"Вів священний джихад проти Росії": Історія українця, який потрапив у полон, прийняв іслам в Афганістані та втратив рідню у війні на Донбасі

У мережі з'явилася історія українця, який дезертував з радянської армії в Афганістані і залишився там. В Україні у нього були брат і племінник, які загинули у війні на Донбасі.

Геннадій Цевма, уродженець міста Торець, потрапив в полон афганських моджахедів в 1983 році, коли він пішов з військової бази. Тоді йому було 18 років, - пише журналіст The New York Times Ендрю Крамер, передають Патріоти України.

Після цього він прийняв іслам і нове ім'я - Нек Мохаммад. За його словами, він майже з самого моменту дезертирства шкодував про своє рішення. Мохаммад нудьгував за полями соняшника на рідному Донбасі, і з ностальгії навчив дружину варити борщ, який вона називає "червоний суп"

"Мені було сумно. Я дуже переживав. Думав, що ніколи не повернуся додому", - говорить він.

Один із моджахедів повідомив, що українець добровільно приєднався до боротьби проти колишніх товаришів і "вів священний джихад проти Росії". За твердженням самого Мохаммада, він був водієм вантажівки з боєприпасами. Командир моджахедів влаштував його шлюб з 14-річною Бібі Хава. У них було шестеро дітей, двоє з яких померли в ранньому віці.

У 2012 році Мохаммад приїжджав в рідну Амвросіївку. Він все ще плекав надії на переїзд, але останній удар по його мрії було завдано, коли підтримувані Росією сепаратисти в 2014 році захопили його рідне місто.

"В результаті після повернення він в будь-якому випадку де-факто виявиться в руках Росії. А його останні українські родичі, брат і племінник, загинули на війні в Україні", - зазначає The New York Times. "Мене тепер ніхто не чекає", - говорить журналістам Мохаммад.

Крім того, Мохаммад також спостерігає, як Росія намагається повернутися і до Афганістану. Його новий будинок, Кундуз, став осередком зусиль Кремля по розширенню свого впливу в Афганістані. За словами афганських і американських офіційних осіб, Москва таємно озброює угруповання талібів в околицях Кундуза. За інформацією журналістів видання, Росія поширює в Афганістані дезінформацію, так само як в ході втручання у вибори США або у випадку з війною на Донбасі.

Опублікував: Олег Устименко
Інформація, котра опублікована на цій сторінці не має стосунку до редакції порталу patrioty.org.ua, всі права та відповідальність стосуються фізичних та юридичних осіб, котрі її оприлюднили.

Інші публікації автора

Один з найважливіших для християн днів року. Благовіщення Пресвятої Богородиці: Історія і заборони свята

понеділок, 25 березень 2024, 6:15

25 березня за новим стилем (7 квітня - за старим) - Благовіщення Пресвятої Богородиці, яке належить до числа дванадесятих свят, тобто, найбільш значущих у житті Ісуса Христа і Богородиці. За Біблією, саме в цей день Архангел Гавриїл повідомив Діві Марі...

День Віри, Надії, Любові та Софії: Народні прикмети 17 вересня

неділя, 17 вересень 2023, 8:18

За новоюліанським календарем християни східного обряду України вперше святкують день ангела жінки на ім'я Віра, Любов, Надія і Софія. Ще минулого року цей день припадав на 30 вересня. Також в честь цього дня іменинницям обов'язково потрібно сходити в ц...