Військовий експерт НАТО розповів, як змінилася українська армія

Різниця між українською армією зразка 2014 і сьогоднішньої - як день і ніч.
Ігор Козак

"Україною шириться тероризм, спонсований Росією, і це більш небезпечний феномен, ніж той, що популяризують західноєвропейські симпатики ІД. Хоча б тому, що у Кремля набагато більше можливостей", – зазначив в недавньому інтерв'ю Ігор Козак, канадський експерт з питань оборони і безпеки, передають Патріоти України.

За його словами, світ повинен звернути увагу на це, перш ніж ситуація почне погіршуватися.

Козак добре знає українську армію. Він щойно повернувся з передової, де провів тиждень з підрозділами і волонтерами спецназу України під Красногорівкою, Мар'їнкою, Авдіївкою та іншими точками на захід від Донецька, які зазнали сильних атак.

"Вражає і радує те, що я побачив у порівнянні з попередніми візитами на передову в 2015-му і навіть в 2016-му роках, – каже Козак про боєготовність українських частин. – Вражає, наскільки професійними вони стали".

Козак, відставний канадський військовий офіцер, зазначає, як сильно змінилася парадигма в українській армії. У 2014-му військові були не просто погано екіпіровані і натреновані, вони все ще використовували радянські методи планування і ведення операцій з централізованим командуванням та виконанням. В СРСР люди боялися приймати рішення, і ці страхи перенеслися в сучасність: всі рішення приймали київські генерали, а не старші за званням на полі бою. Зараз цього немає, і українська армія приймає стандарти НАТО, надаючи молодшим офіцерам і сержантам більший контроль над тактичними рішеннями. Козак підкреслив, що централізована і децентралізована командні системи виконання дають можливість швидше відреагувати на те, що відбувається і зменшити кількість жертв.

На сході України Козак побачив і інші позитивні зміни. Жителі прифронтових зон набагато краще приймають українську армію; росте число фермерів, що дає більше їжі солдатам, а місцеві бізнесмени надають їм генератори для електрики.

Під час цього візиту, українські військові відправили печиво в школу поруч з Красногорівкою, яку обстріляли підтримувані Росією сепаратисти 28 травня. Під час обстрілу снаряди влучили в будівлі лікарні та школи, було поранено щонайменше вісім цивільних. Школярам дали можливість зустрітися і поговорити з українськими солдатами. За словами Козака, деякі батьки були проти через підозріле ставлення до українських частин, але в цілому зустріч "сприйняли позитивно". Хоча ситуацію варто покращувати. "Я не бачив, щоб українська влада докладали достатніх зусиль для цього", – додав канадський експерт, говорячи про завоювання сердець і умів місцевого населення.

Ходили чутки, що українські війська деморалізовані й не люблять президента Петра Порошенка. За словами ж Козака, у тих військових, з якими він розмовляв, високий бойовий дух і вони готові боротися до кінця.

Але коли настане цей кінець поки що неясно. "Путін – хороший тактик", – нагадує Козак. Зрештою, майбутнє конфлікту "залежить від геополітики і того, що зробить глава Кремля".

За словами канадського експерта, зараз ситуація на місцях грає на руку Путіну. Москва використовує війну, щоб привернути увагу російського населення за межами РФ і використовувати його як козир на міжнародних переговорах, а також як полігон для тестування нового озброєння і бійців (деяких з них пізніше відправляють в Сирію).

Тому смертоносного оборонного озброєння, яке Захід обіцяв Україні, недостатньо для боротьби з силами Кремля. Необхідні також серйозні додаткові санкції.

З 2014 року США надали іноземну допомогу в розмірі $1,3 млрд плюс ще $3 млрд кредитних гарантій.

У 2015 році надали близько двохсот старих Humvees1980-х і 1990-х років в поганому стані і без запчастин. І хоча деякі солдати нарікали на низьку якість допомоги, сумніваючись в готовності США підтримувати, Козак зазначив, що такі кроки все одно важливі. Тим більше, українці винахідливі – пристосувалися і переробили Humvees, завдяки запчастинам з інших автомобілів.

Канада теж активно допомагала Україні. Незважаючи на скорочення фінансування в цьому році, в березні країна продовжила свою нинішню навчальну місію в Україні ще на три роки. Згідно з новою програмою, канадські солдати повинні триматися подалі від лінії фронту, але можуть вільно їздити в будь-яку точку України. За даними Kyiv Post, канадські військові підготували 4450 українських солдатів станом на червень 2017 року.

Одним з аргументів, які переконали канадців залишитися, стало те, що це хороший досвід для їх власних солдатів. "Це вулиця з двостороннім рухом, – підкреслив Козак. У НАТО і канадських військ є реальна можливість вчитися у військ, які воювали з росіянами"

І, на жаль, це цінний досвід в наші дні.

Опублікував: Олег Устименко
Інформація, котра опублікована на цій сторінці не має стосунку до редакції порталу patrioty.org.ua, всі права та відповідальність стосуються фізичних та юридичних осіб, котрі її оприлюднили.

Інші публікації автора

Один з найважливіших для християн днів року. Благовіщення Пресвятої Богородиці: Історія і заборони свята

понеділок, 25 березень 2024, 6:15

25 березня за новим стилем (7 квітня - за старим) - Благовіщення Пресвятої Богородиці, яке належить до числа дванадесятих свят, тобто, найбільш значущих у житті Ісуса Христа і Богородиці. За Біблією, саме в цей день Архангел Гавриїл повідомив Діві Марі...

День Віри, Надії, Любові та Софії: Народні прикмети 17 вересня

неділя, 17 вересень 2023, 8:18

За новоюліанським календарем християни східного обряду України вперше святкують день ангела жінки на ім'я Віра, Любов, Надія і Софія. Ще минулого року цей день припадав на 30 вересня. Також в честь цього дня іменинницям обов'язково потрібно сходити в ц...