ВІЛ-позитивна українка розповіла свою історію життя зі страшним діагнозом

Дівчина уже майже три роки проводить шкільні лекції та групи підтримки для молоді, допомагаючи іншим упоратись з діагнозом.

ВІЛ-інфікована дівчина допомагає підліткам, котрі соромляться чи боїться жити з таким діагнозом. 20-річна Яна Панфілова дізналася про свій позитивний статус від мами в 10 років, передають Патріоти України з посиланням на ТСН.

"Я приймаю препарати вже з 10 років. Мені 20, п’ю кожного дня двічі – вранці о 10:00 і ввечері о 22:00", - каже вона. Про своє життя Яна розповідає старшокласникам однієї зі столичних шкіл – для неї такі публічні виступи звичайна річ, а для учнів подібна відверта розмова перша. Цікавість підігріває і той факт, що в їхній школі Яна колись навчалася. Вона не лише розповідає про себе, а й відверто говорить із підлітками про сексуальне виховання та методи контрацепції. Після двогодинної розмови діти їй аплодують і обіймають.

Шкільні лекції та групи підтримки для молоді Яна проводить уже майже три роки. "Я думаю, як покращити роботу. Для чого я тут. І як ми, молоде покоління, можемо реально вплинути на епідемію СНІДу", - каже вона. Дівчина пережила страх смерті, образи на рідних, відчуття провини та комплекси – і тепер не боїться свого діагнозу. "В моєї мами були погані стосунки з її мамою. У 14 років вона втекла з дому і десь почала приймати наркотики. Спочатку це була марихуана, потім перейшло на героїн. Коли вона була вагітна мною, вона вживала героїн", - розповідає Яна.

Свого батька дівчина ніколи не бачила, а до трьох років жила в інтернаті. Мама ж робила все можливе, аби повернути доньку – самотужки подолала наркозалежність, почала працювати, купила квартиру, і врешті родина знову об’єдналася. "У мене дуже хороші стосунки. Я не можу сказати, що ми граємо класну роль у плані "мама-дитина", але це людина, котрій я можу довіритися", - зізнається Яна. Нині вони разом працюють у правозахисній організації та допомагають ВІЛ-позитивним підліткам упоратися зі своїм діагнозом, а також проводять соціальні експерименти щодо ставлення до ВІЛ-інфікованих.

Ще Яна вчить англійську та мріє поїхати навчатися до Америки. Дівчина впевнена, що саме там уже незабаром знайдуть те, що врятує мільйони життів – ліки, які назавжди знищать ВІЛ. "Якщо ви ВІЛ-позитивний, ставтеся до цього простіше. Якщо ви раптом ніколи не тестувалися, пройдіть тест. Не тому, що у вас там може бути ВІЛ, а тому, що ви зробите крок до усвідомлення свого здоров’я", - радить Яна українцям.

Опублікував: Олег Устименко
Інформація, котра опублікована на цій сторінці не має стосунку до редакції порталу patrioty.org.ua, всі права та відповідальність стосуються фізичних та юридичних осіб, котрі її оприлюднили.

Інші публікації автора

Один з найважливіших для християн днів року. Благовіщення Пресвятої Богородиці: Історія і заборони свята

понеділок, 25 березень 2024, 6:15

25 березня за новим стилем (7 квітня - за старим) - Благовіщення Пресвятої Богородиці, яке належить до числа дванадесятих свят, тобто, найбільш значущих у житті Ісуса Христа і Богородиці. За Біблією, саме в цей день Архангел Гавриїл повідомив Діві Марі...

День Віри, Надії, Любові та Софії: Народні прикмети 17 вересня

неділя, 17 вересень 2023, 8:18

За новоюліанським календарем християни східного обряду України вперше святкують день ангела жінки на ім'я Віра, Любов, Надія і Софія. Ще минулого року цей день припадав на 30 вересня. Також в честь цього дня іменинницям обов'язково потрібно сходити в ц...