава повинна провести цього "транзитному" експортеру - немає необхідності чекати. Оскільки у нього самого є борг перед бюджетом, "транзитер" просто списує його "взаємозаліком". "Ми вирішували свої проблеми з компенсацією ПДВ, які на той момент були в державі. Вони нам віддавали ПДВ і ми були щасливий", - пояснив Юркевич.

Якщо вигода виробника в описаній схемі очевидна, то користь від оптимізації "транзитному" експортеру - незрозуміла. Купуючи сир - він живими грошима втрачає ту ж суму, на яку "скосив" собі податків.

Юркевич розповідає, що вигода Кузні полягала в знижці, яку фірмі робили на товар. "Грошей від експортера заходило більше, нам перелічувалося поменше. На той момент це було 5-10% від суми компенсованого ПДВ. Від 13 млн грн ПДВ, якщо ми говоримо про 10%, - це 1,3 млн грн. Ось, відповідно, ми продали їм на 67 млн грн продукції, а від наших клієнтів їм зайшло 68,3 млн грн. Мільйон триста тисяч залишилися у них в якості винагороди ", - зазначив він.

У Milkiland відзначають, що операції з сиром - це була цілком законна оптимізація податків, вдатися до якої змусили українські податкові реалії. Однак суми транзакцій називають втричі меншими, ніж зафіксовано в даних програми. "У нас сума операцій загальна була 270 млн. Є два різних блоку. На 80 млн були операції продажу і подальшого експорту. На 160 млн були операції" відповідального зберігання "і повернення товару. Це було забезпечення гарантійне за передплатою. За "160" ось цих - гроші не рухалися, а по "80" гроші рухалися і копійка в копійку були виплачені", - заявили в Milkiland.

За цією версією легальної оптимізації, Кузня - підприємство з чистим доходом від реалізації в 2013-2015 роках майже в півмільярда гривень - взяла участь в цій схемі заради 1,3 млн грн (0,28% від прибутковості). Найбільший акціонер Заводу Кузня на Рибальському - фонд Прайм Ессетс Капітал Петра Порошенка з пакетом 82,5% акцій. Ще 11,5% акцій підприємства належить фонду ВІК Ігоря Кононенко.

Опублікував: Олег Устименко
Інформація, котра опублікована на цій сторінці не має стосунку до редакції порталу patrioty.org.ua, всі права та відповідальність стосуються фізичних та юридичних осіб, котрі її оприлюднили.

Інші публікації автора

Один з найважливіших для християн днів року. Благовіщення Пресвятої Богородиці: Історія і заборони свята

понеділок, 25 березень 2024, 6:15

25 березня за новим стилем (7 квітня - за старим) - Благовіщення Пресвятої Богородиці, яке належить до числа дванадесятих свят, тобто, найбільш значущих у житті Ісуса Христа і Богородиці. За Біблією, саме в цей день Архангел Гавриїл повідомив Діві Марі...

День Віри, Надії, Любові та Софії: Народні прикмети 17 вересня

неділя, 17 вересень 2023, 8:18

За новоюліанським календарем християни східного обряду України вперше святкують день ангела жінки на ім'я Віра, Любов, Надія і Софія. Ще минулого року цей день припадав на 30 вересня. Також в честь цього дня іменинницям обов'язково потрібно сходити в ц...